Απέκλεισε εκ νέου και κατηγορηματικά το ενδεχόμενο νομιμοποίησης των μεταναστών απεργών πείνας ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, επιρρίπτοντας ευθύνες «σε όσους ενθαρρύνουν» την κινητοποίηση: «σπρώχνουν αυτούς τους ανθρώπους στο αδιέξοδο». Ποινική δίωξη σε βάρος του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόση Πελεγρίνη και 8 μελών της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης για τα γεγονότα στη Νομική Σχολή Αθηνών.
Ads
Κατά τον υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος ενημέρωσε σχετικά τους δημοσιογράφους, στην περίπτωση νομιμοποίησης των απεργών πείνας «θα θέταμε την Ελλάδα σε σοβαρό κίνδυνο» ιδίως μπροστά στο «υπαρκτό ενδεχόμενο μεταναστευτικών κυμάτων από τη Βόρεια Αφρική». «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να προβεί σε καμία διακριτική μεταχείριση, σε καμία εξαίρεση», σημείωσε, υπογραμμίζοντας την απόφαση για καμία μαζική νομιμοποίηση μεταναστών. «Μπορεί η Ελλάδα να αντέξει;», διερωτήθηκε.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, δήλωσε ότι είναι δυνατή η εφαρμογή της διάταξης (νόμος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη) περί «καθεστώτος ανοχής», που στην ουσία αποτελεί προσωρινή άδεια παραμονής υπό την προϋπόθεση ότι συντρέχουν λόγοι υγείας, οικογενειακής κατάστασης ή δυσκολιών για απέλαση. Παράλληλα, ο ίδιος επανέλαβε ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν οι περιπτώσεις κατά τις οποίες οι μετανάστες χάνουν το δικαίωμα παραμονής στη χώρα ελλείψει αριθμού ενσήμων. Υποστήριξε ωστόσο ότι οι περισσότεροι απεργοί πείνας δεν υπάγονται σε αυτές τις περιπτώσεις.
Σημειώνεται ότι οι απεργοί πείνας απέρριψαν την συγκεκριμένη πρόταση. «Οι μετανάστες απεργοί πείνας, όπως ομόφωνα έχουν αποφασίσει, δεν πρόκειται να δεχθούν μία λύση η οποία θα μπορούσαν να έχουν ήδη εξασφαλίσει με 50 ευρώ παράβολο και μία αίτηση για παροχή ασύλου. Επιδιώκουν να τους δοθεί άδεια παραμονής στη χώρα, ζητούν συνολική λύση του προβλήματος η οποία θα περιλαμβάνει και τους 300 απεργούς, θα τους δίνει το δικαίωμα να συνεχίσουν να εργάζονται νόμιμα στη χώρα, τη δυνατότητα να ανανεώνεται αυτή η άδεια μετά τη λήξη της και επίσης τη δυνατότητα να ταξιδεύουν ελεύθερα στην πατρίδα τους», τόνισαν εκπρόσωποι της Επιτροπής Αλληλεγγύης σε Συνέντευξη Τύπου.
Αναφορικά με το αίτημα του ιδιοκτήτη της «Υπατίας» να μεταφερθούν ειρηνικά οι απεργοί πείνας, υπογράμμισε ότι αυτό πρέπει να μεταβιβαστεί στον εισαγγελέα καθώς πρόκειται για ιδιωτικό χώρο. Γενικότερα, χαρακτήρισε το Μεταναστευτικό «κατεξοχήν ευρωπαϊκό πρόβλημα» και μετέφερε ως βούληση της κυβέρνησης «η Ευρώπη να πάρει μετανάστες, να μοιραστεί το βάρος».
Ποινική δίωξη σε 9 άτομα για τη Νομική
Ο εισαγγελέας Εφετών Σπύρος Μουζακίτης, που διενέργησε την προκαταρκτική εξέταση για τα γεγονότα στη Νομική, άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος του πρύτανη Πελεγρίνη για παράβαση καθήκοντος. Παράλληλα σε 8 μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης για τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας σε παραβίαση οικιακής ειρήνης και ηθικής αυτουργίας σε διακεκριμένες φθορές. Η πρώτη κατηγορία αφορά την εγκατάσταση των μεταναστών σε χώρο της Νομικής και η δεύτερη σε ζημιές που φέρονται να έχουν διαπραχθεί κατά την αποχώρηση των μεταναστών και των αλληλέγγυων.
Στο εισαγγελικό πόρισμα αναφέρεται ότι δεν προέκυψαν ποινικές ευθύνες σε βάρος της ναυτιλιακής εταιρείας, του πλοιάρχου και του πράκτορα που εξέδωσε τα εισιτήρια για τη μεταφορά των μεταναστών από την Κρήτη στον Πειραιά.
Ο κ. Μουζακίτης παρέδωσε το σχετικό πόρισμα στον προιστάμενό του στην Εισαγγελία Εφετών Γιάννη Σακελάκο και στη συνέχεια θα διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για την άσκηση της ποινικής δίωξης.
Σύμφωνα πάντως με την Ελευθεροτυπία, ο εισαγγελέας ζήτησε την ποινική δίωξη και σε βάρος των μεταναστών για διατάραξη οικιακής ειρήνης. Η έρευνα αφορούσε και τη διερεύνηση διάπραξης ακόμη και κακουργήματος, αναφέρει η εφημερίδα, όμως η βαρύτερη κατηγορία τελικά δεν στοιχειοθετήθηκε με αποτέλεσμα ο εισαγγελέας να ζητήσει μόνο την άσκηση ποινικών διώξεων σε βαθμό πλημμελήματος.
