Η νέα κινηματογραφική εβδομάδα μας υποδέχεται με έξι καινούργιες ταινίες να κυκλοφορούν στις Αίθουσες, συν μία επανέκδοση. Ξεχωρίζουν τα φιλμ, «Ένα Κάποιο Τέλος» με την Σαρλότ Ράμπλινγκ και «Η Ιστορία του Hedi» του Μοχάμεντ Μπεν Ατιά, το οποίο τιμήθηκε με την Χρυσή Αθηνά, στο 22ο Διεθνές Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας.

Ads

Αξιόλογες προτάσεις αποτελούν επίσης το «Πικαδέρο» του Μπεν Σάροκ, με φόντο την οικονομική κρίση στην Ισπανία, το «Γυάλινο Κάστρο» του Ντεστίν Ντανιέλ Κρετόν, με την Μπρι Λάρσον, τον Γούντι Χάρελσον και την Ναόμι Γουότς, ενώ στις Αίθουσες κυκλοφορεί και η νέα ταινία του Στίβεν Φρίαρς, «Βικτώρια και Αμπντούλ», με πρωταγωνίστρια την Τζούντι Ντενς.

Σε επανέκδοση κυκλοφορεί το φιλμ «Bell’ Antonio» του Μάουρο Μπολονίνι, το οποίο βασίζεται σε μυθιστόρημα του Βιταλιάνο Μπρανκάτι και προσαρμόστηκε στην μεγάλη οθόνη από τους Πιερ Πάολο Παζολίνι και Τζίνο Βισεντίνι. Πρωταγωνιστούν, Μαρτσέλο Μαστρογιάννι και Κλαούντια Καρντινάλε. Αναλυτικά:

«Η Ιστορία του Hedi» (Inhebek Hedi – 2016) του Μοχάμεντ Μπεν Ατιά (Τυνησία, Βέλγιο, Γαλλία)

Ads

image

Ο Τυνήσιος σκηνοθέτης Μοχάμεντ Μπεν Ατιά, ήταν ο μεγάλος νικητής του περσινού 22ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, καθώς είδε την αξιόλογη ταινία του «Η Ιστορία του Χέντι», να αποσπά την Χρυσή Αθηνά της διοργάνωσης. Η ταινία φέρει τη σφραγίδα των αδερφών Νταρντέν στην παραγωγή και εκτυλίσσεται στη σύγχρονη Τυνησία, όπου παρά τα γεγονότα της Αραβικής Άνοιξης που οδήγησαν σε μια ριζοσπαστική συνταγματική αναθεώρηση, μια πολύ μεγάλη μερίδα του πληθυσμού παραμένει προσκολλημένη στον συντηρητισμό του παρελθόντος. Χωρίς να αφορίζει ολοσχερώς την παράδοση, ο Μπεν Ατιά αναδεικνύει αυτή τη σύγκρουση ανάμεσα στο παλιό και το νέο μέσα από μια γήινη ερωτική ιστορία. Βραβείο Καλύτερης Πρώτης Ταινίας και Αργυρή Άρκτος Ανδρικής Ερμηνείας για τον εξαιρετικό πρωταγωνιστή Μαζντ Μαστούρα στο Φεστιβάλ του Βερολίνου.

«Hedi» σημαίνει ηρεμία, γαλήνη και αν αυτό το όνομα επιλέχθηκε ως τίτλος της ταινίας είναι επειδή προσδιορίζει όχι μόνο τον κεντρικό χαρακτήρα, αλλά και την κατάσταση στην οποία εκείνος βρίσκεται στην αρχή της ιστορίας. Ο  Hedi είναι η ηρεμία  πριν την καταιγίδα. Και όπως πολλοί νεαροί Τυνήσιοι, βιώνει το στίγμα της παράδοσης – σε αυτή την περίπτωση, μέσω του επικείμενου γάμου του με την Khedija, μια νεαρή γυναίκα, η οποία ομοίως, νιώθει να πνίγεται από το βάρος της παράδοσης και της θρησκείας.» – Μοχάμεντ Μπεν Ατιά

Διαβάστε επίσης: Νύχτες Πρεμιέρας 2016: Στην «Ιστορία του Χέντι» η Χρυσή Αθηνά

«Ένα Κάποιο Τέλος» (The Sense of an Ending – 2017) του Ρίτες Μπάτρα (Ηνωμένο Βασίλειο)

image

Ο Τόνι Γουέμπστερ ζει μια απομονωμένη και ήσυχη ζωή έως ότου βαθιά κρυμμένα μυστικά από το παρελθόν του έρχονται στην επιφάνεια και τον αναγκάζουν να αναλογιστεί τα λάθη που έκανε ως νέος, την αλήθεια για την πρώτη του αγάπη και τις συνέπειες των αποφάσεων που πήρε μια ολόκληρη ζωή πριν.

