Ένα ακόμα θανατηφόρο εργατικό ατύχημα προστίθεται στη μακρά λίστα ατυχημάτων που συμβαίνουν πολύ συχνά από ότι φαίνεται στη χώρα μας.

Ads

Θύμα αυτή τη φορά ένας εργάτης στις ιχθυοκαλλιέργειες της εταιρείας ΝΗΡΕΑΣ Α.Ε, στην περιοχή του Αστακού. Το περιστατικό συνέβη την προηγούμενη Πέμπτη, όταν ο 35χρονος εργάτης από το Κεφαλόβρυσο Αιτωλ/νιας, έπεσε στη θάλασσα κατά την εκτέλεση εργασιών και ενώ βρισκόταν πάνω σε σκάφος της εταιρείας.

Ο άτυχος εργάτης δεν ήξερε να κολυμπά με αποτέλεσμα να πνιγεί, καθώς τα μέτρα ασφαλείας ήταν ελλιπή. Το σώμα του άτυχου εργάτη βρέθηκε αρκετές ώρες μετά καθώς οι συνεπιβάτες του στο πλοίο άργησαν να καταλάβουν την απουσία του.

Με αφορμή το περιστατικό το σωματείο εργαζομένων στην εταιρεία εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

Με αφορμή το σημερινό θανατηφόρο ατύχημα στις ιχθυοκαλλιέργειες ΝΗΡΕΑΣ Α.Ε, που στοίχισε τη ζωή σε ένα τριαντάχρονο άνδρα – ο τριαντάχρονος καταγόταν από το Κεφαλόβρυσο Αιτωλ/νιας- το σωματείο εργαζομένων καταγγέλλει την εταιρία για παντελή αδιαφορία και προχειρότητα στο θέμα της ασφάλειας των εργαζομένων, ενώ τονίζει ότι είχε και στο παρελθόν ενημερώσει την εταιρία για αυτό το θέμα χωρίς αυτή να έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

Ads

Μερικές από τις καταγγελίες του σωματείου είναι : Α) Δεν τηρούνται οι κανόνες σε θέματα ασφάλειας στο θέμα των καταδύσεων Β) Δεν επισκευάζονται και δεν συντηρούνται σωστά τα σκάφη Γ) Δεν υπάρχουν επόπτες και δύτες ασφαλείας Ε) Ενώ ο κανονισμός λέει ότι οι δύτες πρέπει να βουτάνε ζευγάρια για να επισκευάζουν και να επιβλέπουν τα κλουβιά , συνήθως βουτάει μόνο ένας κ.τ.λ. Το σωματείο εργαζομένων ενημέρωσε κάθε αρμόδια αρχή προκειμένου να παρέμβει, καθώς και τον τοπικό και αθηναϊκό τύπο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.

Σε ανακοίνωσή του, ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά από τις αρμόδιες δημόσιες αρχές να ερευνήσουν τις συνθήκες του εργατικού ατυχήματος, γιατί υπάρχουν καταγγελίες ότι παραβιάζονται βάναυσα από την επιχείρηση οι κανόνες ασφάλειας, και να αναζητηθούν και να καταλογιστούν οι ευθύνες σε όσους τις έχουν».

Με επιστολή της στο TVXS, η εταιρεία παρουσιάζει τη δική της άποψη για τα γεγονότα. Ακολουθεί αυτούσια η επιστολή:

Προς: TVXS

8.4.10

Με έκπληξη διαβάσαμε άρθρο σας με τίτλο «Νέο εργατικό δυστύχημα σε ιχθυοκαλλιέργειες στον Αστακό» σχετικά με το τραγικό γεγονός του πνιγμού του εργαζομένου στην εταιρεία μας Δημήτρη Ρίζου.
Είναι εντυπωσιακό το πώς το έμπειρο κατά τα άλλα και σοβαρό site σας έπεσε τόσο μεγάλο θύμα παραπληροφόρησης και άθελά σας δυσφημήσατε μία καταξιωμένη διεθνώς εταιρεία.

Σας ενημερώνουμε λοιπόν, ότι ο άτυχος εργαζόμενος μας γνώριζε κολύμπι και πολύ καλό. Στο πλοίο υπήρχαν σωσίβια που προφανώς δεν χρησιμοποιήθηκαν αφού δεν υπήρξε ιδιαίτερος λόγος καθώς η θάλασσα ήταν πολύ ήρεμη.

Στον Όμιλό μας λειτουργούν τρία σωματεία με την αμέριστη συνεργασία των οποίων και τη βοήθεια όλου του προσωπικού δημιουργήσαμε αυτή τη μεγάλη εταιρεία.
Δεν υπήρξε λοιπόν καμία καταγγελία από τα σωματεία της εταιρείας μας, όπως λανθασμένα αναφέρεται στο άρθρο, εκτός κι αν ο απολυμένος εδώ και μία διετία κ. Μακρής θεωρείται από εσάς σωματείο.
Τέλος πιστεύουμε πως η βασική αρχή αλλά και η δεοντολογία ενός δημοσιογράφου είναι να ακούγεται και η άποψη του θιγόμενου, κάτι που εδώ δεν τηρήθηκε.

Σε μια εποχή τρομακτικής κρίσης για τη χώρα, είναι λυπηρό να δαιμονοποιούνται οι ελάχιστες επιχειρήσεις που έχουν ακόμα όρεξη να επενδύουν στον τόπο τους.
Η κοινωνία που ζούμε είναι πάρα πολύ μικρή και γνωρίζει καλά ο ένας τον άλλον και την ποιότητά του σαν άνθρωπο και σαν επιχειρηματία.

Ο ΝΗΡΕΑΣ και οι άνθρωποι του πιστεύουμε ότι έχουν εδώ και μια εικοσαετία δείξει στο πανελλήνιο δείγματα ανθρωπισμού και κοινωνικής ευαισθησίας που μπορείτε ανά πάσα στιγμή να το διαπιστώσετε.

Με εκτίμηση,

Αριστείδης Μπελλές
Πρόεδρος