Ένα παιδί έχασε τη ζωή του ύστερα από έκρηξη σε λεβητοστάσιο δημοτικού σχολείου στις Σέρρες. Δύο ακόμη παιδιά έχουν τραυματιστεί. 

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες, το παιδί που σκοτώθηκε πήγαινε στην ΣΤ’ δημοτικού, ενώ τα άλλα δυο είναι μαθητές της Α’ και της Δ’ Δημοτικού. Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε την ώρα διαλείμματος στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών. Από την έκρηξη, η πόρτα του λεβητοστάσιου εκτοξεύτηκε – μαζί με κομμάτια τοίχου – 30 μέτρα με αποτέλεσμα να πέσει πάνω στο παιδί.

«Είμαι συγκλονισμένος, έχουμε σοκαριστεί όλοι στο νοσοκομείο. Δυστυχώς, το παιδάκι έχει φύγει από τη ζωή», ανέφερε στο ethnos.gr ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Σερρών, Κώστας Παραβέλας, επιβεβαιώνοντας αρχικά το θάνατο του παιδιού. 

Λίγη ώρα αργότερα ακολούθησε και η επίσημη ανακοίνωση του νοσοκομείου Σερρών, στην οποία αναφέρεται επίσης ότι ο τραυματισμός των δύο μαθητών δεν είναι σοβαρός. «Μετά από έκρηξη που έγινε σε σχολείο της πόλης των Σερρών, προσεκομίσθησαν με το ΕΚΑΒ, στις 14:43 σήμερα, δύο ανήλικα αγόρια, ηλικίας 6 και 10 ετών, με ελαφρές κακώσεις το πρώτο και σε καλή γενική κατάσταση το δεύτερο», αναφέρει το νοσοκομείο και προσθέτει:

Ads

«Έγιναν άμεσα όλες οι απαραίτητες εξετάσεις (υπέρηχος, αξονική τομογραφία κλπ) και το δεκάχρονο αγόρι επιστρέφει στην οικία του ενώ το εξάχρονο, το οποίο φέρει εμπιεστικό κάταγμα βρεγματικού οστού (ΑΡ) και μικρό ρωγμώδες κάταγμα ρινικών οστών, θα διακομισθεί προληπτικά στην Παιδοχειρουργική Κλινική του ΓΝΘ “Ιπποκράτειο” για περαιτέρω παρακολούθηση. Δυστυχώς, στις 15:37 προσεκομίσθη με το ΕΚΑΒ τρίτο παιδί (άρρεν 11 ετών), το οποίο έφερε βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις μη συμβατές με τη ζωή. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου, το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του παιδιού».

Σοβαρές καταγγελλίες από τον διευθυντή του σχολείου για τα αίτια της τραγωδίας

Μιλώντας για τα αίτια της έκρηξης, ο διευθυντής του σχολείου, Νίκος Τσιώτσιος, δήλωσε ότι γίνονταν τεχνικές εργασίες για την μετατροπή της θέρμανσης από πετρέλαιο σε γεωθερμία. Μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι «είναι σαφές ότι κάτι έγινε λάθος κατά τη μετατροπή», επισημαίνοντας πως ήταν ένα έργο που γινόταν με ευθύνη του Δήμου και ο ίδιος είχε διαφωνήσει και με το έργο αλλά και με το γεγονός πως οι εργασίες γίνονταν κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου, αλλά δεν εισακούστηκε. 

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Σερρών Αλεξάνδρος Χρυσάφης, δήλωσε συγκλωνισμένος και τόνισε πως είναι όλοι αποφασισμένοι να βρούν τους υπεύθυνους αυτής της τραγωδίας. «Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από την απώλεια του μικρού μαθητή της έκτης τάξης. Η σκέψη μας είναι στην οικογένειά του, καθώς και στις οικογένειες των δύο άλλων μαθητών που τραυματίστηκαν από αυτό το τραγικό συμβάν. Η διερεύνηση από την αστυνομία είναι σε εξέλιξη. Είμαστε εδώ για να δούμε τι ακριβώς συνέβη. Είμαστε αποφασισμένοι να βρούμε τους υπεύθυνους αυτής της τραγωδίας», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Σε κοινή ανακοίνωσή τους τα υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας ανέφεραν: «Η τραγική απώλεια του μικρού μαθητή στις Σέρρες μας έχει συγκλονίσει. Η σκέψη μας είναι στους γονείς και την οικογένειά του, καθώς και στις οικογένειες των παιδιών που τραυματίστηκαν. Είμαστε σε επικοινωνία με τον αρμόδιο για τη λειτουργία του σχολείου Δήμο για να διερευνηθεί τι ακριβώς έχει συμβεί. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διερευνηθούν τα αίτια της τραγικής απώλειας και να αποδοθούν ευθύνες».

Εξηγήσεις ζητούν τα κόμματα

«Το τραγικό περιστατικό σε σχολείο των Σερρών, με τον θάνατο ενός μαθητή και τον τραυματισμό άλλων δύο, δεν είναι “ατύχημα”, είναι έγκλημα» τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. Και εξηγεί: «Είναι το αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής που έχει αφήσει σχολεία, μαθητές και εκπαιδευτικούς στο “έλεος” της υποβάθμισης, της υποχρηματοδότησης, των διάφορων “υπεύθυνο – ανεύθυνων” παραγόντων των δήμων και των υπουργείων, των ελλείψεων ακόμη και σε στοιχειώδεις κανόνες προστασίας κι ασφάλειας, όπως το να μην γίνονται εργασίες σε καυστήρα σε μέρα κι ώρα λειτουργίας του σχολείου!».

Το ΚΚΕ τονίζει ότι «η κυβέρνηση και η δημοτική αρχή οφείλουν να δώσουν εδώ και τώρα εξηγήσεις. Η ευθύνη τους είναι δεδομένη και δεν μπορεί να κρυφτεί». «Δεν θα συμβιβαστούμε με το έγκλημα! Τα σχολεία των παιδιών μας πρέπει να σωθούν από τη βαρβαρότητα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Απ’ την πλευρά του ΜέΡΑ 25 ο εκπρόσωπος Τύπου Μιχάλης Κριθαρίδης δήλωσε μέσω Twitter πως «κυβέρνηση και τοπικές αρχές οφείλουν να λογοδοτήσουν για τον θάνατο ενός μαθητή και τον τραυματισμό άλλων δύο στις Σέρρες. Τα μνημονιακά εγκλήματα της αποψίλωσης της δημόσιας εκπαίδευσης από τα στοιχειώδη δεν μπορούν να μείνουν ατιμώρητα. Σχολεία πλήρως ασφαλή για όλα τα παιδιά».