Ένας άντρας στοιχειώνεται από το ίδιο του το παρελθόν, όταν έρχεται αντιμέτωπος με μια μυστηριώδη κληρονομιά που τον αναγκάζει να αναλογιστεί την κατάσταση της ζωής του. Πρωταγωνιστούν: Σαρλότ Ράμπλινγκ, Τζιμ Μπρόντμπεντ, Έμιλι Μόρτιμερ. Βασισμένο στο παγκόσμιο best seller σε σκηνοθεσία Ρίτες Μπάτρα, δημιουργού του «The Lunchbox» (2013).

«Γυάλινο Κάστρο» (The Glass Castle – 2017) του Ντεστίν Ντανιέλ Κρετόν (Η.Π.Α.)

image

Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός, Μπρι Λάρσον υποδύεται μια νέα γυναίκα που επηρεασμένη από τον ενθουσιώδη άγριο χαρακτήρα του κατά τα άλλα δυσλειτουργικού πατέρα της (Γούντι Χάρελσον), κατάφερε με φλογερή αποφασιστικότητα να χτίσει μια επιτυχημένη ζωή με τους δικούς της κανόνες.

Το «Γυάλινο Κάστρο» περιγράφει τις περιπέτειες μια εκκεντρικής αλλά σφιχτά δεμένης από ανιδιοτελή αγάπη οικογένειας και είναι βασισμένο στα Απομνημονεύματα της Jeannette Walls. Πρωταγωνιστούν: Μπρι Λάρσον, Γούντι Χάρελσον, Ναόμι Γουότς, Μαξ Γκρίνφιλντ, Σάρα Σνουκ.

«Πικαδέρο» (Pikadero – 2015) του Μπεν Σάροκ (Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο)

image

Ο σκηνοθέτης παρακολουθεί τις “αποτυχημένες” προσπάθειες ενός ζευγαριού να βρει ένα χώρο για να ζήσουν τον έρωτα τους – πικαδέρο είναι μια Ισπανική λέξη που αναφέρεται σε δημόσιους χώρους που πηγαίνουν οι εραστές που δεν έχουν δικό τους σπίτι – καθώς όπου κι αν βρεθούν κάποιος ή κάτι θα τους διακόψει. Μια ρομαντική ταινία των καιρών της κρίσης που δεν αφήνει καμία παράμετρο της ζωής μας ανεπηρέαστη.

Το πολυβραβευμένο μεγάλου μήκους σκηνοθετικό ντεμπούτο του Μπεν Σάροκ, είναι μια γλυκόπικρη ισπανική κομεντί, απολαυστική στο ύφος του Καουρισμάκι, με γενναίες δόσεις έξυπνου και μελαγχολικού χιούμορ για την Ισπανία αλλά και την Ευρώπη του σήμερα και την απογοήτευση της νέας γενιάς. Πρωταγωνιστούν: Μπάρμπαρα Γκοέναγκα, Τζοσέμπα Ουσαμπιάγκα.

«Με την ανεργία των νέων στο 55% στην Ισπανία, το μέλλον φαίνεται άπιαστο για πολλούς, καθώς οι περισσότεροι νέοι άνθρωποι δεν είναι ικανοί να περάσουν στην ενήλικη ζωή. Αυτή η γενιά είναι λιγότερο πιθανό να αποκτήσει δικό της σπίτι, να παντρευτεί και να κάνει παιδιά, και για πρώτη φορά στην ιστορία οι σημερινοί νέοι θα είναι μάλλον φτωχότεροι από τους γονείς τους. Η ταινία Πικαδέρο αφηγείται την απλή ιστορία της εύθραυστης σχέσης ενός νέου ζευγαριού μέσα από την κωμωδία παρατήρησης που προσπαθεί, πέρα από τα νούμερα και τις στατιστικές της οικονομικής κρίσης, να αποτυπώσει την παράλογη και μερικές φορές γελοία θέση στην οποία βρίσκονται ο Γκόρκα και η Άνε, καθώς προσπαθούν να ζήσουν τη σχέση τους μετ’ εμποδίων.» – Μπεν Σάροκ

«Βικτώρια και Αμπντούλ» (Victoria and Abdul – 2017) του Στίβεν Φρίαρς (Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α.)

image

Η ταινία αφηγείται την αναπάντεχη φιλία που είχε αναπτυχθεί ανάμεσα στη βασίλισσα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας Βικτώρια (Τζούντι Ντενς) κι έναν Ινδό, τον Αμπντούλ, (Αλί Φαζάλ), μέλος του υπηρετικού της προσωπικού, κατά τα τελευταία χρόνια της ζωή της. Οι δυο τους θα έρθουν κοντά και μέσα από τη δική του ματιά, η βασίλισσα θα δει τον κόσμο με άλλη οπτική και θα τον χρίσει έμπιστο δάσκαλο και πνευματικό σύμβουλό της, γεγονός που θα εξοργίσει τον κύκλο της.

Η νέα, δραματική κομεντί του Στίβεν Φρίαρς, με την Τζούντι Ντενς στον ρόλο της βασίλισσας Βικτώρια. Ο υποψήφιος για Όσκαρ («The Grifters», «The Queen») σκηνοθέτης, μετά τις ταινίες «Mrs Henderson Presents» και «Φιλομένα» ξανασυνεργάζεται με την βραβευμένη με Όσκαρ («Shakespeare in Love») Τζούντι Ντεντς που, μετά την ταινία «Mrs Brown», επανέρχεται στον ρόλο της βασίλισσας Βικτωρίας.

Διαβάστε επίσης:
Η συγκινητική  «Philomena» του Στίβεν Φρίαρς, με Στιβ Κούγκαν και Τζούντι Ντεντς

Κυκλοφορούν επίσης:
«Annabelle: Creation» (Annabelle 2 – 2017) του Ντέιβιντ Σάντμπεργκ

image

Αρκετά χρόνια μετά τον τραγικό θάνατο της μικρής τους κόρης, ένας κουκλοποιός και η σύζυγος του καλωσορίζουν στο σπίτι τους, μια καλόγρια και μια ομάδα κοριτσιών από ένα κατεστραμμένο ορφανοτροφείο της περιοχής. Σύντομα θα γίνουν ο στόχος της δαιμονισμένης δημιουργίας του κουκλοποιού, της Άνναμπελ.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας «Μη Σβήσεις το Φως» (Lights Out), Ντέιβιντ Φ. Σάντμπεργκ συνεργάζεται με τους Τζέιμς Γουάν και Πίτερ Σάφραν στην επιστροφή της θανάσιμης κούκλας «Annabelle» στην μεγάλη οθόνη. Στην ταινία πρωταγωνιστούν η Στέφανι Σίγκμαν («Spectre»), η Τάλιθα Μπέιτμαν («The 5th Wave»), η Λούλου Γουίλσον («Ouija 2», «Deliver Us from Evil»), η Φιλίπα Αν Κούλτχαρντ («After the Dark»), η Γκρέις Φούλτον («Badland»), η Λου Λου Σάφραν («The Choice»), η Σαμάρα Λι («Foxcatcher», «The Last Witch Hunter»), η Ταϊλερ Μπακ στο κινηματογραφικό της ντεμπούτο και οι Άντονι ΛαΠάλια («Without a Trace») και Μιράντα Ότο («Homeland», τριλογία «The Lord of the Rings»). Το σενάριο είναι του Γκάρι Ντόμπερμαν που υπέγραψε το σενάριο και της πρώτης ταινίας.

Σ’ επανέκδοση:
«Bell’ Antonio» (Il bell’Antonio – 1960) του Μάουρο Μπολονίνι (Ιταλία)

image

Οι γυναίκες λατρεύουν τον Bell Antonio, ο οποίος ζει στην πόλη της Κατάνια στην Ιταλία. Είναι ένας όμορφος ρομαντικός άνδρας, με  πολλές επιτυχίες. Κάθε γυναίκα που τον γνωρίζει πιστεύει ότι είναι όχι μόνο πολύ όμορφος αλλά και ένας εξίσου καλός εραστής. Όλες είναι ερωτευμένες μαζί του! Στην πραγματικότητα όμως, η ζωή του μαστίζεται από προβλήματα και ο Αντώνιο δυσκολεύεται να διατηρήσει αυτή την ιδεατή εικόνα. Μόνο η γυναίκα του μαθαίνει για το πρόβλημά του και τις αποτυχίες του, όταν πια είναι παντρεμένοι.Τι γίνεται όμως όταν η πόλη μαθαίνει την αλήθεια και αρχίζουν τα γέλια λόγω της υποτιθέμενης ανικανότητάς του και ο ιδεατός εραστής μετατραπεί σε αντικείμενο ταπείνωσης…

Το «Bell’ Antonio» είναι μια  δραματική ταινία του 1960 που σκηνοθέτησε ο Μάουρο Μπολονίνι.  Η ταινία βασίζεται στο μυθιστόρημα του Βιταλιάνο Μπρανκάτι και προσαρμόστηκε στην οθόνη από τους Πιερ Πάολο Παζολίνι και Τζίνο Βισεντίνι. Με τους κορυφαίους πρωταγωνιστές, όπως ο Μαρτσέλο Μαστρογιάννι, η Κλαούντια Καρντινάλε και ο Τόμας Μιλιάν, η ταινία κέρδισε το Βραβείο Golden Leopard στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο. Τη μουσική σύνθεση υπογράφει ο Πιέρο Πιτσιόνι.