Επιπλέον μέτρα ύψους 22 δις. ευρώ κοινοποιεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το κλιμάκιο της τρόικας των δανειστών της Ελλάδας, εν μέσω αντιδράσεων εντός και εκτός κυβερνήσεως. Στο μεταξύ, ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος που συναντήθηκε χθες με τον Έλληνα πρωθυπουργό διαμηνύει πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την Ελλάδα ενώ απέφυγε να κάνει λόγο για αναδιάρθρωση. Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν εκτιμά πως μια αναδιάρθρωση χρέους δεν θα έλυνε το πρόβλημα της Ελλάδας, το οποίο είναι η ανταγωνιστικότητα.

Ads

Συναντήσεις με τους επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, της Τράπεζας της Ελλάδος και άλλων φορέων του Δημοσίου, ξεκινούν από σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας. Για το πρωί ήταν προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργο Ζανιά, ο οποίος θα τους ενημερώσει για την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής και τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση για να επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου.

Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θα παραδώσουν στο κλιμάκιο που αφίχθη χθες στη χώρα, τους βασικούς άξονες του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Προγράμματος και τα συγκεκριμένα μέτρα, από τα οποία θα προέλθουν τα 22 δισ. ευρώ, έως το 2015.

Το ύψος των μέτρων είναι 19 δισ. ευρώ ή 8% του ΑΕΠ για την περίοδο 2012-2014 και 3 δισ. ευρώ, ή 1% του ΑΕΠ το έτος 2015. Αν συνυπολογιστούν και τα έκτακτα μέτρα που θα ληφθούν φέτος για την κάλυψη των αποκλίσεων και τα οποία είχαν υπολογιστεί σε 1,74 δισ. ευρώ, αλλά πιθανότατα θα χρειαστούν ακόμα περισσότερα, το συνολικό πακέτο των μέτρων που θα ανακοινωθεί μέχρι τον Μάιο, θα υπερβεί τα 25 δισ. ευρώ.

Ads

Οι εκπρόσωποι της τρόικας (Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ) αναμένεται να είναι ιδιαίτερα πιεστικοί προς την Ελλάδα για συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, αλλά και για την τοποθέτηση ποσοτικών στόχων υψηλότερων των αναγκαίων, ώστε να καλυφθεί ενδεχόμενη απόκλιση στον προϋπολογισμό του 2010 και οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των διαρθρωτικών και θεσμικών μέτρων.

Όπως σημειώνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται ο σημερινός Τύπος, κατά τις επαφές με τα τεχνικά κλιμάκια καθώς και με τους επικεφαλής της τρόικας που θα είναι την Πέμπτη στην Αθήνα, θα συζητηθεί μόνο το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Ο τακτικός έλεγχος της οικονομίας της χώρας θα λάβει χώρα στις αρχές Μαΐου, και από τα αποτελέσματα του θα κριθεί η εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου, ύψους 12 δισ. ευρώ. Με τη δόση αυτή θα καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες του Μαΐου, που μόνο για τις πληρωμές τοκοχρεολυσίων ομολόγων και εντόκων απαιτούνται 11 δισ. ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου διαβεβαιώνει ότι τα μέτρα που θα περιέχει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα θα αφορούν κατά τα 2/3 στις δαπάνες και το 1/3 τα έσοδα, τα οποία θα έχουν κοινωνικό κόστος.

Το Πρόγραμμα θα πρέπει να εγκριθεί από την τρόικα αρχικά και στις 15 Απριλίου αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως. Εν συνεχεία θα ακολουθήσει «διαβούλευση» και εντός Μαΐου θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή.

Η έκθεση του ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας έδωσε μια πρόγευση για τα μέτρα που έρχονται, καθώς περιλαμβάνει:

  • Κατάργηση των κοινωνικών επιδομάτων (ανεργίας κ.λπ.), για όσους έχουν εισοδήματα πάνω από τα όρια της φτώχειας (δηλαδή 6.897 ευρώ για τον άγαμο και 14.485 για το ζευγάρι με τέσσερα παιδιά) και για όσους έχουν περιουσιακά στοιχεία. Μείωση των κοινωνικών επιδομάτων από την οποία μπορεί να εξοικονομηθεί ποσό ύψους 1%-2% του ΑΕΠ, δηλαδή 2,3-4,6 δισ. ευρώ, έως το 2014.
  • Κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα. Πρόκειται περίπου για περίπου 950 απαλλαγές, που θα αποδώσουν στα δημόσια ταμεία περίπου από 4,6 έως και 9 δισ. ευρώ.
  • Αλλαγές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων που θα αποδώσουν περίπου 4,3 δισ. ευρώ, στην προσεχή τετραετία, που σημαίνει μείωση της δαπάνης για μισθούς κατά τουλαχιστον1 δισ. ευρώ, ευρώ το χρόνο.
  • Νέος γύρος περικοπών ύψους 1% του ΑΕΠ στις ΔΕΚΟ, δηλαδή 2,3 δισ. ευρώ, από μείωση μισθών και προσωπικού.
  • Νέα μείωση των επενδυτικών δαπανών του ΠΔΕ.
  • Μείωση των αμυντικών δαπανών.

