Νέο αίτημα για την έκδοση των οκτώ στρατιωτικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα κατά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου στην Τουρκία, απέστειλε η Άγκυρα στις ελληνικές αρχές.

Ads

Το αίτημα έρχεται λίγες ώρες μετά και παρά την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην επιτρέψει την έκδοση των οκτώ. Το δικαστήριο εκτίμησε ότι κινδυνεύει η ζωή των οκτώ σε περίπτωση που επιστρέψουν στην Τουρκία, καθώς υπάρχει η περίπτωση επαναφοράς της θανατικής ποινής. Επίσης υποστήριξαν ότι στην Τουρκία δεν θα έχουν δίκαιη δίκη. Δέχτηκαν τέλος το επιχείρημα ότι έκδοση τους στην Τουρκία θα τους εξέθετε σε βασανιστήρια και εξευτελισμό.

Και για τους οκτώ ήρθη το μέτρο της κράτησή τους στις φυλακές εφόσον δεν κρατούνται για άλλη αιτία, όπως η διαδικασία ασύλου. Οι ίδιοι ήταν παρόντες και εμφανώς συγκινημένοι στην ανάγνωση της απόφασης του δικαστηρίου.

Στην πρώτη του αντίδραση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε την απόφαση κάνοντας λόγο για «πολιτικά κίνητρα» πίσω από την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης. Αμέσως μετά η Τουρκία εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τους οκτώ. 

Ads

Μετά την εξέλιξη αυτή η τουρκική κυβέρνηση στρέφεται στη διεκδίκηση μίας πολιτικής απόφασης για την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών.