Δεκάδες άνεργοι πολίτες χτυπούν καθημερινά την πόρτα της Πρόνοιας της νομαρχίας Θεσσαλονίκης για να ζητήσουν οικονομική ενίσχυση, καθώς δεν μπορούν να καλύψουν πλέον ούτε τα βασικά τους έξοδα.

Ads

Στην Πρόνοια προστρέχουν σε καθημερινή βάση 50-60 πολίτες που ζητούν μέχρι και 100 με 200 ευρώ για να πληρώσουν το ενοίκιό τους, να σώσουν τη δόση του δανείου τους, να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους ή ακόμη και για να εξασφαλίσουν την τροφή τους. Σε νοικοκυριά μάλιστα όπου έμειναν άνεργοι και οι δύο γονείς, εκλιπαρούν ακόμη και για το γάλα των παιδιών τους, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που ζητούν μέχρι και ποσά των 50-100 ευρώ για να αγοράσουν βασικά αγαθά.

Οι αιτήσεις για έκτακτη οικονομική βοήθεια τους δύο τελευταίους μήνες ξεπέρασαν τις 400, σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Μακεδονία. Παράλληλα, το ποσοστό των πολιτών που έμειναν άνεργοι και πλέον είναι ανασφάλιστοι, φτάνει το 40%-50% τους τελευταίους μήνες.

«Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες είναι άνευ προηγουμένου. Δεκάδες άνθρωποι χάνουν κάθε μέρα τη δουλειά τους, έχοντας να συντηρήσουν οικογένεια, και οι συνθήκες φτώχειας στις οποίες ζουν και τις διαπιστώνουμε δεν είναι εικονικές αλλά πραγματικές» τόνισε η αντινομάρχης Πρόνοιας, Έφη Βασιλειάδου.

Ads

Όπως συχνά αναφέρουν οι κοινωνικοί λειτουργοί που επισκέπτονται σπίτια ανέργων και οικονομικά αδύνατων οικογενειών, κυρίως πολυτέκνων, τα παιδιά αναγκάζονται να διαβάζουν υπό το φως… της γκαζόλαμπας, καθώς δεν έχουν πληρώσει το ηλεκτρικό.

Η Πρόνοια δηλώνει ότι δε μπορεί να καλύψει όλα τα αιτήματα που προκύπτουν για έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ωστόσο αξιολογεί τις περιπτώσεις και χορηγεί μέχρι και 250 ευρώ. Η αρμόδια υπηρεσία έχει φτάσει να καταβάλει το ποσό των 100.000 ευρώ σε ετήσια βάση για τέτοιου είδους ενισχύσεις, τη στιγμή που πριν από δύο χρόνια ξόδευε μόλις τα μισά και είχε το περιθώριο να καταβάλει μέχρι και 600 ευρώ σε άπορες οικογένειες.