Παπακωνσταντίνου: Θα προχωρήσουμε απαρέγκλιτα

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει την υλοποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, μειώνοντας «λάθη και αστοχίες που αναπόφευκτα γίνονται σε μια τέτοια προσπάθεια», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας σε διεθνές φόρουμ για τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, που διοργανώνεται στην Αθήνα.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε «σε σειρήνες καταστροφολογίας» που «δεν ερμηνεύουν σωστά και δεν δίνουν λύσεις στα προβλήματα. Οι άλλοι δρόμοι που προτείνονται δεν οδηγούν παρά μόνο στη χρεοκοπία και σε αδιέξοδα» υποστήριξε. Σύμφωνα με τον υπουργό η ελληνική οικονομία είναι σε μια κομβική στιγμή όπου η ανάκαμψη έχει ξεκινήσει, οι εξαγωγές παρουσιάζουν σημαντική αύξηση, ενώ παράλληλα παρατηρείται και ανάκαμψη της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης.

Η ελληνική κοινωνία «δεν είναι διατεθειμένη να ακούσει εύκολες λύσεις», πρόσθεσε και παρομοίασε την όλη προσπάθεια που γίνεται με έναν μαραθώνιο. «Πρέπει να αλλάξουμε δομές νοοτροπίες, κράτος, επιχειρηματική κοινότητα, να αλλάξουμε όλοι μας» τόνισε. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για μια επώδυνη προσπάθεια και για θυσίες που υφίστανται ακόμα και «άνθρωποι που δεν έφταιξαν». Ο υπουργός δήλωσε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθούν οι νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

Γ. Παπαντωνίου: Ο κίνδυνος της χρεοκοπίας πλησιάζει

Ο κίνδυνος της χρεοκοπίας πλησιάζει και με αυτά που κάνει η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να βγάλει τη χώρα από την κρίση, εκτίμησε την ίδια ώρα ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου, τονίζοντας ότι υπάρχει ανάγκη αναπτυξιακών μέτρων. «Όσο καθυστερούμε, ο κίνδυνος χρεοκοπίας θα πλησιάζει όλο και περισσότερο», προειδοποίησε ο κ. Παπαντωνίου σε δηλώσεις του στον ρ/σ ΒΗΜΑ FM, ωστόσο όπως είπε, «μπορούμε να γυρίσουμε το παιχνίδι και να κερδίσουμε τη μάχη, αρκεί να πάρουμε τα σωστά μέτρα».

«Εκεί που υστερεί η οικονομική μας πολιτική και αυτό προκαλεί ανησυχία στις διεθνείς αγορές, είναι ότι δεν δείχνει η ελληνική οικονομία καμία τάση για ανάκαμψη και ανάπτυξη. Και χωρίς ανάπτυξη δεν θα υπάρξουν οι πόροι για να αποπληρωθούν τα χρέη. Αυτό φοβούνται οι ξένοι και γι αυτό κρατούν τα spreads σε τόσο υψηλά επίπεδα», επεσήμανε ο πρώην υπουργός για να υπογραμμίσει ότι χρειάζεται «επείγουσα πολιτική» σε αναπτυξιακή κατεύθυνση, τόσο για τις ιδιωτικές όσο και για τις δημόσιες επενδύσεις. «Αυτό είναι το κλειδί για να πετύχουμε και όσο αργούμε, προφανώς χάνεται πολύτιμος χρόνος», παρατήρησε.

Τα μέτρα που εισηγείται ο κ. Παπαντωνίου είναι η γρήγορη υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ, η ενίσχυση της μικρής και μεσαίας επιχείρησης με διαδικασίες fast track και η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων παρά την ύφεση. Για το τελευταίο μάλιστα πρότεινε να ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση από την Ε.Ε. να αναστείλει την εθνική συμμετοχή στη χρηματοδότηση των κοινοτικών έργων.

