Με βολές και αιχμές επανήλθε ο Π. Δούκας στο θέμα των επιστολών του προς τον Κ. Καραμανλή, λέγοντας ότι «κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει πόσο δυνατό θα ήταν το «τσουνάμι» της κρίσης του 2008».

Ads

Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών είπε ότι διέβλεπε ότι ο δανεισμός της χώρας θα ήταν δυσκολότερος, προσθέτοντας: «Ο δανεισμός θα ήταν πολύ υψηλότερος από αυτόν που θα χρειαζόταν με βάση το έλλειμμα, το οποίο προβλεπόταν ότι θα υπάρξει για το 2008 και το 2009. Έλεγα, λοιπόν, ότι θα έχουμε πρόβλημα με την αγορά. Είπα ότι χρειάζεται να γίνουν κάποια πράγματα επειγόντως, για να αναστραφεί αυτό το οποίο έβλεπα να έρχεται.»

Επίσης είπε ότι «κανείς δεν είχε προβλέψει πόσο άγριο
θα ήταν εκείνο το τσουνάμι» και γι αυτό «είχαμε καταφέρει τότε να δανειστούμε για 20, 30 και 50 χρόνια», επεκρίνοντας συγχρόνως και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που στη συνέχεια ανέλαβε την εξουσία, καταλογίζοντάς καθυστερήσεις αλλά και λάθη.

Σε σχέση με τις αποφάσεις της Συνόδου των Βρυξελλών, ο πρώην υφυπουργός ανέφερε ότι αποτελεί θετική εξέλιξη και σημείωσε: «Δεν είναι το 100%, που θα ήθελε κανείς, αλλά είναι αρκετό αυτό που έγινε».

Προτείνοντας, τέλος, να ζητήσει η κυβέρνηση μεγαλύτερη μείωση του χρέους, λέγοντας επίσης ότι «η έμφαση της κυβέρνησης πρέπει να είναι και στα μεταρρυθμιστικά μέτρα, αλλά και οπωσδήποτε στο θέμα της απόσυρσης χρέους». Αναφερόμενος στη στάση της ΝΔ ο κ. Δούκας είπε πως θεωρεί ότι «ο Α. Σαμαράς κρατάει συνετή στάση, δείχνει τη διαφωνία του και μπορεί να μην υπογράφει, αλλά δεν προσπαθεί να βουλιάξει και την κυβέρνηση».

Ads

Προς το παρόν, δεν έχει γίνει επίσημο σχόλιο από τη Ν.Δ. για τις δηλώσεις του κ. Δούκα. Συνεργάτες, πάντως, του τέως πρωθυπουργού -όπως επικαλέστηκε η ΝΕΤ- δήλωσαν ότι η τότε κυβέρνηση της ΝΔ κάλυψε με υπευθυνότητα και χωρίς τυμπανοκρουσίες τις δανειακές ανάγκες της χώρας.

Οι ίδιοι συνεργάτες ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είπαν ότι δεν έπραξε το ίδιο, κάνοντας λόγο για «Τιτανικό» της οικονομίας, που οδήγησε την χώρα στο Μνημόνιο.


Εσωτερικές αναταράξεις είχε προκαλέσει νωρίτερα στη ΝΔ
η αποκάλυψη των επιστολών του κ. Δούκα, που προειδοποιούσε από το φθινόπωρο του 2008 τον Κώστα Καραμανλή για το γεγονός ότι το χρέος γινόταν ανεξέλεγκτο και η χώρα κινδύνευε να χάσει την εμπιστοσύνη των αγορών. Προς το παρόν, το «γαλάζιο» επιτελείο έχει αποφύγει επίσημο σχόλιο για τις επιστολές Δουκα, ενώ ο ίδιος ο υφυπουργός δήλωσε πως τα στοιχεία που περιέχονται στις επιστολές του ήταν σε γνώση και του ΠΑΣΟΚ.

Όπως αναφέρθηκε στην εφημερίδα τα Νέα, η ΝΔ δεν έχει προχωρήσει σε σχόλιο για τις επιστολές, μπροστά στον κίνδυνο να ανοίξει ένας νέος κύκλος εσωστρέφειας στο κόμμα, αλλά κομματικοί παράγοντες δεν αποκλείουν το περιεχόμενο των επιστολών να σταθεί αφορμή για μια ηχηρή αποστασιοποίηση του Αντώνη Σαμαρά από τις επιλογές Καραμανλή. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η ΝΔ θα επιχειρήσει να υποβαθμίσει το θέμα ενώ γίνονται διαβουλεύσεις με την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού για τον κοινό χειρισμό της υπόθεσης.

Ανώτατη κομματική πηγή, άφησε αιχμές για τη χρονική στιγμή που ήρθαν στο προσκήνιο οι επιστολές και υποστήριξε ότι «δεν μπορούν να οδηγήσουν σε μεταχρονολογημένες ρήξεις».

Μιλώντας σχετικά, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, επικαλέστηκε τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση Καραμανλή το 2008 και την άνοιξη του 2009, για να καταλήξει ότι «αποδεικνύεται με πόσο αίσθημα ευθύνης πολιτεύθηκε ο κ. Καραμανλής και με πόση ανευθυνότητα συμπεριφέρθηκε διαχρονικώς ο κ. Παπανδρέου».

Συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά δίνουν έμφαση στην πρώτη επιστολή, που χρονολογείται τον Ιούνιο του 2004 και με την οποία, ο Πέτρος Δούκας κατηγορούσε την κυβέρνηση Σημίτη για κρυφά χρέη και ελλείμματα. «Εάν ο κ. Δούκας είναι αξιόπιστος το 2008 τότε είναι αξιόπιστος και το 2004. Δεν μπορεί οι επιστολές να διαβάζονται α λα καρτ» ήταν το δικό τους μήνυμα. Από αρκετά κομματικά στελέχη οι επιστολές ερμηνεύτηκαν ως «καρφιά» κατά του τότε υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη. Ο κ. Αλογοσκούφης απέφυγε κάθε σχόλιο, αλλά συνεργάτες του σχολίαζαν ότι ο κ. Δούκας έστελνε επιστολές στον κ. Καραμανλή επειδή δεν είχε άλλη πρόσβαση στο Μαξίμου.

Τέλος, ο κ. Δούκας από την πλευρά του επιχείρησε να μετριάσει τις εντυπώσεις, αναφέροντας ότι όλα τα στοιχεία που παραθέτει στις επιστολές τα είχε καταθέσει στη Βουλή και ήταν σε γνώση της τότε αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ, αλλά εμφανίστηκε παράλληλα να κρατά αποστάσεις από την απόφαση του κ. Καραμανλή να αποφύγει τα σκληρά μέτρα. «Η κυβέρνηση είχε προκρίνει την πολιτική της ήπιας προσαρμογής γιατί οι συνθήκες ήταν τέτοιες και κανείς δεν είχε προβλέψει το μέγεθος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης» ανέφερε στα Νέα.