Μετά τον κορονοϊό φαίνεται ότι η επόμενη άμεση απειλή για την ανθρωπότητα είναι το πολυανθεκτικό μικρόβιο candida auris, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Ads

Μιλώντας στο 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων ο Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, και γ.γ. της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Νίκος Σύψας προειδοποίησε πως «τα επόμενα πρωτοσέλιδα θα γραφτούν για το Candida Auris. Είναι στα νοσοκομεία και έχει μεγάλη ανθεκτικότητα.

Πρόκειται για έναν μύκητα ικανό να προκαλέσει στον άνθρωπο σοβαρές ιατρικές επιπλοκές, ιδιαίτερα λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, λοιμώξεις του αυτιού και σηψαιμία. «Όταν μπαίνει στα νοσοκομεία δεν βγαίνει ποτέ. Είχαμε στην Αθήνα νοσοκομεία με πολύ μεγάλο πρόβλημα. Θα τα βρούμε μπροστά μας», τόνισε ο κ. Σύψας.

Αυτές οι μυκητιάσεις είναι θανατηφόρες στο 70% των περιπτώσεων, λόγω της αντοχής του μύκητα στις υπάρχουσες θεραπευτικές αγωγές, ειδικότερα στις εχινοκανδίνες, τις αζόλες και τα πολυένια. Προσβάλλουν ουσιαστικά τους ασθενείς σε νοσοκομειακό περιβάλλον, ιδιαίτερα στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Ads

Σύμφωνα με την υπεύθυνη Γραφείου Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και Μικροβιακής Αντοχής του ΕΟΔΥ, Φλώρα Κοντοπίδου, το συγκεκριμένο μικρόβιο «επιμολύνει επιφάνειες ή εξοπλισμό και με αυτό τον τρόπο μπορεί να μεταφερθεί από ασθενή σε ασθενή. Πολλές φορές μάλιστα επιβιώνει για αρκετό χρονικό διάστημα στις επιφάνειες και μπορεί να βρεθεί και σε απομακρυσμένα από τον ασθενή σημεία».

Για αυτό, όπως αναφέρει ο καθαρισμός του νοσοκομειακού περιβάλλοντος «αποτελεί σημαντικό μέρος της πρόληψης, για τον έλεγχο της διασποράς μέσα στο νοσοκομείο» και υπογραμμίζει ότι «το πρώτο και το σημαντικό όμως είναι η ευαισθητοποίηση των μικροβιολογικών εργαστηρίων και για αυτό έχουμε προχωρήσει σε οδηγίες, οι οποίες σύντομα θα αποσταλούν στα νοσοκομεία».

Που υπάρχουν κρούσματα

Για την Ελλάδα, ο κ. Σύψας αποκάλυψε ότι εντοπίστηκε τουλάχιστον ένα περιστατικό το οποίο ευτυχώς απομονώθηκε.

Σύμφωνα με την κα. Κοντοπίδου «στην Ευρώπη εμφανίζονται περιστατικά επιδημιών σε Ισπανία, Γαλλία, Αγγλία και Γερμανία και σποραδικά κρούσματα σε Αυστρία, Βέλγιο, Σουηδία, Ολλανδία, καθώς επίσης και σε άλλες χώρες του κόσμου».

Όπως συμπλήρωσε η ίδια, στις ΗΠΑ μέχρι τέλος Φεβρουαρίου το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων αναφέρει 1.056 ασθενείς που είναι φορείς του συγκεκριμένου μύκητα, εκ των οποίων οι 587 έχουν εμφανίσει επιβεβαιωμένη λοίμωξη.

Ο μύκητας προκαλεί σοβαρές λοιμώξεις, όπως πχ λοιμώξεις αίματος και πλήττει κυρίως ευάλωτους ασθενείς, σοβαρά πάσχοντες όπως είναι πχ ανοσοκατεσταλμένοι σε ΜΕΘ, ασθενείς που έχουν ξένα σώματα όπως πχ καθετήρες. Δηλαδή ασθενείς που νοσηλεύονται επί μακρόν, σύμφωνα με την κα Κοντοπίδου. Όσον αφορά τη θνητότητα, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής καταγραφές κυμαίνεται σε 30-40% και σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς, μπορεί να αγγίξει το 60%, λέει η λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ .

