Μαζικότατο ήταν το νέο φοιτητικό συλλαλητήριο ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία, που ξεκίνησε το απόγευμα της Τρίτης από τα Προπύλαια, πέρασε από το Σύνταγμα, μπροστά από τη Βουλή, και ολοκληρώθηκε στο σημείο έναρξής του.

Ads

«Έξω η αστυνομία από τα Πανεπιστήμια. Η καταστολή δε θα περάσει. Παλεύουμε για δωρεάν σπουδές – πτυχία με αξία – δουλειά με δικαιώματα», απαίτησαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, με κεντρικό σύσθημα, «η τρομοκρατία δε θα περάσει, των φοιτητών η πάλη θα τη σπάσει», διαμήνυσαν.

Οι φοιτητές κατήγγειλαν την παρουσία ισχυρότατων αστυνομικών δυνάμεων που παρατάχθηκαν με πλήρη εξάρτηση σε κάθε πλευρά της πορεία και απαίτησαν την αποχώρηση τους.

«Με ΜΑΤ και βία δε γίνεται Παιδεία, έξω απ’ τις σχολές μας η αστυνομία», «Απ’ τα ιδρύματά μας δε λείπει η αστυνομία, δώστε λεφτά, καθηγητές, βιβλία», φώναξαν.

Ads

«Ο νέος νόμος – πλαίσιο να μείνει στα χαρτιά, μας θέλουν φθηνούς για τα αφεντικά», κατήγγειλαν οι φοιτητικοί σύλλογοι και κάλεσαν σε αγώνα για σπουδές και πτυχία με αξία. Οι φοιτητές διεκδικούν:

– Να αποχωρήσουν οι δυνάμεις καταστολής από τις πύλες του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ. Να καταργηθεί η πανεπιστημιακή αστυνομία. Καμία σκέψη για εγκατάσταση τουρνικέ και καμερών στις σχολές.

– Να μην εφαρμοστούν ο νέος νόμος – πλαίσιο και ο νόμος Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη. Να καταργηθούν όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

– Κρατική χρηματοδότηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στο ύψος των αναγκών. Έκτακτο κρατικό κονδύλι για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες του πανεπιστημίου. Δωρεάν σίτιση, στέγαση, μετακινήσεις, βιβλία, αναλώσιμα, φοιτητικό internet. Κατάργηση κάθε είδους διδάκτρων. Ούτε σκέψη για νοίκια στις εστίες.

– Μηνιαίο φοιτητικό επίδομα 300 ευρώ για όσους νοικιάζουν. Αξιοποίηση αδιάθετων διαμερισμάτων και ξενοδοχείων για τη δωρεάν στέγαση όσων έχουν ανάγκη. Να αξιοποιηθούν η περιουσία των Ιδρυμάτων και κενά κτίρια του Δημοσίου για την κατασκευή νέων σύγχρονων εστιών στην ευθύνη του κράτους. Επισκευή και ανακαίνιση όλων των παλιών εστιών με κρατική δαπάνη.

– Το πτυχίο να είναι η μοναδική προϋπόθεση για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

– Μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια. Μείωση των τιμών σε βασικά είδη, στο ρεύμα, στη θέρμανση, στα καύσιμα. Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς.

Τέλος, οι φοιτητές απεύθυναν κάλεσμα και έδωσαν νέο ραντεβού στην αυριανή κινητοποίηση των Συλλόγων Οικοτρόφων της Αθήνας στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ, για λύσεις στα μεγάλα προβλήματα των εστιών και την εξασφάλιση δωρεάν στέγης σε νέους που το έχουν ανάγκη.