Οξείες είναι οι αντιδράσεις που προκάλεσε το νομοσχέδιο που παρουσίασε χθες η κυβέρνηση για την μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό σύστημα με την ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, τα Πρωτοβάθμια Σωματεία και τους Οικολόγους Πράσινους να καλούν σε συλλαλητήριο αύριο στις 18.00, στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ παράλληλα διοργανώνουν κοινή συνεδρίαση για τον συντονισμό των κινητοποιήσεων και τη συντονισμένη αντίδραση των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Ads

Το προς διαβούλευση ασφαλιστικό νομοσχέδιο που παρουσίασε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και το οποίο ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο πυροδοτεί τις αντιδράσεις των συνδικάτων, τα οποία προσανατολίζονται σε νέες κινητοποιήσεις, απεργιακές και μη, αρχής γενομένης από αύριο το απόγευμα.

«Να σωθεί η οικονομία, αλλά πρωτίστως να σωθεί η Κοινωνία» τονίζει στην ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας, συμπληρώνοντας: «Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι απαιτούν την κρίση και τα βάρη να τα πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες, όλοι αυτοί που λεηλάτησαν τα δημόσια οικονομικά και τον πλούτο της χώρας».

Την ίδια ώρα ο επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, Γιώργος Ρωμανιάς, μιλώντας στο ρ/σ ΚΑΝΑΛΙ 1 (90,4), άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και για κατάργηση ορισμένων επικουρικών συντάξεων, ενώ υποστήριξε ότι με το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων οι εργαζόμενοι καλούνται πλέον να δουλέψουν 40 χρόνια για να πάρουν τη σύνταξη που θα έπαιρναν με το παρόν σύστημα σε 35 χρόνια εργασίας. Δεν παρέλειψε δε, να εκφράσει τις επιφυλάξεις του για το εάν μπορεί να επιτύχει η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων.

Ads

Το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδας από την πλευρά του υπογραμμίζει ότι «κανείς δεν πρέπει να πιστέψει τα ψέματα. Τους θίγει όλους γιατί δεν αφήνει τίποτα όρθιο στα όρια, στις συντάξεις, στις παροχές. Για να μην περάσει χρειάζεται αποφασιστικός και οργανωμένος αγώνας παντού, μαζική εγκατάλειψη των κομμάτων της πλουτοκρατίας. Τώρα με το ΠΑΜΕ, με το ΚΚΕ». Επιπλέον, το ΚΚΕ τονίζει: «Αυτό που πρέπει να ακούσει η κυβέρνηση από όλους τους εργαζόμενους και τον λαό είναι ένα μυριόστομο: Πάρτε πίσω το έκτρωμα για το Ασφαλιστικό μαζί με τους άλλους αντιασφαλιστικούς σας νόμους Σιούφα – Ρέππα, Πετραλιά των κυβερνήσεων Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ».

«Με όσα όμως γνωρίζουμε ως τώρα για το Ασφαλιστικό, δεν έχουμε αμφιβολία ότι η κυβέρνηση πραγματοποιεί ένα τελειωτικό χτύπημα στην όποια δημόσια ασφάλιση υπήρχε, υπέρ της ιδιωτικής», δήλωσε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο εκπρόσωπος Τύπου Παύλος Κλαυδιανός. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση «με βίαιο τρόπο κατεδαφίζει το υπάρχον αναδιανεμητικό σύστημα και το αντικαθιστά με το κεφαλαιοποιητικό. Από μια άποψη, το Ασφαλιστικό ίσως αποτελεί το πιο ακραίο και αιχμηρό σημείο της αντιλαϊκής συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

«Η κυβέρνηση κατεδαφίζει την κοινωνική ασφάλιση και τις συντάξεις. Θα πάθει τα ίδια που έπαθε η κυβέρνηση Σημίτη με το νομοσχέδιο Γιαννίτση. Η μόνη αποτελεσματική απάντηση είναι η μαζική εξέγερση των εργαζομένων, των νέων και των συνταξιούχων με στόχο να αποσυρθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο», σχολίασε ο Δημήτρης Στρατούλης.

Στη συγκέντρωση θα συμμετάσχει και το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων, το οποίο με ανακοίνωσή του καταγγέλλει τα νέα οικονομικά μέτρα και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, σημειώνοντας ότι «απουσιάζει η πολιτική βούληση που θα αναχαιτίσει την ελεγχόμενη πτώχευση της χώρα μας, φροντίζοντας για το στήσιμο μιας άλλης, βιώσιμης οικονομίας».

Σημειώνεται , ότι στο συλλαλητήριο θα συμμετέχει και η ΟΤΟΕ, η οποία με ανακοίνωσή της καλεί τους εργαζόμενους «στις τράπεζες να παρευρεθούν και να διαδηλώσουν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική των οικονομικών μέτρων και του νέου Ασφαλιστικού Νομοσχεδίου που ανακοινώθηκε».

Επιπλέον στην ανακοίνωση η ΟΤΟΕ καλεί τις διοικήσεις των τραπεζών «να σταματήσουν οι κάθε μορφής πιέσεις και εκβιασμοί στους εργαζόμενους να μην απεργούν τις μέρες που έχουν προκηρυχθεί απεργιακές κινητοποιήσεις και να δώσουν πάγια εντολή στις διευθύνσεις των τραπεζικών καταστημάτων που βρίσκονται σε όλη τη διαδρομή, που ακολουθούν κάθε φορά οι πορείες και διαδηλώσεις, οι τράπεζες να παραμένουν κλειστές, χωρίς την παρουσία σε αυτές εργαζομένων και συναλλασσόμενου κοινού».

*Η φωτογραφία είναι από το Flickr/Euronews