Νέο βίντεο με τις επικίνδυνες τουρκικές προκλήσεις στα Ίμια εναντίον Ελλήνων ψαράδων έρχεται στο φως της δημοσιότητας, τεκμηριώνοντας το de facto «γκριζάρισμα» της περιοχής από τους Τούρκους.

Ads

Στο βίντεο, που πρόβαλε το κανάλι OPEN, οι Έλληνες ψαράδες, βλέποντας πως η τουρκική ακτοφυλακή, όχι μόνο προσπαθεί να τους διώξει παρανόμως από ελληνικά νερά, αλλά καταστρέφει και τα αλιευτικά εργαλεία τους – την ώρα που, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, τα τουρκικά αλιευτικά ψαρεύουν ανενόχλητα σε ελληνικά νερά λίγα μέτρα πιο πέρα – φτάνουν στο σημείο να κυνηγούν με τα καϊκια τους Τούρκους.

«Εγώ προχθές κυνήγησα τουρκικό σκάφος με το καΐκι το δικό μου. Να κάνει φύλαξη συνόρων σωστή. Φεύγει από τη Λέρο και πάει στη Φαρμάκο (Φαρμακονήσι) στο λιμάνι και αράζει. Πήγαινε δύο μίλια και σταμάτα να μην περνάει κανένας μέσα» σημειώνει ο πρόεδρος αλιέων Καλύμνου, Κώστας Σαρούκος.

Ο δήμαρχος Καλύμνου σημειώνει: «Εάν η ελληνική ακτοφυλακή κινείται στην οριογραμμή των θαλάσσιων συνόρων είναι βέβαιο ότι και οι ψαράδες θα δουλεύουν ξέγνοιαστοι και θα αποτραπεί ένα ενδεχόμενο ατύχημα με ό,τι αυτό θα σημάνει για τις σχέσεις των δύο χωρών». Παρά την ένταση και τον κίνδυνο η κατάσταση να ξεφύγει από κάθε έλεγχο, επικράτησε τελικά λογική μέχρι να κάνει την εμφάνισή της η ελληνική ακτοφυλακή στην περιοχή των Ιμίων.