162 νεκροί κρατούμενοι μέσα σε μόλις τρία χρόνια καταμετρήθηκαν στις ελληνικές φυλακές, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι νέοι εξαρτημένοι από ναρκωτικές ουσίες. Και ενώ το Υπουργείο Δικαιοσύνης υπόσχεται αντιμετώπιση του ζητήματος, στην πραγματικότητα τα στοιχεία φανερώνουν το ακριβώς αντίθετο: μια διαρκή άνοδο των θανάτων νέων ανθρώπων, κάτω από ανεξιχνίαστες συνθήκες.

Ads

Την τραγική αυτή εικόνα καταγγέλλει η «Ένωση Πολιτών για τα Δικαιώματα του Aνθρώπου», ζητώντας την παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Aνθρωπίνων Δικαιωμάτων ώστε να ασκηθεί ο στοιχειώδης έλεγχος που απαιτείται για να διαλευκανθούν οι αιτίες του μεγάλου αριθμού νεκρών και να διωχθούν οι υπεύθυνοι – η πλειοψηφία των οποίων ανήκει σε κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών που δρουν ανενόχλητα μέσα στις ελληνικές φυλακές.

Στη σχετική καταγγελία της, η Ένωση Πολιτών αναφέρει ότι «νεαρά άρρωστα άτομα, που αντί να οδηγηθούν σε νοσοκομεία για θεραπεία στέλνονται στις φυλακές δήθεν για σωφρονισμό, στην πραγματικότητα πέφτουν στα πλοκάμια εγκληματικών οργανώσεων που καταφέρνουν και διακινούν ναρκωτικά στα σωφρονιστικά καταστήματα με αποτέλεσμα να γίνονται οι κρατούμενοι και οι συγγενείς τους θύματα και όμηροί τους».

Την ίδια στιγμή, περιστατικά που έρχονται στο φως αποδεικνύουν ότι συχνά στα εν λόγω κυκλώματα συμμετέχουν και οι ίδιοι οι αστυνομικοί ή οι φύλακες των κρατουμένων. Πρόσφατα, άλλωστε, την παραμονή των Xριστουγέννων, συνελήφθη και οδηγήθηκε στην Eισαγγελία αστυνομικός της EΛ.AΣ. που υπηρετούσε στη Διεύθυνση Mεταγωγών Δικαστηρίων Aττικής, ο οποίος φέρεται ότι διευκόλυνε αλλοδαπούς να διακινούν ναρκωτικά σε διάφορα σωφρονιστικά καταστήματα.

Ads

Κατά συνέπεια, η Ένωση Πολιτών ζητά την «άμεση παρέμβαση από τον υπουργό Δικαιοσύνης», ενώ παράλληλα καλεί τους αρμόδιους εισαγγελικούς λειτουργούς να προβούν στην «άσκηση των απαιτούμενων από τον νόμο διώξεων εναντίον των υπαιτίων της διακίνησης ναρκωτικών». Προσθέτει ακόμη ότι «για τις προφυλακίσεις τοξικομανών αλλά και για τις αυστηρές εξοντωτικές ποινές σε βάρος τους πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η νεαρή συνήθως ηλικία τους, καθώς και οι συνέπειες που θα αντιμετωπίσουν αυτοί οι νέοι στις φυλακές όπου η διακίνηση ναρκωτικών και η συναλλαγή κυριολεκτικώς, ανθούν».