Προχθές κυκλοφόρησε στον Τύπο η αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την τοποθέτησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, σχετικά με την ίδρυση νέου ΑΕΙ Παραστατικών Τεχνών, που θα αφορά και θα καλύπτει τις ανάγκες των μαθητών με καλλιτεχνικό προσανατολισμό. Παραθέτοντας το σχετικό σχεδιασμό των αρμόδιων Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού, είπε πως σε αυτήν θα ενταχθούν οι σχολές του Εθνικού Θεάτρου, της Λυρικής Σκηνής, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, του Ωδείου Θεσσαλονίκης και μαζί η Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνδύασαν τις δηλώσεις αυτές, με τη διημερίδα που πραγματοποιεί το Σαββατοκύριακο το Σωματείο Εργαζόμενων στον Χώρο του Χορού (Σ.Ε.Χω.Χο) με τίτλο “Πανεπιστήμιο Παραστατικών Τεχνών προ των Πυλών”, προκειμένου να συζητηθούν οι σοβαρές ανησυχίες που απασχολούν τόσο την καλλιτεχνική όσο και την ακαδημαϊκή κοινότητα, αφού δεν έχουν περιληφθεί στην προπαρασκευαστική διαβούλευση. Μάλιστα και η η ίδια η υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, έδωσε χθες συνέντευξη λέγοντας πως το νέο ΑΕΙ «είναι μια νομοθετική πρόταση που πρέπει να ενώσει και όχι να διχάσει. Είναι πολύ μεγάλη τομή και ένα πολύ θετικό βήμα για το Σύγχρονο Πολιτισμό».
Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε από τις διαρροές, αλλά κι από όσα διακρίνουν οι ειδικοί πίσω από υπουργικά χείλη, η κυβέρνηση ονομάζει νέο ΑΕΙ μια ομπρέλα πάνω από τις κρατικές σχολές παραστατικών τεχνών. Είναι μια λύση πρόχειρη και ανέξοδη. Δεν δίνει απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα σε σχέση με τις δομές, την ποιότητα της εκπαίδευσης, το διδακτικό προσωπικό, ενώ αναπάντητο είναι και το ερώτημα γιατί κόστισε 37.000 ευρώ μια μελέτη που δόθηκε σε εταιρεία με ανάθεση, για να κρίνει αν υπάρχει ανάγκη δημιουργίας του πανεπιστημίου.
«Έχουμε αιτηθεί άμεσο προγραμματισμό συνάντησης με το υπ. Παιδείας εδώ και έναν μήνα χωρίς κάποια απάντηση» λέει στο tvxs η πρόεδρος του Σωματείου (Σ.Ε.Χω.Χω) Μίνα Ανανιάδου.
«Η μοναδική συνάντηση που έχει πραγματοποιηθεί ήταν ενάμιση χρόνο πριν, 1 Μαρτίου του 2023, στην πρώτη επιτροπή έργου όπου είχαμε καταθέσει ένα 9σελιδο υπόμνημα με όλες τις θέσεις μας. Είχαμε τότε λάβει δέσμευση για επόμενη έγκαιρη συνάντηση. Έκτοτε ο σχεδιασμός προχώρησε χωρίς να συμπεριληφθούμε. Υπήρξε μια συνάντηση αλλά για λόγους ενημέρωσης από την ΓΓ σύγχρονου πολιτισμού τον περασμένο Σεπτέμβρη κατά την οποία ανάμεσα σε άλλα διαπιστώσαμε την αθέτηση μιας βασικής αρχικής δέσμευσης που ήταν η διατήρηση των δημόσιων επαγγελματικών σχολών χορού στην ανώτερη βαθμίδα. Τότε είχαμε υποστηρίξει την ενίσχυση χρηματοδοτικά και εκπαιδευτικά των σχολών αυτών και παράλληλα τη δημιουργία ενός διαύλου συνεργασίας μεταξύ αυτών και των νέων πανεπιστημιακών τμημάτων.
Η ίδρυση πανεπιστημιακού τμήματος χορού – πάγια ανάγκη του κλάδου – αποτελεί μια πολύ ιδιαίτερη συνθήκη καθώς δημιουργείται για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού πανεπιστημίου. Αυτό το μείζον ζήτημα δεν νοείται να εξεταστεί κάτω από τόσο ελλιπείς συνθήκες διαλόγου και ζύμωσης, χωρίς μια εκτεταμένη και δομημένη διαδικασία διαβούλευσης με αντιπροσώπευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, των συλλογικών οργάνων καθώς και των διδακτικών, καλλιτεχνικών και ακαδημαϊκών κοινοτήτων.
