Από το 2016 το νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, όπου έλαβε χώρα η τραγωδία με τους δύο νεκρούς ασθενείς από πυρκαγιά, ζητούσε βελτιώσεις των υποδομών πυρασφάλειας, χωρίς αποτέλεσμα.

Ads

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» επικαλείται πληροφορίες συνδικαλιστών του νοσοκομείου, σύμφωνα με τους οποίοες η κλινική υπηρεσία έχει κάνει ανάλογες εισηγήσεις και παλαιότερα για τα συγκεκριμένα συστήματα (πυρανίχνευσης και πυρασφάλειας), καθώς αποτελούν μια πολύ σοβαρή έλλειψη. «Υπήρξαν και υπάρχουν χιλιάδες προβλήματα που πρέπει να διορθωθούν και σίγουρα η λύση σε μια πυρκαγιά δεν είναι οι πυροσβεστήρες. Η μεγάλη ποσότητα καπνού που εισπνέεις είναι τόσο ισχυρή στον οργανισμό, που δεν μπορείς να κάνεις ούτε βήμα, πόσω μάλλον να σώσεις κάποιον», ανέφεραν.

«Η εικόνα που είδα πηγαίνοντας προς το κτίριο μου θύμισε την εικόνα της Μαρφίν. Ανθρωποι κρέμονταν από τα παράθυρα προσπαθώντας να γλιτώσουν», ανέφερε στην εφημερίδα γιατρός του νοσοκομείου.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι το «Παπανικολάου» και αρκετά από τα κτίριά του, όπως το συγκεκριμένο όπου ξέσπασε η φονική πυρκαγιά, είναι πολύ παλιά, αφού το νοσοκομείο ξεκίνησε να ανοικοδομείται στο τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1917, όταν κατασκευάστηκαν από τον βρετανικό στρατό παραπήγματα για την επιτόπια νοσηλεία των τραυματιών.

Το 1920, μετά την εγκατάλειψή τους από τον βρετανικό στρατό, τα παραπήγματα αυτά αποτέλεσαν τη βάση για την ίδρυση από το ελληνικό κράτος του Νοσοκομείου Φυματιώντων.

Ads

Το συγκεκριμένο κτίριο χρονολογείται κάπου στα τέλη της δεκαετίας του 1940 με αρχές του 1950.

Το πρωί της Πέμπτης κατέληξε ο 52χρονος ασθενής που είχε υποστεί βαρύτατα εγκαύματα στο κεφάλι, στο στήθος και στα χέρια.

Παρά την πολύωρη χειρουργική επέμβαση στην οποία υπεβλήθη για να αντιμετωπιστεί η κατάστασή του, δεν τα κατάφερε.

Όπως εξήγησε ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής, Σταύρος Τρύφων, ο 52χρονος μπήκε στο χειρουργείο περίπου 1,5 ώρα μετά τη φωτιά και εκεί έμεινε για 2,5 ώρες, με τους γιατρούς να του κάνουν τραχειοστομία γιατί δεν μπορούσε να αναπνεύσει, ενώ του έγιναν σχάσεις στο δέρμα να φύγει το οίδημα, αλλά η κατάστασή του ήταν τόσο σοβαρή, με αποτέλεσμα ο οργανισμός του να μην αντέξει.

Πρόκειται για τον δεύτερο νεκρό της φονικής πυρκαγιάς, μετά τον 79χρονο που πέθανε στα πρώτα λεπτά αφότου ξέσπασε, πιθανόν από τσιγάρο ή κάποιον σπινθήρα σε δωμάτιο με ανοιχτή παροχή οξυγόνου.