Στον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο παραδόθηκε το νέο πόρισμα των επιθεωρητών ελεγκτών δημόσιας διοίκησης για την ΕΡΤ για την περίοδο 2006-Απρίλιος 2010, επί διοικήσεως δηλαδή Χρήστου Παναγόπουλου. Σε αυτό εντοπίζονται απαγορευμένες «γκρίζες» διαφημίσεις, χαριστικές συμβάσεις χορηγίας, ακοστολόγητες υπηρεσίες της ΕΡΤ σε μικτές παραγωγές αλλά και διπλές χρεώσεις για δαπάνες οδοιπορικών εξόδων.

Ads

Η έκθεση των επιθεωρητών εστάλη επίσης και στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, προκειμένου να διερευνήσει αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες, αλλά και στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ, ώστε να ασκηθούν πειθαρχικές διώξεις για παράβαση καθήκοντος και πλημμελή εκτέλεση υπηρεσιών σε τέσσερις υπαλλήλους που εξακολουθούν να εργάζονται στην δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Ειδικότερα, οι επιθεωρητές έλεγξαν 13 μικτές παραγωγές της ΕΡΤ και διαπίστωσαν ότι «οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΡΤ δεν μεριμνούν για την κοστολόγηση της δικής της συμμετοχής στις μικτές παραγωγές, με αποτέλεσμα να αμφισβητείται σε πολλές περιπτώσεις αν αυτές οι παραγωγές είναι πράγματι οικονομικά συμφέρουσες για την ΕΡΤ».

Ακόμα, οι «ίδιες υπηρεσίες δεν φροντίζουν για την παρακολούθηση της πλήρους εκπλήρωσης των υποχρεώσεων των παραγωγών με συνέπειες:

Ads

α) να επιβαρυνθεί η ΕΡΤ με την καταβολή πλήρους αμοιβής για επεισόδια που είναι επαναλήψεις προηγούμενων επεισοδίων

β) τη διπλή χρέωση της ΕΡΤ για δαπάνες οδοιπορικών εξόδων

γ) την καταβολή πλήρους αμοιβής στους παραγωγούς, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις προέκυψε ότι δεν απασχόλησαν το σύνολο του προσωπικού που είχαν υποχρεωθεί να απασχολήσουν».

Επίσης, σε μικτή παραγωγή της ΕΡΤ World (δορυφορικό πρόγραμμα) που απευθυνόταν σε τηλεθεατές ομογενείς σε Καναδά, Αυστραλία, ΗΠΑ, Ν. Αφρική και Ευρώπη, την περίοδο 2006-2009, «πραγματοποιήθηκε σε μεγάλη έκταση απαγορευμένη διαφήμιση ξενοδοχειακών, τουριστικών, ναυτιλιακών, φαρμακευτικών και λοιπών επιχειρήσεων, με συνέπεια τη μη επιβολή κυρώσεων για παράβαση σχετικού όρου της σύμβασης με την εταιρία παραγωγής, που απαγόρευε την πραγματοποίηση έμμεσης διαφήμισης. Αποτέλεσμα είναι να υφίσταται και θέμα απώλειας των εσόδων που θα εισέπραττε η ΕΡΤ εάν η διαφήμιση γινόταν νομίμως». Σύμφωνα με δημοσιεύματα, πρόκειται για την εκπομπή «Ελληνικό Πανόραμα» της Ειρήνη Νικολοπούλου.

Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», το πόρισμα αναφέρεται και σε άλλες μικτές παραγωγές, μεταξύ των οποίων οι «Εδώ Αθήνα» με την Εύα Μπούρα, «Cine Νοσταλγία» με τη Μαρία Μπαλοδήμου, «Πορτραίτα» με τον Τάκη Χατζή, η «Μεγάλη Αλλαγή» κα

Επίσης, οι ελεγκτές εντόπισαν και «εξαιρετική ευνοϊκή αντιμετώπιση» χορηγού κατά παράβαση των υφιστάμενων διατάξεων, που οδήγησε σε ζημία της ΕΡΤ. Πρόκειται για χορηγία (σύμβαση 15/8/2009) την ΕΡΤ από αεροπορική εταιρία (Aegean, σύμφωνα με την Ημερησία) για την «Αθλητική Κυριακή» με τους Παύλο Παπαδημητρίου, Αντώνη Κατσαρό και Άννα Καραμανλή, την οποία είχε καταγγείλει τον Νοέμβριο του 2009 η ΠΟΣΠΕΡΤ. Όπως αναφέρει η «Ημερησία», η Aegean, παραχωρώντας ένα μηχάνημα ψηφιακής επεξεργασίας δεδομένων στην εκπομπή (αξίας 120.000 ευρώ) έπαιρνε ως αντάλλαγμα διαφημιστικό χρόνο αξίας 2-3 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το πόρισμα, όπως αναφέρει η «Ελευθεροτυπία», η μετάδοση διαφημιστικού μηνύματος 40 δευτερολέπτων «και η τιμολόγησή του στο πλαίσιο σύμβασης χορηγίας αποτελεί διαφήμιση που εκφεύγει των ορίων της χορηγίας..». Αποτελεί διαφήμιση, η οποία έπρεπε να «τιμολογηθεί από την ΕΡΤ με τα ισχύοντα περί διαφήμισης τιμολόγησης. Επομένως, η μειωμένη τιμολόγηση είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ζημίας σε βάρος της ΕΡΤ, λόγω διαφυγόντων κερδών».

Στη σύμβαση δεν έγινε αναφορά στο ύψος του ποσού με το οποίο αποτιμήθηκε η χορηγία «όπως διαπιστώθηκε ότι γίνεται με τις υπόλοιπες περιπτώσεις χορηγιών», ενώ υπήρξαν προσωπικές αναφορές στον χορηγό και στις παρεχόμενες υπηρεσίες του «από τους παρουσιαστές, οι οποίες συνιστούν διαφήμιση που επιδέχεται τιμολόγηση με βάση τα ισχύοντα τιμολόγια της ΕΡΤ». Ακόμα, «εμφανιζόταν το λογότυπο του χορηγού «με αποτέλεσμα να υπάρχει και πάλι διαφήμιση του χορηγού που θα έπρεπε να τιμολογηθεί».