Νέο κύμα κακοκαιρίας από το απόγευμα. Μικρή άνοδος του υδραργύρου αναμένεται από την Τετάρτη. Έως τότε θα υπάρξουν κάποια διαλείμματα ύφεσης που όμως θα διατηρήσουν το θερμόμετρο σε πολύ χαμηλά επίπεδα και τον παγετό να κρύβει παγίδες.

Ads

Η Πολιτική Προστασία συνιστά προσοχή στις μετακινήσεις. Η επιδείνωση του καιρού αναμένεται τις επόμενες ώρες με χιονοπτώσεις στη Θεσσαλία, την Ήπειρο, τη Μακεδονία και μέσα στη Θεσσαλονίκη. Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός και στην Αττική,  ενώ δεν αποκλείεται από τη Δευτέρα να χιονίσει και μέσα στην Αθήνα

Το πρώτο κύμα κακοκαιρίας, η «Σοφία» όπως την ονόμασαν οι μετεωρολόγοι, αναμένεται να ολοκληρωθεί το Σάββατο. Την Παρασκευή, πυκνές χιονοπτώσεις σημειώθηκαν ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο, ενώ η θερμοκρασία κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα. Σημαντικά προβλήματα στις μετακινήσεις καταγράφονται σε πολλά σημεία της χώρας. Όπως αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ., η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί 49 σημεία, ενώ σε 133 χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες. (Δείτε εδώ τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επιλέγοντας το γεωγραφικό διαμέρισμα και ανοίγοντας τη σχετική ανακοίνωση της ΕΛΑΣ)

Λόγω της κακοκαιρίας υπάρχουν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση σε περιοχές της Μαγνησίας, της Λάρισας και της Λαμίας. Εννέα χωριά παραμένουν αποκλεισμένα στην ορεινή Ναυπακτία. Από το 1986 είχε να χιονίσει στην Κέρκυρα, όπου αποκλείστηκαν δρόμοι μέσα στην πόλη, ενώ χιόνισε και στη νότια Κέρκυρα, όπου δεν είχε χιονίσει ποτέ. Πυκνό χιόνι έπεσε και στις ορεινές περιοχές της Ζακύνθου. 

Ads

Τις πρωινές ώρες της Παρασκευής σημειώθηκε ισχυρός παγετός στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά με το θερμόμετρο να καταγράφει θερμοκρασίες κοντά στους -10 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, οι οκτώ χαμηλότερες θερμοκρασίες της Παρασκευής παρουσιάζονται στον παρακάτω Πίνακα:

image

Γενική πρόγνωση του καιρού

Σάββατο 05-01-2019
Καιρός: Στα Βορειοδυτικά πρόσκαιρες χιονοπτώσεις κυρίως τις πρωινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο, χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά, καθώς και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας, κατά τόπους πιο πυκνές στην κεντρική – ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τις Σποράδες και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, που βαθμιαία από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν. Μεμονωμένες καταιγίδες στις θαλάσσιες και παραθαλασσίες περιοχές, κυρίως στα νότια. 
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο 8 και τοπικά 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα. 
Θερμοκρασία: Σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός, κατά τόπους ολικός στα Βόρεια. 

Κυριακή 06-01-2019 Θεοφάνεια
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα. Σταδιακά από το απόγευμα χιονόνερο ή χιονοπτώσεις στα βόρεια που μέχρι αργά τη νυχτα θα επεκταθούν στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, τις Σποράδες, την Εύβοια και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Σε μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές, όμως παγετός θα σημειωθεί κυρίως τις πρωινές και βραδικές ώρες, κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια.

Δευτέρα 07-01-2019
Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά, καθώς και στα πεδινά της κεντρικής και βόρειας χώρας, κατά τόπους πιο πυκνές στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη,, τη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, τις Σποράδες, την Εύβοια και τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου. Σποραδικές καταιγίδες στη νότια νησιωτική χώρα. Σταδιακά το απόγευμα στα δυτικά τα φαινόμενα θα σταματήσουν.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Σε πτώση. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες, κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια.

Τρίτη 08-01-2019
Καιρος: Στα ανατολικά και νότια νεφώσεις με χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια, όπου κατά τόπους έως το μεσημέρι θα είναι πιο πυκνές. Πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων στα νότια. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις που βαθμίαια από το βράδυ θα αυξηθούν
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα το πρωί έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Χωρίς αξιόλογη μεταβολή. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες, κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια.

Τετάρτη 09-01-2019

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία από τα δυτικά θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες στο Ιόνιο και την Πέμπτη στις υπόλοιπες θάλασσιες και παραθαλάσσιες περιοχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά και ημιορεινά, κατά τόπους πιο πυκνές στα δυτικά και τα βόρεια.
Άνεμοι: Νότιοι, νοτιοδυτικοί 4 με 6 και σταδιακά στα πελάγη 7 και στο Αιγαίο την Πέμπτη 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Σε μικρή άνοδο. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες, στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Οδηγίες του υπ. Εργασίας προς τις επιχειρήσεις για την κακοκαιρία

Στην τήρηση συγκεκριμένων μέτρων για την εργασία κάτω από δυσμενείς συνθήκες, αναφέρεται το Υπουργείο Εργασίας με ειδική ανακοίνωσή του. «Οι εργοδότες θα πρέπει να λαμβάνουν τα κατάλληλα κατά περίπτωση τεχνικά και οργανωτικά μέτρα, ανάλογα με τις υπάρχουσες ανάγκες και δυνατότητες, για τη μείωση της έκθεσης των εργαζομένων σε κίνδυνο, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων και να τους παρέχουν τις κατάλληλες οδηγίες», τονίζει το υπουργείο Εργασίας σε σχέση με τους κανόνες υγείας και ασφάλειας που προβλέπονται από την εργατική νομοθεσία, με αφορμή τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα που επικρατούν σε περιοχές της χώρας.

Αναλυτικότερα, το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει τα εξής: «Οι χώροι εργασίας σε όλη τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας πρέπει να έχουν θερμοκρασία ανάλογη με τη φύση της εργασίας και τη σωματική προσπάθεια που απαιτείται για την εκτέλεσή της, λαμβανομένων υπόψη και των κλιματολογικών συνθηκών των εποχών του έτους. Εφόσον οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε εξωτερικές θέσεις εργασίας, αυτές πρέπει να διευθετούνται κατά τέτοιο τρόπο, ώστε οι εργαζόμενοι να προστατεύονται από τις ατμοσφαιρικές επιδράσεις (δυσμενείς καιρικές συνθήκες) και να μην κινδυνεύουν να γλιστρήσουν ή να πέσουν.

Να χορηγείται στους εργαζόμενους, στις περιπτώσεις που αυτό απαιτείται, εξοπλισμός ατομικής προστασίας για προστασία από το ψύχος. Στην περίπτωση εγκύων και γαλουχουσών εργαζομένων, για κάθε δραστηριότητα που ενδέχεται να εγκλείει συγκεκριμένο κίνδυνο έκθεσής τους σε ακραίες συνθήκες καταπόνησης, λόγω ψύχους, πρέπει να αξιολογείται ο κίνδυνος για την ασφάλεια ή την υγεία τους, καθώς και κάθε επίπτωση στην εγκυμοσύνη ή γαλουχία και να καθορίζονται τα ληπτέα μέτρα.

Απαγορεύεται η απασχόληση ανήλικων εργαζομένων σε εργασίες κατά τις οποίες ο νέος εκτίθεται σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατά την εκτέλεση υπαίθριων εργασιών. Επίσης, επιβάλλεται η λήψη των απαραίτητων μέτρων πρόληψης και προστασίας στην περίπτωση απασχόλησης εργαζομένων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως π.χ. καρδιοπαθείς.

Ειδικότερα, για τα τεχνικά και οικοδομικά έργα, επισημαίνονται τα παρακάτω: Αντιστηρίξεις, εκσκαφές κλπ πρέπει να επανελέγχονται από το επιβλέποντα μηχανικό, πριν από την επανάληψη εργασιών διακοπεισών, λόγω θεομηνίας ή παγετού και να αναγράφονται οι σχετικές παρατηρήσεις στο Ημερολόγιο Μέτρων Ασφάλειας. Όσον αφορά τα ανυψωτικά μηχανήματα, απαγορεύεται η εγκατάσταση ή χρήση τους σε καιρικές συνθήκες που είναι δυνατόν να θέσουν σε κίνδυνο την ευστάθειά τους. Όλες οι βοηθητικές κατασκευές (ικριώματα, κλπ) πρέπει να επιθεωρούνται από το αρμόδιο πρόσωπο ως προς την αντοχή, τη σταθερότητα και τα μέτρα ασφάλειας, σε περίπτωση θεομηνίας και πριν από την επανάληψη των εργασιών. Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών, διακόπτονται οι εργασίες οι οποίες παρεμποδίζονται άμεσα από αυτές. Οι εργασίες αυτές επαναλαμβάνονται, μετά την αποκατάσταση των ασφαλών συνθηκών εργασίας.

Για ζητήματα που αφορούν την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα κατά τόπους τμήματα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε)».