«Τέτοιες κινήσεις χρειάζονται για να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της ύφεσης που συντηρεί τα ελλείμματα και αυξάνει το φόβο των διεθνών αγορών ότι η Ελλάδα δεν θα ξεπληρώσει το χρέος της», κατέληξε ο πρώην υπουργός.

Σόρος:Οι ΗΠΑ και προσωπικά ο Ομπάμα υποστηρίζουν την Ελλάδα

Στο μεταξύ χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε τον Ελληνοαμερικάνο μεγαλοεπενδυτή Τζόρτζ Σόρος. Στη συνάντηση από πλευράς πολιτικών συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο Χ. Ευθυμίου, πρόεδρος του ΟΑΣΕ, και ο Στ. Μάνος. Παρόντες ήταν και γνωστοί επιχειρηματίες όπως ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δασκαλόπουλος, ο κ. Παπαλεξόπουλος, ο κ. Στασινόπουλος, ο κ. Μυτιληναίος, ο κ. Καλλιτσάντζης, ο κ. Περιστέρης, ο κ. Μαρινόπουλος, ο τραπεζίτης κ. Νανόπουλος, ο εφοπλιστής καπετάν Τσάκος, ο κ. Παππάς, ο κ. Φραγκίστας και άλλοι. Παραβρέθηκαν επίσης οι πρεσβευτές των ΗΠΑ, της Κίνας και της Βραζιλίας.

Σύμφωνα με πηγές της Ελευθεροτυπίας, ένας εκ των παρευρισκομένων εκτίμησε ο σκοπός της επίσκεψης του κ. Σόρος συνδέεται πιθανώς με το επενδυτικό του ενδιαφέρον για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας που περιλαμβάνεται στο πακέτο των 50 δισ. ευρώ.

Ο γνωστός δισεκατομμυριούχος εμφανίστηκε επικριτικός απέναντι στα μέτρα που αποφάσισε το συμβούλιο κορυφής της Ε.Ε. στις 25 Μαρτίου, χαρακτηρίζοντάς τα ελλιπή και τονίζοντας ότι οδηγούν στη δημιουργία ευρωζώνης δύο ταχυτήτων και πως οι πλούσιες χώρες και κυρίως η Γερμανία θα αντιληφθούν αργότερα ότι κάτι τέτοιο δεν είναι προς το συμφέρον τους.

Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα θα διασωθεί στο τέλος, αλλά θα πρόκειται για μια μακρά διαδικασία και η ίδια θα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να τη βοηθήσουν. Ο κ. Σόρος φέρεται να απέφυγε να αναφερθεί διεξοδικά στο θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους αλλά παρατήρησε ότι η αγορά προεξοφλεί de facto αναδιάρθρωση από τη στιγμή που τα ελληνικά ομόλογα πωλούνται πολύ χαμηλότερα από την ονομαστική τους αξία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο κ. Σόρος αναφέρθηκε στο ταξίδι του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ κ. Γκάιτνερ στη Γερμανία λίγο πριν από την άτυπη σύνοδο της 11ης Μαρτίου, που εκτός των άλλων, είχε στόχο να πεισθούν οι Γερμανοί και η Μέρκελ να βοηθήσουν την Ελλάδα με τη μείωση του επιτοκίου και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 80 δισ. ευρώ από τις χώρες της ευρωζώνης. Ο Τζορτζ Σόρος φέρεται να είπε ότι οι Γερμανοί αντέτειναν στους Αμερικανούς πως η Ελλάδα θα ήταν Αυστρία και δεν θα είχε φτάσει σ’ αυτό το σημείο αν εφαρμόζονταν οι δικοί τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Ο ίδιος φέρεται να διατύπωσε την άποψη ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν πως αν αφεθεί η Ελλάδα στην τύχη της, η κρίση χρέους θα εξαπλωθεί και σ’ άλλες χώρες της ευρωζώνης υπονομεύοντας το ευρώ και θα μπορούσε να φτάσει δυνητικά μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν υψηλό χρέος.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν, από την Ουάσινγκτον, απέρριψε για μία ακόμα φορά κατηγορηματικά τα σενάρια που θέλουν το ΔΝΤ να πιέζει την Ελλάδα να προβεί σε οποιουδήποτε είδους αναδιάρθρωση, κατά την διάρκεια ομιλίας του στο The George Washington University, ενώ εκτίμησε πως μια αναδιάρθρωση «δεν θα έδινε λύση στο κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, το οποίο είναι η ανταγωνιστικότητα».

Διαβάστε επίσης: