Ο Μάρτιος μας υποδέχεται κινηματογραφικά με την 90ή Τελετή Απονομής των Βραβείων Όσκαρ, αλλά και με το επετειακό 20ό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Παράλληλα ο πρώτος μήνας της άνοιξης μας καλωσορίζει με τέσσερις νέες ταινίες να κυκλοφορούν στις Αίθουσες. Μαζί μας και η παρέα των CINEmojis τα οποία θα μας βοηθήσουν να συναρμολογήσουμε το σινεφίλ παζλ, αξιολογώντας τις ταινίες που κυκλοφορούν κάθε Πέμπτη στις ελληνικές αίθουσες.

Ads

Με λίγες αλλά ενδιαφέρουσες ταινίες ξεκινά ο Μάρτιος. Ο «Σπόρος» αποτελεί την πρώτη αγγλόφωνη ταινία του Σεμίχ Καπλάνογλου, ενώ το «Lady Bird» της Γκρέτα Γκέρβιγκ, μας προετοιμάζει για τα Όσκαρ, καθώς έχει αποσπάσει πέντε Υποψηφιότητες. Η εντυπωσιακή Τζένιφερ Λόρενς, είναι το «Κόκκινο Σπουργίτι» του Φράνσις Λόρενς και ο αξιόλογος Γάλλος σκηνοθέτης Ρομπέρ Γκεντιγκιάν, επιστρέφει με «Το Σπίτι Δίπλα στη Θάλασσα». Αναλυτικά:

«Σπόρος» (Grain / Buğday – 2017) του Σεμίχ Καπλάνογλου (Τουρκία, Γερμανία, Γαλλία, Σουηδία, Κατάρ)

image

Ads

Μια ιστορία εμπνευσμένη από ένα κεφάλαιο του Κορανίου. Οι κάτοικοι του κόσμου χωρίζονται σε αυτούς που ζουν στο περιθώριο των πόλεων και στις αγροτικές ζώνες. Και οι δύο αυτές περιοχές κυβερνώνται από ιδιωτικές εταιρείες και τις ελίτ. Δύο άνδρες στο κοντινό, πλην απροσδιόριστο μέλλον. Τι αναζητούν ο καθηγητής γενετικής σπόρων Δρ. Έρολ Έριν και ο επιστήμονας Τζεμίλ Ακμάν, που παράτησε μια λαμπρή καριέρα και ό,τι άλλο ήξερε, σε μια απαγορευμένη ζώνη που ονομάζεται Νεκρή Γη;

Από τον Τούρκο σκηνοθέτη της βραβευμένης με Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου «Μέλι», Σεμίχ Καπλάνογλου στην πρώτη αγγλόφωνη ταινία του. Ένα ασπρόμαυρο, υπαρξιακό, ταρκοφσκικών αποχρώσεων φιλμ επιστημονικής φαντασίας, όπου πρωταγωνιστεί ο Ζαν Μαρκ Μπαρ («Απέραντο Γαλάζιο») στον ρόλο ενός επιστήμονα γενετικής. H ταινία προβλήθηκε στο 58ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, παρουσία τόσο του σκηνοθέτη Σεμίχ Καπλάνογλου, όσο και του πρωταγωνιστή, Ζαν Μαρκ Μπαρ.

«Οι άνθρωποι συνεχίζουμε να χτίζουμε νέα και απαραβίαστα σύνορα. Τα κατασκευάζουμε στο όνομα της ασφάλειας παρότι, χωρίς ίσως να το συνειδητοποιούμε, αυτό που κάνουμε είναι να χτίζουμε φυλακές για εμάς του ίδιους.» – Σεμίχ Καπλάνογλου

«Lady Bird» (2017) της Γκρέτα Γκέργουικ

image

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, μια δεκαεπτάχρονη με κλίση στις Τέχνες ενηλικιώνεται στο Σακραμέντο της Καλιφόρνια. Η Κριστίν “Lady Bird” ΜακΦέρσον είναι τελειόφοιτη του Λυκείου από μια λαϊκή συνοικία.  Λαχταρά την περιπέτεια, την ανώτερη κουλτούρα και μια ευκαιρία, αλλά δεν βρίσκει τίποτα από αυτά στο Καθολικό Λύκειο του Σακραμέντο. Η ταινία ακολουθεί το τελευταίο έτος του ομώνυμου χαρακτήρα της στο Λύκειο, συμπεριλαμβανομένων της πρώτης αισθηματικής της σχέσης, της συμμετοχής στο σχολικό παιχνίδι και, κυρίως, της αίτησης για το κολέγιο. Στη νέα ταινία της Γκρέτα Γκέρβιγκ (Nights and Weekends – 2008), πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Σαουόρς Ρόναν, Τίμοθι Κάλαμεντ, Οντέγια Ρας, Λόρι Μέτκαλφ, Λούκας Χέντζις, Κάθριν Νιούτον, Τζέικ Μακντόρμαν. Το φιλμ έχει αποσπάσει πέντε Υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ αυτών καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και α’ γυναικείου ρόλου. Μία τρυφερή ιστορία ενηλικίωσης, σκηνοθετημένη από την εξαιρετικά ταλαντούχα Γκρέτα Γκέργουικ και με πρωταγωνιστρία την ανερχόμενη και αξιόλογη ηθοποιό, Σαουόρς Ρόναν.

«Κόκκινο Σπουργίτι» (Red Sparrow – 2018) του Φράνσις Λόρενς

image

Η Ντομίνικα Εγκόροβα (Τζένιφερ Λόρενς) γίνεται – ενάντια στη θέλησή της – «σπουργίτι», μία εκπαιδευμένη, δηλαδή, σαγηνεύτρια στις υπηρεσίες της Ρωσικής Ασφάλειας. Η Ντομίνικα μαθαίνει πώς να χρησιμοποιεί το κορμί της σαν όπλο, ενώ παράλληλα προσπαθεί σκληρά προκειμένου να μην χάσει τον εαυτό της κατά τη διάρκεια της απάνθρωπης εκπαίδευσής της. Βρίσκοντας τη δύναμή της μέσα σε ένα άδικο σύστημα, αναδεικνύεται ως μία από τις πιο σημαντικές παρουσίες για το πρόγραμμα. Ο πρώτος στόχος της είναι ο Νέιτ Νας (Τζόελ Έτζερτον), ένας αξιωματικός της CIA ο οποίος χειρίζεται τις πιο λεπτές υποθέσεις της Ρωσικής Υπηρεσίας. Οι δύο νέοι συνεργάτες μπλέκονται σε έναν φαύλο κύκλο έλξης και εξαπάτησης, ο οποίος απειλεί να καταστρέψει τις καριέρες τους, τις συμμαχίες τους καθώς και την ασφάλεια των δύο χωρών. Βασισμένη στο βιβλίο του πρώην αξιωματικού της CIA, Τζέισον Μάθιους, το «Κόκκινο Σπουργίτι» επανενώνει την Τζένιφερ Λόρενς με τον σκηνοθέτη του «Hunger Games», Φράνσις Λόρενς, και τους Τζόελ Έτζερτον, Ματίας Σένερτς, Σάρλοτ Ράμπλινγκ, Μαίρη-Λουίζ Πάρκερ και Τζέρεμι Άιρονς να ολοκληρώνουν το καστ.

«Ερωτεύτηκα αμέσως το βιβλίο για τη φρεσκάδα και τον χαρακτήρα της Ντομινίκα, καθώς και για τη  γενικότερη σεξουαλικότητά που αποπνέει», συμπληρώνει ο σκηνοθέτης της ταινίας, Φράνσις Λόρενς (Αγώνες Πείνας, Ζωντανός Θρύλος, Constantine), ενώ σημειώνει πως στόχος του ήταν να κρατήσει τα βασικά στοιχεία του μυθιστορήματος κατά τη μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη. Ο Λόρενς έλαβε το βιβλίο στα χέρια του όταν ακόμα γύριζε το «The Hunger Games: Επανάσταση – Μέρος 2». Έχοντας συνεργαστεί με την Τζένιφερ Λόρενς και στα τρία επεισόδια των «Αγώνων Πείνας», ο σκηνοθέτης σκέφτηκε αμέσως πως η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός θα ήταν η ιδανική πρωταγωνίστρια της επόμενης ταινίας του.

«Η Ντομινίκα ήταν ένα άτομο και μία προσωπικότητα εντελώς διαφορετική απ’ ότι γνωρίζαμε», λέει για τον χαρακτήρα της η Τζένιφερ Λόρενς. «Από πολύ μικρή προσπαθεί να επιβιώσει, είτε  ως μπαλαρίνα, είτε ως Σπουργίτι. Με εντυπωσίασε η δύναμη της Ντομινίκα. Γιατί αν και εκπαιδεύεται για να χρησιμοποιεί τέλεια το σώμα της, τελικά αυτό που υπερισχύει είναι το μυαλό της. Για μένα είναι μια σύγχρονη ηρωίδα, βάζει τους δικούς της κανόνες και χρησιμοποιεί το πείσμα της να πετύχει».

«Το Σπίτι Δίπλα στη Θάλασσα» (Houses By The Sea / La Villa – 2017) του Ρομπέρ Γκεντιγκιάν (Γαλλία)

image

Σε μια μικρή ακτή κοντά στη Μασσαλία βρίσκεται ένα σπίτι που ανήκει σε έναν ηλικιωμένο άντρα. Τα τρία του παιδιά έχουν μαζευτεί στο πλευρό του για τις τελευταίες του μέρες: η Άντζελα, μια ηθοποιός που ζει στο Παρίσι, ο Ζόζεφ, που έχει ερωτευτεί μια γυναίκα που έχει τα μισά του χρόνια και ο Αρμάν, ο μόνος που έχει μείνει πίσω και λειτουργεί το μικρό οικογενειακό εστιατόριο. Είναι η ώρα για όλους τους να αναμετρηθούν με όσα έχουν κληρονομήσει από τα ιδανικά του πατέρα τους.

Αφού άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στο Φεστιβάλ της Βενετίας, όπου έκανε πρεμιέρα τον περασμένο Σεπτέμβριο, κέρδισε το γαλλικό κοινό και ετοιμάζεται σύντομα, να συγκινήσει και τους Έλληνες θεατές. Το «Σπίτι Δίπλα στη Θάλασσα» αποτελεί τη νέα ταινία του Ρομπέρ Γκεντιγκιάν (Τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο), στην οποία πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Αριάν Ασκαρίντ, Ζαν-Πιέρ Νταρουσέν, Ζεράρ Μεϊλάν, Αναΐς Ντεμουστιέ.

«Η αρχική ιδέα ήταν να γυρίσω όλη την ταινία στον όρμο του Μεζάν, κοντά στη Μασσαλία, που πάντα μου θύμιζε σκηνικό θεάτρου. Τα πολύχρωμα σπιτάκια, χτισμένα πάνω στους λόφους, μοιάζουν περισσότερο με προσόψεις παρά με πραγματικές κατοικίες… το άνοιγμα προς τη θάλασσα μεταμορφώνει τον ορίζοντα σε ένα σκηνικό… σαν ένα ζωγραφισμένο καμβά… ειδικά με το χειμωνιάτικο φως, όπου όλοι έχουν φύγει. Μεταμορφώνεται σε ένα εγκαταλελειμμένο σκηνικό, μελαγχολικό και πανέμορφο. Σε αυτή την υπαίθρια «φούσκα», μερικά αδέλφια και αδελφές, πατεράδες και μητέρες, φίλοι και εραστές ανταλλάσσουν τόνους αγάπης… Όλοι αυτοί οι άντρες και οι γυναίκες μοιράζονται το ίδιο συναίσθημα. Βρίσκονται σε αυτό το σημείο της ζωής τους που έχουν μία ακούσια αίσθηση του χρόνου που περνάει, του κόσμου που αλλάζει… Το μονοπάτια που είχαν ανοίξει, σιγά-σιγά κλείνουν. Πρέπει συνεχώς να τα διατηρούν… ή πρέπει να ανοίξουν νέα. Ξέρουν ότι ο κόσμος τους θα εξαφανιστεί μαζί τους… Ξέρουν επίσης ότι ο κόσμος θα συνεχίσει να υπάρχει και χωρίς αυτούς… Θα είναι καλύτερος ή χειρότερος; Τι θα μείνει από αυτούς όταν θα έχουν φύγει; Μέσα σε αυτές τις σκέψεις, ξαφνικά κάτι συμβαίνει που μπορεί να ανατρέψει τα πάντα: τρία παιδιά επιζώντες από μία ναυαγισμένη βάρκα, κρύβονται μέσα στους λόφους. Είναι δύο αδέλφια και η αδελφή τους. Όπως και οι πρωταγωνιστές μας. Και αυτό φέρνει πίσω ένα συναίσθημα αδελφοσύνης, καθώς αποφασίζουν να κρατήσουν αυτά τα παιδιά μαζί τους. Πιστεύω πολύ σε αυτή τη σχέση. Υπάρχει κάτι στην «παγκοσμιοποίηση» που φυσικά συνδέεται ως έννοια με το μέλλον.» – Ρομπέρ Γκεντιγκιάν