Την απερίφραστη καταδίκη του υπουργείου Εξωτερικών στις ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία που κόστισαν τη ζωή σε δέκα Έλληνες ομογενείς στη Σαρτάνα, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επιμένοντας έτσι ότι το «χτύπημα» ήτανε από τους Ρώσους.

Ads

Όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι απαράδεκτο να σκοτώνονται άμαχοι και επανέλαβε πως σήμερα θα κληθεί για εντονότατο διάβημα στο υπουργείο Εξωτερικών ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα.

Ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε ότι η Αθήνα έχει αποδείξεις ότι είναι ψευδή τα όσα επικαλέστηκε χθες η Ρωσική Πρεσβεία.

«Ορθόδοξες βόμβες, σκότωσαν ορθοδόξους ομογενείς. Να το θυμόμαστε το πράγμα αυτό. Και αυτά που είπε η ρωσική πρεσβεία είναι ψευδείς ειδήσεις. Έχουμε αποδείξεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Απάντηση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας για τη Σαρτάνα

Ads

Υπενθυμίζεται ότι η ρωσική πρεσβεία ισχυρίστηκε ότι στα περίχωρα του χωριού Σαρντανά όπου έπεσαν νεκροί Έλληνες ομογενείς, δεν επιχειρούσαν ρωσικές δυνάμεις, ενώ σήμερα ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ίγκορ Κανασένκοφ δήλωσε χαρακτησριστικά: «Στις 26 Φεβρουαρίου από τις 16:00 έως τις 16:20 Ουκρανοί εθνικιστές από το τάγμα “Αζόφ” χτύπησαν με αεριωθούμενα συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων “Γκραντ” κατοικημένα τετράγωνα του χωριού Σαρτανά στα περίχωρα της Μαριούπολης και το σχολείο αρ. 8 της Μαριούπολης. Ως αποτέλεσμα υπάρχουν νεκροί μεταξύ των αμάχων και καταστροφές κατοικιών. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας προειδοποιούσε ότι από τους Ουκρανούς εθνικιστές προετοιμάζονταν παρόμοιες προβοκάτσιες».

Σημειώνεται πως νωρίτερα η Ρωσία είχε ανακοινώσει και άλλους νεκρούς αμάχους στην περιοχή της Ανατολικής Ουκρανίας από επιθέσεις ουκρανών εθνικιστών πολιτοφυλακών. «Εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη σχετικά με το θάνατο και τον τραυματισμό Ελλήνων ομογενών στην περιοχή του Ντονμπάς» αναφέρει σε ανακοίνωσή της και προσθέτει:

«Από την πλευρά μας, με την πλήρη υπευθυνότητα διαβεβαιώνουμε ότι οι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας είναι αποκλειστικά και μόνο στρατιωτικές μονάδες και υποδομές. Εμείς δε βομβαρδίζουμε κατοικημένες περιοχές και χωριά, ούτε οποιεσδήποτε πολιτικές ή κοινωνικές υποδομές. Στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά οι ρωσικές Αεροπορικές και Διαστημικές Δυνάμεις σήμερα δεν επιχειρούσαν.

Ταυτόχρονα επισημαίνουμε ότι ο ουκρανικός στρατός και τα εθνικιστικά τάγματα νεοναζί εδώ και πολλά χρόνια είναι γνωστοί για χτυπήματα, ακόμα και με βαρέα όπλα, κατά αμάχων. Αυτό είναι αποδεδειγμένο και επισήμως καταγεγραμμένο. Προειδοποιούμε ότι το καθεστώς του Κιέβου είναι πιθανό να χρησιμοποιεί την Ελληνική, καθώς και άλλες εθνικές κοινότητες που ζουν στην Ουκρανία, ακριβώς για να προκαλέσει και να φουσκώσει την αντιρωσική αντίδραση από το εξωτερικό».