Μείζον ζήτημα έχει προκύψει σχετικά με τους τίτλους σπουδών τον α’ υποδιοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Βασίλειου Γκρίζη, καθώς σύμφωνα με αποκαλύψεις είναι εξαιρετικά «περίεργες» οι συνθήκες που απέκτησε το διδακτορικό του το 2017 από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ενώ κατάφερε να εμφανίσει απλές πιστοποιήσεις μετεκπαίδευσης ως μεταπτυχιακό τίτλο.

Ads

Την υπόθεση έφερε στο φως η «Εφ.Συν.», παρουσιάζοντας στοιχεία ότι συνεπιβλέπων καθηγητής του διδακτορικού του κ. Γκρίζη και άλλοι δύο καθηγητές που βρίσκονταν στην επιτροπή αξιολόγησης της διατριβής είχαν οικονομική και διοικητική σχέση με το ΚΕΜΕΑ κατά την περίοδο που ο υποψήφιος διδάκτορας ήταν διευθυντής εκεί, όπως αναφέρεται στο «Διαύγεια».

Να σημειωθεί ότι το ΚΕΜΕΑ ιδρύθηκε το 2005 και είναι επιστημονικός, ερευνητικός και συμβουλευτικός φορέας, αλλά και δεξαμενή σκέψης του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με σκοπό τη διεξαγωγή θεωρητικής και εφαρμοσμένης έρευνας και την εκπόνηση μελετών.

Σύμφωνα με πανεπιστημιακούς κύρους τίθεται σαφώς ζήτημα δεοντολογίας και σύγκρουσης συμφερόντων και πως οι εν λόγω καθηγητές θα έπρεπε να έχουν ζητήσει την εξαίρεσή τους από τις επιτροπές διαχείρισης της διατριβής του κ. Γκρίζη.

Ads

Δίχως μεταπτυχιακό;

Το δεύτερο ζήτημα που προκύπτει για τον κ. Γκρίζη είναι ότι ενώ στο βιογραφικό του αναφέρεται πως έκανε «μεταπτυχιακές σπουδές στη Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Στελεχών Επιτελών-ΕΛΑΣ», ωστόσο η εν λόγω Σχολή δεν δίνει μεταπτυχιακά και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στην ιστοσελίδα της.

Έτσι, ο κ. Γκρίζης φαίνεται να μην πληροί τα κριτήρια εισαγωγής του σε διδακτορικό πρόγραμμα καθώς σύμφωνα με τη νομοθεσία διδακτορικό μπορεί να κάνει κάποιος απόφοιτος Πανεπιστημίου, ο οποίος προηγουμένως έχει αποκτήσει μεταπτυχιακό. Για να εξαιρεθεί κάποιος από αυτόν τον κανονισμό –δηλαδή να μην έχει μεταπτυχιακό- πρέπει να εμπίπτει σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις, «λόγω εγνωσμένης ποιότητας και κύρους του επιστημονικού ή επαγγελματικού έργου κάποιου/ας ενδιαφερομένου/ης για εκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής, ή λόγω εξαιρετικής ποιότητας και επιπέδου επιστημονικές δημοσιεύσεις ή λόγω ευρεσιτεχνίας και συναφών διακρίσεων, η Συνέλευση δύναται, μετά από αιτιολογημένη απόφασή της, να κάνει δεκτό/ή ως Υποψήφιο/α Διδάκτορα και μη κάτοχο Δ.Μ.Σ. (σ.σ. μεταπτυχιακού)».

Ωστόσο, το ερώτημα είναι αν συνέβη στην περίπτωση του κ. Γκρίζη η χρήση αυτού του άρθρου και κυρίως με ποια αιτιολογία. Ο κ. Γκρίζης είναι αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., άρα ποιο είναι το «επιστημονικό έργο εγνωσμένης ποιότητας και κύρους» που θα μπορούσε να επικαλεστεί για να γίνει δεκτός και χωρίς μεταπτυχιακό τίτλο; Πώς έλαβε την άδεια από το Τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου να κάνει τη διατριβή του τη στιγμή που στο βιογραφικό του δεν παρουσιάζεται κάποιο μεταπτυχιακό.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν σημειωθεί και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, όπως εκείνες των Διαματάρη, Στεφανή, δύο πρώην υπουργών), ενώ το ίδιο συνέβη και στην περίπτωση του διοικητή της ΕΥΠ κ. Κοντολέοντα ο οποίος δεν είχε πανεπιστημιακό τίτλο, αναγνωρισμένο από τον ΔΟΑΤΑΠ, που απαιτούσε η θέση του.