Πως εμφανίστηκε – Ο ρόλος της πανδημίας του κορονοϊού

Αν και πρώτη φορά ο εν λόγω μύκητας εμφανίστηκε στην Ιαπωνία το 2009 και η κατάσταση ήταν ήδη κακή, σύμφωνα με τον κ. Σύψα το πρόβλημα επιδεινώθηκε κατά την διάρκεια της κορονοϊού τονίζοντας ότι κατά την διάρκεια της πανδημίας έγινε έκρηξη. Εξηγώντας το γιατί, ο κ. Σύψας είπε ότι όσοι ήταν υπεύθυνοι για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων σταμάτησαν καθώς έπρεπε να ασχοληθούν μόνο με τον κορονοϊό.

«Η επιτήρηση χάθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ένα σημαντικό κομμάτι των θανάτων οφείλεται στο πρόβλημα αυτό. Όλοι οι γιατροί που ήταν στον έλεγχο των λοιμώξεων πήγαν στις μονάδες κορονοϊού», είπε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής ανέφερε πως το μικρόβιο έχει μεγάλη θνησιμότητα και αντοχή στα αντιβιοτικά και δεν εκριζώνεται. Μάλιστα τόνισε ότι στο εξωτερικό ξήλωσαν ολόκληρη ΜΕΘ για να εκριζώσουν το μικρόβιο και την ξαναέχτισαν από την αρχή. Ο κ. Σύψας είπε ότι τα πολυανθεκτικά μικρόβια συνέβαλλαν στους αυξημένους θανάτους στη χώρα μας την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού.

Γι’ αυτό και στο πλαίσιο του συνεδρίου ο κ. Σύψας πρόσθεσε ότι η Πολιτεία όταν φύγει ο κορονοϊός πρέπει να επικεντρωθεί στο πρόβλημα των ανθεκτικών λοιμώξεων στα νοσοκομεία. «Περνάμε σε μια ενδημική φάση της πανδημίας. Προκύπτουν όμως άλλες απειλές, όπως τα πολύ ανθεκτικά μικρόβια που αποτελούν μεγάλο πρόβλημα. Το 2050 πρώτη αιτία θανάτου θα είναι τα πολύ ανθεκτικά μικρόβια και οι αιτίες πολύ ανθεκτικών μικροβίων είναι η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών όπως και κακές πρακτικές υγιεινής των χεριών» είπε.

Σ.Τσιόδρας: «Το μέλλον δεν μπορεί να προβλεφθεί»

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, ο Καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας έδωσε και μια εικόνα για τον κορονοϊό και την επόμενη μέρα. 

Ο καθηγητής εκτίμησε επίσης πως έπειτα από τη διετία της επιδημίας και τον καταιγισμό της γνώσης για τη λοίμωξη Covid-19 στην επιστημονική κοινότητα, πως είναι ορατό το μέλλον μας με τον έλεγχο και τη διαχείριση της επιδημίας. «Η υβριδική ανοσία που έχει επιτευχθεί στη χώρα μας και την Ευρώπη, δηλαδή ο εμβολιασμός και η φυσική νόσηση, σε συνδυασμό με την καλοκαιρία της εποχής, θα μας βοηθήσουν στην έλεγχο και τη μείωση της επιδημίας μετά το φθινόπωρο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιοδρας.

«Το μέλλον δεν μπορεί να προβλεφθεί. Θα κριθεί όμως από τα εμβόλια και τη δυνατότητα διαφυγής του ιού από αυτά. Η κατανομή των εμβολίων δεν έγινε με ομοιογενή τρόπο, γεγονός που επιτρέπει την ανάδυση νέων μεταλλάξεων. Προφανώς δεν μπορεί να αποκλειστεί η εμφάνιση νέων μεταλλάξεων» σημείωσε ο καθηγητής.