Νεκροί είναι οι δυο χειριστές του στρατιωτικού ελικοπτέρου Απάτσι που κατέπεσε στα Μέγαρα, σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Τo ελικόπτερο προέβη σε βαριά αναγκαστική προσγείωση εντός του αεροδρομίου της Πάχης Μεγάρων, στις 11.49. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, σημειώθηκε μηχανική βλάβη στο ελικόπτερο την ώρα που πετούσε στα 3.000 πόδια.

Ads

Οι δυο άτυχοι χειριστές βρέθηκαν απανθρακωμένοι από το συνεργείο της πυροσβεστικής που εκλήθη για απεγκλωβισμό τους. Από το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοινώθηκε ότι το ελικόπτερο πραγματοποιούσε δοκιμαστική πτήση και είχε υποβληθεί σε προγραμματισμένη επιθεώρηση. Σε αυτό επέβαιναν ο κυβερνήτης του ελικοπτέρου Ταγματάρχης(ΑΣ) Α.Δ. και ο συγκυβερνήτης Αρχιλοχίας (ΑΣ) Κ.Γ.

Σύμφωνα με το ΓΕΣ, η προσγείωση του ελικοπτέρου ήταν βαριά, με αποτέλεσμα να προκληθεί φωτιά. Το ελικόπτερο ανήκε στην πρόσφατη παρτίδα που παρέλαβε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, και είναι αμερικανικής κατασκευής της εταιρείας Boeing. Επίσης, με απόφαση του υπουργού Άμυνας κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ο εισαγγελέας του Στρατοδικείου διέταξε ήδη προανάκριση και έχει κινηθεί η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία για την διερεύνηση των αιτίων του δυστυχήματος.

«Είναι βαθιά η οδύνη μας από την τραγική απώλεια των δύο χειριστών του ελικοπτέρου της Αεροπορίας Στρατού. Θρηνούμε όλοι, οι Ένοπλες Δυνάμεις, ο Ελληνικός λαός, την απώλεια δύο νέων ανθρώπων που έπεσαν την ώρα του καθήκοντος. Στις οικογένειές τους εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια και την συμπαράστασή μου. Οι σκέψεις μας είναι μαζί τους», δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ads

«Εκφράζω τη βαθιά μου οδύνη για τον τραγικό θάνατο δύο επίλεκτων στελεχών της Αεροπορίας Στρατού που χάθηκαν κατά την άσκηση του καθήκοντός τους στο σημερινό μείζον αεροπορικό ατύχημα του ελικοπτέρου Apache», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι έχει ήδη διαταχθεί η διενέργεια προανάκρισης από τον Εισαγγελέα του Στρατοδικείου και έχει κινηθεί η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία διερεύνησης των αιτίων του συμβάντος. «Παράλληλα έχουν διαταχθεί όλα τα αναγκαία μέτρα ασφάλειας των αεροπορικών μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων», επισημαίνει.

«Με οδύνη απευθύνομαι στις οικογένειες των αδικοχαμένων χειριστών του ελικοπτέρου, εκφράζοντάς τους τη βαθιά θλίψη όλων μας για το τραγικό συμβάν και την αμέριστη συμπαράστασή μας. Η Ελλάδα ολόκληρη πενθεί για την τραγική απώλεια. Εύχομαι να είναι αυτή η τελευταία στο βωμό του καθήκοντος», αναφέρει το συλλυπητήριο τηλεγράφημα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια.

«Σοβαρά ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι το συγκεκριμένο ελικόπτερο τύπου Απάτσι, αμερικανικής κατασκευής που προέρχεται από την ομάδα των 12 νέων ελικοπτέρων αυτού του τύπου και που κατά την παραλαβή τους το 2007 διαπιστώθηκαν προβλήματα και παρέμειναν για 2 χρόνια σε αχρησία, εντάχθηκε πρόσφατα στην αεροπορία στρατού. Ακόμα ερωτήματα εγείρονται και σε σχέση με τη λειτουργία του όλου συστήματος πρόληψης ατυχημάτων και προστασίας του προσωπικού.

Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει σαφείς απαντήσεις για τη στελέχωση με το απαραίτητο προσωπικό για τη συντήρηση και την εκπαίδευση για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων. Δεν μπορεί οι ευθύνες για μια ακόμα φορά να αποδοθούν αόριστα σε κάποια μηχανική βλάβη ή ακόμα χειρότερα σε ανθρώπινο λάθος» σημειώνει το ΚΚΕ από την πλευρά του και «εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των δύο χειριστών».

«Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας εκφράζω τη βαθύτατη λύπη μας για το τραγικό συμβάν και τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των αδικοχαμένων πιλότων του Στρατού μας. Δύο νέοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην υπηρεσία της Πατρίδος. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να ερευνήσει σε βάθος το τραγικό γεγονός, ώστε να προκύψουν τα αίτια της συντριβής ενός ελικοπτέρου, που παρελήφθη εντελώς πρόσφατα» ανακοινώθηκε από το γραφείο του υπεύθυνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Άμυνας, Θ. Λεονταρίδη.

Συλλυπητήρια για το θάνατο των δύο χειριστών του ελικοπτέρου εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, προσθέτοντας ότι τα ερωτηματικά για τα αίτια και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εκτυλίχτηκε το τραγικό αυτό συμβάν, απαιτούν σοβαρές και σε βάθος απαντήσεις.

«Είναι λυπηρό το γεγονός της πτώσης του ελικοπτέρου με τραγικό το κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Τη στιγμή μάλιστα που η χώρα καταβάλλει υψηλό τίμημα για τις στρατιωτικές δαπάνες και ιδιαίτερα σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας οφείλει να δώσει εξηγήσεις για το ατύχημα και τις αιτίες που το προκάλεσαν. Ο ΣΥΝ εκφράζει τη λύπη του στις οικογένειες των χειριστών και ζητάει τον έλεγχο όλων των συνθηκών κάτω από τις οποίες αυτά τα οδυνηρά συμβάντα λαμβάνουν χώρα» ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου του ΣΥΝ.

«Η άνθιση του χρηματιστήριου πριν μια δεκαετία, έφερε στην Ελλάδα πολλά ιδιωτικά ελικόπτερα, με αποτέλεσμα έμπειροι μηχανικοί, τεχνικοί, καθώς και πιλότοι της αεροπορίας στρατού, να παραιτούνται διαβλέποντας ένα πιο προσοδοφόρο ορίζοντα δράσης. Η πολιτεία από την άλλη πλευρά, επένδυε όλο και σε πιο ακριβά πολεμικά ελικόπτερα, πιο εξελιγμένα και πολύπλοκα, αφήνοντας σε δεύτερο επίπεδο, την απολύτως αναγκαία, όσο και επαρκή εκπαίδευση των μηχανικών, τεχνικών, και λοιπών στελεχών της αεροπορίας στρατού. Θύματα προφανώς αυτής της πολιτικής είναι οι δυο νεκροί αξιωματικοί χειριστές», ανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, συνιστώντας στον Υπουργό να καλέσει όλους τους έμπειρους μηχανικούς, τεχνικούς, πιλότους και τα άλλα στελέχη της αεροπορίας στρατού να επιστρέψουν στην υπηρεσία, τοποθετούμενοι σε μια παράλληλη ιεραρχία. «Το απαιτούν οι καιροί», κατέληξε.