Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκαν οι δήμοι Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας της Ηλείας, σύμφωνα με απόφαση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι προσπάθειες για την απάντληση υδάτων από σπίτια και καταστήματα καθώς και οι εργασίες για την αντιμετώπιση των κατολισθήσεων στις πλημμυρισμένες περιοχές της Ηλείας που επλήγησαν από τις έντονες βροχοπτώσεις, ενώ ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις για τον απεγκλωβισμό πολιτών.

Ads

Ειδικότερα, έχουν απομακρυνθεί με ασφάλεια δεκάδες Ρομά που διέμεναν σε πρόχειρους καταυλισμούς, κυρίως σε περιοχές κοντά στον Αλφειό ποταμό, αλλά και γύρω από τον Πύργο, όπως επίσης και ένοικοι των εργατικών κατοικιών που βρίσκονται κοντά στον δρόμο που συνδέει τον Πύργο με το Κατάκολο.

Παράλληλα, απομακρύνθηκαν με ασφάλεια οι μοναχές από την μονή Παναγίας Κρεμαστών, λόγω των κατολισθήσεων που είχαν σημειωθεί.

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα διεξάγεται την ίδια ώρα η κυκλοφορία των οχημάτων στο εθνικό, αστικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Ads

Σε επιφυλακή παραμένει ο κρατικός μηχανισμός τόσο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, όσο και για την πρόληψη νέων, λόγω του νέου κύματος κακοκαιρίας που προβλέπεται ότι θα πλήξει από τις βραδινές ώρες περιοχές της Ηλείας.

Στην Ηλεία βρίσκεται μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής υπηρεσίας με 33 οχήματα και δεκάδες άνδρες, ενώ έκτακτα μέτρα έχει λάβει και η Αστυνομία για την αποτροπή έκνομων ενεργειών.

Στο μεταξύ, σε σύσκεψη που έγινε στο διοικητήριο στον Πύργο, αποφασίσθηκε να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχείο της περιοχής όσοι από τους πληγέντες δεν βρουν στέγη σε συγγενικά σπίτια. Όσον αφορά την καταγραφή των ζημιών, η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει από αύριο, αφού εκτός από σπίτια και καταστήματα έχουν πληγεί αγροτικές εκτάσεις, κτηνοτροφικές μονάδες και επιχειρήσεις.

Μία νεκρή γυναίκα και μεγάλες υλικές καταστροφές από τις πλημμύρες 

Τεράστιες υλικές καταστροφές, ιδιαίτερα στο νοσοκομείο του Πύργου, καθώς και την απώλεια της ζωής μιας ηλικιωμένης γυναίκας, προκάλεσαν οι πλημμύρες από πολύωρες και έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή.

Στο νοσοκομείο του Πύργου πλημμύρισαν οι υπόγειοι χώροι και εμφανίστηκε άμεσος κίνδυνος να υποστούν ζημιές ιατρικά μηχανήματα, η γεννήτρια παροχής ρεύματος του νοσοκομείου, καθώς και όποιο άλλο νοσοκομειακό υλικό ήταν αποθηκευμένο. 

Συνέπεια αυτού ήταν να ξεκινήσει επιχείρηση εκκένωσης του κτιρίου για λόγους ασφαλείας. Λόγω των ζημιών στο πλημμυρισμένο υπόγειο, εκτιμήθηκε πως υπήρχε κίνδυνος για νοσηλευόμενους, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και αποφασίσθηκε η απομάκρυνσή τους. 

Οι 85 νοσηλευόμενοι ασθενείς αποφασίστηκε να μεταφερθούν, ανάλογα με την βαρύτητα των περιστατικών, σε νοσοκομεία της Πάτρας, της Αμαλιάδας, των Κρεστένων, καθώς και σε κέντρα υγείας.
 
Νωρίτερα, μια ηλικιωμένη γυναίκα εντοπίστηκε νεκρή από τις πλημμύρες στην περιοχή «Λιθάρι». Σύμφωνα με πληροφορίες, η γυναίκα είχε προσπαθήσει να γλιτώσει από τα ορμητικά νερά, αλλά δεν τα είχε καταφέρει, με αποτέλεσμα να χάσει την ζωή της.