Tην οργή μηχανικών και ιδιοκτητών προκάλεσε η πρώτη μέρα κατά την οποία άνοιξε το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» αφού μέσα σε 25 λεπτά οι πόροι είχαν εξαφανιστεί και η εφαρμογή έκλεισε!

Ads

Το πρωί της Παρασκευής η σχετική πλατφόρμα άνοιξε για την Περιφέρεια Ηπείρου, όπου πολιτικοί μηχανικοί και ιδιώτες είχαν τη δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για προτάσεις ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων. 
Η πλατφόρμα άνοιξε λίγο μετά τις 10 και πριν από τις  10.30 είχε ήδη σταματήσει να δέχεται αιτήσεις καθώς οι διαθέσιμοι πόροι είχαν εξαντληθεί, όπως ενημέρωνε, αφήνοντας «στα κρύα του λουτρού» τους ιδιοκτήτες.

Σύμφωνα με την προκήρυξη 65 εκατομμύρια ευρώ επρόκειτο να κατευθυνθούν στην Περιφέρεια Ηπείρου ως επιδότηση των δικαιούχων. Ερωτηματικά φυσικά υπάρχουν για τον τρόπο που εξαντλήθηκε το ποσό μέσα σε ελάχιστα λεπτά ενώ η συντριπτική πλειοψηφία ακόμη και πεπειραμένων μηχανικών ή μεγάλων γραφείων, δεν πρόλαβε καν να υποβάλει αίτηση στο πρόγραμμα.

Υπαινιγμοί για την τύχη των κεφαλαίων

Μάλιστα, με δηλώσεις τους σε τοπικά sites μηχανικοί της αγοράς κάνουν ξεκάθαρους υπαινιγμούς σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα «δεν απευθύνεται σε μηχανικούς ή ωφελούμενους». Οι αντιδράσεις είναι τεράστιες, καθώς ο τεχνικός κόσμος χαρακτηρίζει ντροπή τον τρόπο που γίνεται η επιλογή «όποιος προλάβει», κάτι που δημιουργεί υπόνοιες, αντί να επιλεγεί ένα σύστημα αντικειμενικής αξιολόγησης όλων των διαθέσιμων αιτήσεων.

Ads

Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και καιρό η κυβέρνηση διαφημίζει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όμως οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων αναρωτιούνται που κατευθύνονται οι πόροι. Αντίστοιχες παλινωδίες είχαν παρατηρηθεί και το Σεπτέμβριο του 2019 στην προηγούμενη φάση του προγράμματος αφού η πλειοψηφία είχε μείνει και πάλι εκτός χρηματοδότησης.