Τις πληροφορίες που ήθελαν την εργασιακή εφεδρεία να περιλαμβάνεται στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το Δημόσιο επιβεβαίωσε τη Δευτέρα το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά από συνάντηση δύο ωρών με τον πρωθυπουργό, έκανε λόγο για μία ρύθμιση «νέου τύπου», σε σχέση με την αντίστοιχη της προηγούμενης κυβέρνησης. «Η εργασιακή εφεδρεία δεν πρέπει να υπάρξει», επιμένει πάντως ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης. Διαβάστε επίσης: Καταιγίδα νέων μέτρων

Ads

Το οικονομικό επιτελείο κάνει λόγο για μία «νέου τύπου» ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία η διάρκεια παραμονής των δημοσίων υπαλλήλων στην εφεδρεία θα ανέρχεται σε τρία χρόνια, με ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού τους στο 65% (έναντι ενός έτους και 60% σήμερα). Από το μέτρο θα εξαιρούνται όσοι έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ.

Επιμένει η ΔΗΜΑΡ

Ωστόσο, μετά από συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε ότι «η εργασιακή εφεδρεία, όταν στο πρόσφατο παρελθόν εφαρμόστηκε, αποδείχθηκε ότι δεν επέφερε δημοσιονομικό όφελος, δημιούργησε προβλήματα στελέχωσης και ορθά καταγράφηκε ως φιάσκο». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, «το τυχόν πλεονάζον προσωπικό μπορεί να απορροφηθεί με μετατάξεις ή και με συνταξιοδοτική ωρίμανση».

Ads

Ο ίδιος επισήμανε ότι «η αντιμετώπιση του προσωπικού στις περιπτώσεις συγχωνεύσεων οργανισμών πρέπει να γίνει με απόλυτο σεβασμό των συνταγματικών εγγυήσεων και της νομολογίας των ελληνικών δικαστηρίων». Πάντως, ο κ. Κουβέλης τάχθηκε υπέρ της «συστηματικής και αντικειμενικής αξιολόγησης των δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και του προσωπικού τους».
 
Συνεργάτες του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρουν ότι ο κ.Μανιτάκης ταυτίζεται με τις απόψεις του προέδρου της ΔΗΜΑΡ για την εργασιακή εφεδρεία και εκφράζουν την πεποίθηση πως η διοικητική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να πετύχει όσο διεξάγεται υπό το φόβο απολύσεων υπαλλήλων.

«Θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις»

«Θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Αυτό είναι σαφές», επανέλαβε ο κ. Στουρνάρας, αναφερόμενος γενικότερα στη νέα δέσμη οικονομικών μέτρων, ύψους 11,5 δις ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, πληροφορίες θέλουν τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη να εγείρουν ζήτημα εκπόνησης ενός συνολικού σχεδίου για την έξοδο από την κρίση το οποίο δεν θα βασίζεται αποκλειστικά σε περικοπές.
 
Μετά την επίσκεψη του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την Τετάρτη στην Αθήνα, τοποθετείται η συνεννόηση των 3 κυβερνητικών εταίρων με αντικείμενο τα τελικά μέτρα τα οποία θα ανακοινωθούν στην τρόικα.