Ο καταιγισμός “δημοσιογραφικών διαρροών”, προσωπικών αναρτήσεων υπουργών στο fb και συνεντεύξεων μέσα σε μια μέρα- την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου- δεν απαντάει στην ανάγκη αυτή. Δεν μπορούμε να ταυτιστούμε με την θριαμβολογία της κυβέρνησης όσο παρατηρούμε θολά, δυνάμει προβληματικά ή και δυνάμει επικίνδυνα σημεία για τα οποία δεν έχουμε κληθεί να συζητήσουμε εκτενώς. Άλλωστε τα εν γένει δείγματα γραφής αυτής της κυβέρνησης είναι τέτοια που δεν μας επιτρέπουν να δώσουμε κάποιο βαθμό εμπιστοσύνης ή λευκή επιταγή. Αντιθέτως βρισκόμαστε σε εγρήγορση και σε λεπτομερή επεξεργασία όλων των επιμέρους ζητημάτων και πτυχών με σκοπό να παρέμβουμε επισταμένα και εποικοδομητικά.
Για αυτό και διοργανώνουμε τη διημερίδα με τίτλο Πανεπιστήμιο Παραστατικών Τεχνών προ των Πυλών αυτό το σκ 2 και 3 Νοεμβρίου (σήμερα και αύριο) στο Πάντειο -με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών, καλλιτεχνών, διδασκόντων και εκπροσώπων σωματείων και σπουδαστών- για να δημιουργήσουμε αυτόν τον χώρο διαλόγου και ζύμωσης που λείπει. Ταυτόχρονα αναμένουμε την κοινοποίηση κάποιου ολοκληρωμένου πορίσματος, τη μελέτη σκοπιμότητας όπως και την έγκαιρη συμπερίληψή μας πριν ολοκληρωθεί το νομοσχέδιο και κατατεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Υπάρχουν ανοικτά ζητήματα που απαιτούν την τεχνογνωσία όλων των μερών, για τα οποία ζητάμε να διασφαλιστούν βασικές προϋποθέσεις που έχουν σχέση με τη σύνθεση της πρώτης Διοικούσας Επιτροπής, τη διάρθρωση και ποιότητα των σπουδών, τα κριτήρια επιστημοσύνης, τα συνδυαστικά κριτήρια των διδασκόντων, τον αριθμό εισακτέων, τη σύνδεση των τμημάτων μεταξύ τους αλλά και με τα υπόλοιπα επιστημονικά πεδία, την ακαδημαϊκή διαπερατότητα και άλλα».
Ακολουθεί η ενημέρωση του σωματείου αναλυτικά και το δελτίο τύπου της διήμερης εκδήλωσης ενημέρωσης.
ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ Σ.Ε.ΧΩ.ΧΟ. ανοιχτή στο κοινό με τίτλο:
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ
ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
2 & 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024
Αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα
Η ίδρυση του νέου πανεπιστημίου παραστατικών τεχνών βρίσκεται προ των πυλών.
Υπουργείο Παιδείας και Υπουργείο Πολιτισμού συντάσσουν το νέο σχέδιο νόμου κεκλεισμένων των θυρών, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί μέχρι το τέλος του έτους .
Εν όψει της ίδρυσης αυτού του νέου θεσμού, ιστορικής σημασίας ειδικά για τον κλάδο του χορού, διεκδικούμε λόγο και χώρο για μια ουσιαστική διαβούλευση.
Στις 2 και 3 Νοεμβρίου φέρνουμε κοντά την πανεπιστημιακή, την εκπαιδευτική και την καλλιτεχνική κοινότητα ώστε να βγάλουμε το θέμα από την αφάνεια και από κοινού να το θέσουμε σε δημόσιο διάλογο.
Κύριο μέλημά μας είναι να παρέμβουμε ουσιαστικά σε αυτή την ιστορική χρονική στιγμή κατά την οποία θεσμοθετείται μια μεγάλη διεκδίκηση δεκαετιών του κλάδου μας. Σκοπός μας είναι να αναπτύξουμε μια εποικοδομητική και στοχευμένη σκέψη συλλογικά, να κατατεθούν προβληματισμοί, να ακουστεί η γνώση, η εμπειρία και οι καλές αλλά και κακές πρακτικές άλλων παραδειγμάτων. Τέλος να ενισχύσουμε την υπεράσπιση των ελάχιστων όρων και θέσεων για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση του χορού που εδώ και δύο χρόνια έχει διαμορφώσει (και καταθέσει στους ιθύνοντες) η χορευτική κοινότητα, αλλά και να προχωρήσουμε σε περαιτέρω εξέταση αυτών.
