Πληθαίνουν και βαραίνουν τα ερωτήματα στα οποία καλείται να απαντήσει η Ελληνική Αστυνομία για την υπόθεση της 16χρονης η οποία, όπως καταγγέλλει η οικογένειά της, έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού από αστυνομικούς των ΟΠΚΕ το βράδυ της 28ης Οκτωβρίου, στο περιθώριο αντιφασιστικής συναυλίας στο Νέο Ηράκλειο.

Ads

Βίντεο που βλέπει το φως της δημοσιότητας από το επίμαχο βράδυ, καταγράφει λεπτομερώς την αρχή της απρόκλητης επίθεσης που δέχτηκε η ανήλικη και είχε ως αποτέλεσμα την εισαγωγή της στην Εντατική του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και εγκεφαλική αιμορραγία.

Το βίντεο, από κατάστημα επί της οδού Νεότητος και από την κάμερα που διαθέτει επί της οδού Βενιζέλου -όπου και βρέθηκε η 16χρονη χωρίς τις αισθήσεις της– καθιστά σαφές ότι δεν πρόκειται για κάποιον μεμονωμένο δράστη. Εκτός του άνδρα που παραπέμπει σε ένστολο και κλωτσάει την ανήλικη, ένας ακόμα άνδρας με παρόμοιo ρουχισμό τον ακολουθεί.

Ο δεύτερος άνδρας φαίνεται να οπλοφορεί. Συγκεκριμένα, διακρίνεται με προτεταμένο αντικείμενο που παραπέμπει είτε σε όπλο είτε σε γκλομπ, να τρέχει προς το πλήθος των αντιφασιστών. Πέραν του πανομοιότυπου ρουχισμού και οι δύο άνδρες φαίνεται να φορούν στο πόδι τους θήκη όπλου μηρού.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση η 16χρονη τραυματίστηκε στο κεφάλι από αμβλύ όργανο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν μαρτυρίες που αναφέρουν ότι τουλάχιστον ένας εκ των δύο ανδρών στα βίντεο δεν φορούσε full-face τη στιγμή της επίθεσης.

Ads

Η όλη υπόθεση οφείλει πλέον να πάρει άλλες διαστάσεις δεδομένου των δύο ενόπλων, όπως αποτυπώνει το βιντεοληπτικό υλικό, που κατά δήλωσή της η ΕΛ.ΑΣ. αναζήτησε, απέκτησε και έκτοτε διερευνά.

Η λήψη είναι κατά τη χρονική στιγμή που ξεκινά η απρόκλητη επίθεση σε βάρος της ανήλικης. Η απόσταση από το σημείο που η 16χρονη δέχεται την κλωτσιά στο πίσω μέρος του σώματός της, μεχρι το σημείο όπου εντοπίζεται να αιμορραγεί αναίσθητη, είναι μόλις τρία μέτρα.

Οι δύο άνδρες καταγράφονται την επίμαχη ώρα και σε βιντεοληπτικό υλικό άλλης κάμερας, παραπλήσιου καταστήματος, που σε περίπτωση που δεν έχει αξιοποιηθεί από την ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να διαγραφεί σε λίγα εικοσιτετράωρα.

Γιατί είναι έκθετη η ΕΛ.ΑΣ.

Το βράδυ της 28ης Οκτωβρίου και ενώ η 16χρονη έχει εντοπιστεί σχεδόν ημιθανής, η ΕΛ.ΑΣ. αντί να σχηματίσει δικογραφία για τον βαρύτατο τραυματισμό της ανήλικης, σχημάτισε δικογραφία σε βάρος της -χωρίς εισαγγελική παραγγελία όπως προβλέπεται- κρίνοντας την περίπτωση ως επείγουσα.

Η ποινική διερεύνηση για το πώς η 16χρονη κατέληξε να νοσηλεύεται στο «Γ. Γεννηματάς», ξεκίνησε μέρες μετά και κατόπιν εισαγγελικής διαταγής.

Μέχρι και σήμερα Πέμπτη 23 Νοεμβρίου, σχεδόν ένα μήνα μετά, η οικογένεια της ανήλικης και οι δικηγόροι της δεν έχουν ενημερωθεί για την πορεία των ερευνών σχετικά με την ταυτοποίηση και τον εντοπισμό των δραστών της παρολίγον δολοφονικής επίθεσης. Την ίδια ώρα, πέντε αστυνομικοί της ΟΠΚΕ ζητούν την ποινική δίωξη της 16χρονης.

Επιπροσθέτως, το κατά πόσο έχει συλλεγεί και αξιοποιηθεί το σύνολο του διαθέσιμου βιντεοληπτικού από παρακείμενες κάμερες, πριν αυτό διαγραφεί αυτόματα, παραμένει ασαφές.

Τέλος, όπως έχει ήδη επισημανθεί από τον ποινικολόγο Κώστα Παπαδάκη στον τηλεοπτικό αέρα του Kontra και στον Μάριο Αραβαντινό, η ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. ως απάντηση στο προηγούμενο ρεπορτάζ του tvxs προχώρησε στην παραβίαση δικαστικού ανακριτικού απορρήτου που συνιστά ποινικό αδίκημα, γεγονός που εγείρει το εύλογο ερώτημα για το πώς εξασφαλίζεται η ανεξαρτησία της προανάκρισης ή της προκαταρκτικής εξέτασης όταν έχει δοθεί από τον επικεφαλής «κατεύθυνση».

Μητέρα 16χρονης στο tvxs: «Επιτέλους, να υπάρξει διαφάνεια και να βρεθούν οι υπαίτιοι»

«Παρατηρώντας το βίντεο και τις φωτογραφίες διακρίνονται ολοφάνερα άτομα να φέρουν στην κατοχή τους όπλα στον χώρο στον οποίο συνέβη ο παραλίγο θανατηφόρος ξυλοδαρμός της κόρης μου, και μάλιστα να είναι αυτοί, οι ένοπλοι, οι οποίοι απρόκλητα της επιτίθενται και την κυνηγούν ελάχιστα μέτρα από το σημείο που βρέθηκε αιμόφυρτη και χωρίς τις αισθήσεις της» δηλώνει η μητέρα της 16χρονης, στο tvxs.

«Άξιο απορίας κρίνεται λοιπόν, πώς γίνεται οι αστυνομικοί της ομάδας ΟΠΚΕ να ασκούν ποινική δίωξη σε ένα άτομο το οποίο βρίσκουν χωρίς τις αισθήσεις του, όπως δηλώνουν οι ίδιοι, ενώ ταυτοχρόνως στο ίδιο περιβάλλον υπάρχουν άτομα τα οποία φέρουν στην κατοχή τους όπλα και όλα δείχνουν πως έχουν άμεση εμπλοκή στον απρόκλητο και αναίτιο δολοφονικό ξυλοδαρμό της κόρης μου και παραμένουν ασύλληπτα» προσθέτει.

«Τι να σκεφτώ; Κρίνεται απαραίτητο λοιπόν για όλους πια να υπάρξει διαφάνεια ώστε επιτέλους να βρεθούν οι υπαίτιοι για αυτό το τραγικό συμβάν» καταλήγει η μητέρα της ανήλικης.