«Οι διώξεις εντάσσονται στο ντελίριο αυταρχισμού της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα. Η κυβέρνηση βαδίζει το δρόμο της αδιαλλαξίας απέναντι στα δίκαια αιτήματα των μεταναστών και χρησιμοποιεί τη δικαιοσύνη. Οι κατηγορίες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ και προσθέτει «όχι μόνο είναι σαθρές και απαράδεκτες, αλλά δείχνουν το σημείο στο οποίο έχει φτάσει η κυβέρνηση στο όνομα της εμπέδωσης ενός κλίματος μηδενικής ανοχής σε όλους όσοι αμφισβητούν την πολιτική της» και ζητά την άμεση παύση όλων των διώξεων.
«Η άσκηση ποινικών διώξεων από τον Εισαγγελέα Εφετών, σε βάρος του πρύτανη και μελών οργανώσεων που ενεπλάκησαν στην υπόθεση της Νομικής, είναι ένα ακόμα κρούσμα αυταρχισμού και καταστολής, που στοχοποιεί συνολικά τις δράσεις του λαϊκού κινήματος και εντάσσεται στην εκστρατεία επίθεσης – κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου. Η ευθύνη βαραίνει πρώτα απ’ όλα την κυβέρνηση. Το ΚΚΕ απαιτεί την παύση αυτών των διώξεων», αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
«Το σαχλό σύστημα με το άσυλο δημιουργεί σοβαρότατες παρενέργειες. Ήδη ο Πρύτανης απειλείται με φυλάκιση από την Εισαγγελία. Αν επέτρεπε την είσοδο των ΜΑΤ, θα απειλείτο, τουλάχιστον, με κτίσιμο του γραφείου του όπως έγινε με το γραφείο του πρύτανη στην Κομοτηνή. Είναι καιρός να βρει το θάρρος η δημοκρατία να παρεμβαίνει σε όλους τους χώρους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης.
Μηνύματα αλληλεγγύης στους μετανάστες απεργούς πείνας απέστειλαν διανοούμενοι, πανεπιστημιακοί, σκηνοθέτες του εξωτερικού, αλλά και έλληνες. Τη σχετική συνέντευξη Τύπου άνοιξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, οικονομολόγος από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μεταξύ άλλων μηνύματα αλληλεγγύης απέστειλαν οι Κώστας Δουζίνας, αντιπρύτανης και διευθυντής του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Σπουδών του Μπίρμπεκ, στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, ο συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης, ο Ετιέν Μπαλιμπάρ, ο Noam Chomsky, ο Marta Harnecker, ο Ιμάνουελ Βάλλερστάιν, ο Ρενάτε Μπρίντεθαλ, ο Ντέιβιντ Λάιμπμαν, ο Μάικλ Α. Λέμποβιτς, ο Πήτερ Μακλάρεν, ο Μάικλ Πέρελμαν, Naomi Klein, ο Eduardo Galeano, ο John Holloway, ο Σλαβόι Ζίζεκ, ο Τόνι Νέγκρι, ο Alain Badiou, ο Ετιέν Μπαλιμπάρ, φιλόσοφος, ο Ντάριο Φο, ο Ραούλ Ζιμπέκι και ο Κεν Λόουτς.
Σε κρίσιμη κατάσταση οι μετανάστες απεργοί πείνας στη Θεσσαλονίκη
Στην 31η ημέρα απεργία πείνας βρίσκονται και οι μετανάστες στην Θεσσαλονίκη, που βρίσκονται στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Όπως τονίζουν οι γιατροί, από εδώ και πέρα, η υγεία τους απειλείται με μη αναστρέψιμες βλάβες, συνεπώς «η ίδια τους η ζωή τίθεται σε άμεσο κίνδυνο».
Οι 4 από τους 5 μετανάστες απεργούς πείνας που διακομίστηκαν εκτάκτως προχτές στο νοσοκομείο έπειτα από λιποθυμικό επεισόδιο, συνεχίζουν να νοσηλεύονται (3 στον νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος και 1 στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο). Η πρωτοβουλία Αλληλεγγύης καταγγέλλει ότι κατά τη διάρκεια της νοσηλείας των τριών μεταναστών στο νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος τους «διακομίστηκε φαγητό» παρά τις σαφείς διευκρινίσεις ότι αρνούνται την οποιαδήποτε σίτιση. Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης καταγγέλλει την ενέργεια αυτή ως καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που λειτουργεί ως ψυχολογικό βασανιστήριο και θα κινηθεί ανάλογα.
Η ιατρική ομάδα παρακολούθησης των απεργών πείνας καλεί την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου στις 11:30 π.μ. σε έκτακτη συνέντευξη τύπου στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ενημερώσει για την ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση της υγείας των απεργών πείνας.
Επιπλέον, η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης καταγγέλλει ότι χτες, ημέρα γενικής απεργίας, το μπλοκ της, που συμμετείχε στην πορεία, δέχτηκε την «συντονισμένη και απρόκλητη» επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων με γκλομπ και χημικά προκαλώντας τραυματισμούς διαδηλωτών. Κατά τη διάρκεια της πορείας χτυπήθηκε απρόκλητα από άνδρες της ασφάλειας και συνελήφθη φοιτητής ο οποίος περνάει σήμερα Πέμπτη από αυτόφωρο.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >