Νέο παραδικαστικό κύκλωμα στο οποίο εμπλέκονται περισσότερα από 20 άτομα, ανάμεσα στα οποία και δικαστές, καθώς και ένα πρόσωπο το όνομα του οποίου είναι γνωστό από το πρώτο παραδικαστικό, ερευνά η Δίωξη οργανωμένου εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής.

Ads

Εμπλέκονται δικηγόροι, πολιτικοί μηχανικοί, υπάλληλοι υποθηκοφυλακείων και άλλοι κρατικοί λειτουργοί. Τα μέλη του κυκλώματος είχαν συστήσει περίπου 200 εικονικές εταιρείες μέσω των οποίων ιδιοποιούνταν οικόπεδα και άλλα ακίνητα μεγάλης αξίας με τους εξής τρόπους: Πρώτον, με πλαστά έγγραφα παρουσίαζαν ότι άνθρωποι που έβγαιναν τα ακίνητά τους σε πλειστηριασμό από τις τράπεζες χρωστούσαν μεγάλα ποσά σε δικηγόρους του κυκλώματος, οι οποίοι με τον τρόπο αυτό φαίνονταν ως πρώτοι δικαιούχοι και κατάφερναν να πάρουν το ακίνητο. Ο δεύτερος τρόπος ήταν να παρουσιάζουν πλαστά έγγραφα χρησικτησίας με τα οποία αποκτούσαν στην κυριότητά τους ακίνητα που ανήκαν σε άλλους ανθρώπους

Σχετική καταγγελία είχαν κάνει τράπεζες, και τον περασμένο Ιούλιο η δικογραφία είχε υποβληθεί στην εισαγγελία.Την έρευνα έχει αναλάβει από τις αρχές Σεπτεμβρίου ο εισαγγελέας εφετών κ. Ντογιάκος. Χθες έγιναν και κατ’ οίκον έρευνες σε σπίτια δικηγόρων που εμπλέκονται, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν διάφορα πειστήρια, μεταξύ των οποίων και ένας κατάλογος με ονόματα δικαστών δίπλα από τα οποία υπήρχαν παρατηρήσεις για τον τρόπο που δίκαζαν, το ήθος και τις αρχές τους. Η αξία των ακινήτων και οι διαφυγόντες φόροι για το Ελληνικό Δημόσιο υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Σχετικό δημοσίευμα είχε και η «Καθημερινή της Κυριακής», το οποίο αναφέρει ότι εγκέφαλος φέρεται να είναι πολιτικός μηχανικός, ο οποίος έχει στο παρελθόν απασχολήσει και πάλι τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η έρευνα των Αρχών που οδήγησε στην αποκάλυψη του κυκλώματος ξεκίνησε έπειτα από καταγγελία που είχε κάνει μέσα στη δικαστική αίθουσα, όπου εκδικαζόταν η υπόθεση του πρώτου παραδικαστικού κυκλώματος, επιχειρηματίας, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι ο πρόεδρος της έδρας χρηματιζόταν και μάλιστα προς επίρρωσιν των ισχυρισμών του είχε παραδώσει στην έδρα CD με ηχογραφημένες συνομιλίες. Σε εκείνη τη δίκη, ο επιχειρηματίας είχε καταδικαστεί, όπως και ο συγκατηγορούμενός του. Αντίθετα, αθώοι είχαν κριθεί οι υπόλοιποι συγκατηγορούμενοί του, ένας δικηγόρος και κατηγορούμενοι επιχειρηματίες.

Ads