Αναδιοργάνωση των υπηρεσιών καθαριότητας του δήμου Αθηναίων, αποτελεσματική αξιοποίηση των νέων μορφών διαλογής των σκουπιδιών και συνεργασία και με τον νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη Αττικής Ι. Σγουρό, στον οποίο από τις αρχές του νέου έτους θα περάσει η ευθύνη του φορέα διαχείρισης των απορριμμάτων, περιλαμβάνονται στο νέο μηχανισμό για την αποκομιδή και τη διαχείριση των απορριμμάτων που προωθεί ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης.

Ads

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα», ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί σχετικά με την αποκομιδή απορριμμάτων είναι ότι η Ελλάδα κινδυνεύει πλέον να χάσει περίπου 20 εκατ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους μετά το «μπλόκο» που έχει επιβληθεί από κατοίκους και φορείς στην κατασκευή των ΧΥΤΑ στην Κερατέα και στο Γραμματικό, ενώ μόνο το πρόστιμο με το οποίο απειλείται από τη λειτουργία των 250 ανεξέλεγκτων χωματερών αγγίζει τα 8,5 εκατ. ευρώ την ημέρα.

Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνουν στελέχη του δήμου, «αν και ο τομέας της καθαριότητας αριθμεί περίπου 2.200 εργαζομένους, με την αποκομιδή των απορριμμάτων ασχολούνται στην πραγματικότητα μόνο 780 συμβασιούχοι έχουν αποσπαστεί είτε στα γραφεία βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είτε στη Ρηγίλλης είτε, πολύ περισσότερο, στην πλατεία Κοτζιά». Ένα μέρος του προσωπικού αυτού από τις αρχές του επόμενου έτους, οπότε λήγουν συνήθως οι αποσπάσεις, θα επιστρέψει στον δήμο, αποτελώντας ίσως τη μεγαλύτερη πρόκληση για τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Αθηναίων.

Εκρηκτική προβλέπει ο κ. Καμίνης ότι θα είναι η κατάσταση στον τομέα της καθαριότητας από τις αρχές του νέου έτους, όταν θα υποχρεωθούν να αποχωρήσουν περίπου 320 από τους 780 συμβασιούχους του δήμου. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος θεωρεί «ασυγχώρητη αμέλεια» εκ μέρους του απερχόμενου δημάρχου κ. Ν.Κακλαμάνη, ο οποίος δεν προκήρυξε εγκαίρως τις θέσεις των συμβασιούχων με βάση το ισχύον πλέον καθεστώς, δηλαδή μέσω του ΑΣΕΠ- μια διαδικασία η οποία, όπως λέει, θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί σε 20 ημέρες, έτσι ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα στον τομέα της καθαριότητας.

Ads

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, πάντως, η τακτική που επέλεξε ο κ. Κακλαμάνης δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία, καθώς ο δήμος Αθηναίων προεκλογικά ολοκλήρωσε έναν διαγωνισμό για την πρόσληψη ως μόνιμου προσωπικού περίπου 300 ατόμων στον τομέα της καθαριότητας, ο οποίος πράγματι έχει «παγώσει» λόγω του μνημονίου. Επιπλέον, τυχόν επαναπροκήρυξη των θέσεων για τους συμβασιούχους μέσω ΑΣΕΠ και μάλιστα προεκλογικά θα είχε ως αποτέλεσμα πολλοί συμβασιούχοι που εργάζονται ήδη στον δήμο να αποχωρήσουν, γεγονός που θα «αμαύρωνε» την επικοινωνιακή εικόνα του δημάρχου. Τρίτον, ο κ. Κακλαμάνης θεωρούσε βέβαιη την επανεκλογή του στον δήμο και ως εκ τούτου ήλπιζε ότι θα μπορούσε να διαχειριστεί το ζήτημα με τους δικούς του όρους.