Στόχος είναι να παραχθούν επιπλέον προτάσεις και ένα περιεχόμενο που θα συμπεριληφθούν και θα ενημερώσουν το εν εξελίξει έργο της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας.
Προσκαλούμε σπουδαστές, καθηγητές, ακαδημαϊκούς, ερευνητές και καλλιτέχνες του χορού αλλά και των λοιπών παραστατικών τεχνών, όπως και διευθυντές καλλιτεχνικών επαγγελματικών σχολών αλλά και διδάσκοντες συναφών πανεπιστημιακών σχολών και τμημάτων να παρευρεθούν ως κοινό στις ομιλίες και τα στρογγυλά τραπέζια της Διημερίδας.
Όσο το Υπουργείο τηρεί σιγή ιχθύος, διεκδικούμε λόγο και δημιουργούμε τον διάλογο που απουσιάζει και με τη συμμετοχή διαφόρων ομιλητριών και ομιλητών αλλά και του κοινού συζητάμε και προτείνουμε σε στρογγυλά τραπέζια σχετικά με τα ακόλουθα θέματα:
Τη νέα πανεπιστημιακή διοίκηση, τα κριτήρια των διδασκόντων, τον αριθμό εισακτέων και τη διαδικασία εισαγωγής, τις παιδαγωγικές αρχές, τη διάρθρωση σπουδών μέσω κατευθύνσεων, τη διατμηματική/διακαλλιτεχνική σύνδεση, την ακαδημαϊκή διαπερατότητα και τη σύνδεση ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης, τη διαβάθμιση των πτυχίων της ανώτερων σχολών και, τέλος, να θέσουμε το διεκδικητικό πλαίσιο στο τώρα αντλώντας από την παρακαταθήκη των καλλιτεχνικών κινητοποιήσεων του ’23.
Αναζητούμε να συνθέσουμε έναν πανεπιστημιακό θεσμό ανοιχτό, χειραφετημένο, ουσιαστικά προσβάσιμο και σε άμεση σύνδεση με τα υπόλοιπα ακαδημαϊκά πεδία και την κοινωνία εν γένει, που θα πραγματώνει το σύνολο των αξιών που ως κοινότητα υπερασπιζόμαστε.
Καλούμαστε να οικοδομήσουμε ένα νέο παράδειγμα που θα προάγει κυρίως την έρευνα, την ανάπτυξη θεωρητικού και κριτικού λόγου, την αυτενέργεια και θα διανοίξει μια προοπτική μετασχηματισμού της εκπαιδευτικής, ακαδημαϊκής και καλλιτεχνικής διαδικασίας.
Ένα παράδειγμα που ως φωτεινός σηματοδότης θα ανατροφοδοτήσει τόσο το υπάρχον πανεπιστημιακό σύστημα όσο και την παγιωμένη δομή και λειτουργία της ανώτερης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.
Μία τέτοια κατεύθυνση εργασίας προϋποθέτει την φωνή και τον λόγο των καλλιτεχνικών, σπουδαστικών, εκπαιδευτικών και ακαδημαϊκών κοινοτήτων προκειμένου να συνηγορήσουν προς μία ριζοσπαστική αναθεώρηση παγιωμένων μηχανισμών.
Ταυτόχρονα καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να κοινοποιήσει τα πορίσματα της σχετικής επιτροπής όσο και την έκθεση τεχνικής σκοπιμότητας από ιδιωτική εταιρεία κόστους 37.000 ευρώ, αλλά και να ακολουθήσει διαδικασίες διαφάνειας και ουσιαστικής διαβούλευσης κατά την σύνταξη του νομοσχεδίου, συμπεριλαμβάνοντας άμεσα την διδακτική και σπουδαστική κοινότητα όπως και εκπροσώπους των συλλογικών οργάνων και των πανεπιστημιακών τμημάτων τεχνών.
Πληροφορίες
2 & 3 Νοεμβρίου 2024 (2/11 Προβολή, Εργαστήρι, Συζήτηση 17:30-21:00.
3/11 κύριο πρόγραμμα ομιλιών και στρογγυλών τραπεζιών 11:30-19:30)
Πάντειο Πανεπιστήμιο – Αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα Ι (ισόγειο)
Σύνδεσμοι: fb event : https://fb.me/e/25ppHCgRxw
online πρόγραμμα:
https://docs.google.com/document/d/1ZLqD31rSV7BcWople2SXBW6K1uaam6ZdNkDVJhaUHgg/edit?usp=sharing
Η εκδήλωση είναι ανοικτή στο κοινό.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >