Με ποδοσφαιρικό Grexit προειδοποίησε εκ νέου ο γενικός γραμματέας της UEFA Τζάνι Ινφαντίνο, μιλώντας στο περιθώριο του συνεδρίου της Ασιατικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας στο Μπαχρέιν, της αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχε με τον υφυπουργό Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή. Το υπουργείο προχώρησε σε αλλαγές κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, και έστειλε διορθωμένο το νομοσχέδιο προς έγκριση στην UEFA και τη FIFA, ώστε να αποφευχθεί ο αποκλεισμός των ελληνικών ομάδων και της Εθνικής από τις διεθνείς διοργανώσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του pamesports, οι αλλαγές δεν ικανοποίησαν τις διεθνείς ομοσπονδίες.

Ads

Η αρνητική απάντηση αναμένεται να σταλεί τη Δευτέρα στην ΕΠΟ και πλέον ο κ. Κοντονής θα έχει λίγες ακόμη ημέρες (σημ: το νομοσχέδιο ψηφίζεται την Πέμπτη) ώστε να προχωρήσει σε διορθώσεις με δεδομένο, όπως έχει δηλώσει, πως στόχος είναι να διασφαλιστεί το αυτοδιοίκητο και να μην υπάρξει αποκλεισμός. Εξάλλου και από το κόμμα των ΑΝΕΛ έχουν επισημάνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο αν δεν διασφαλίζεται η συμμετοχή των ελληνικών ομάδων στις διεθνείς διοργανώσεις. Προμήνυμα της αρνητικής απάντησης είναι και οι σημερινές δηλώσεις του Τζάνι Ινφαντίνο.

«Στο υπό ψήφιση αθλητικό νομοσχέδιο οι αλλαγές δεν θα πρέπει να καταργούν στην πράξη το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ», ανέφερε ο γενικός γραμματέας της UEFA, εκφράζοντας ωστόσο την αισιοδοξία του πως μπορεί να υπάρξει συμφωνία. «Υπάρχουν κάποια σοβαρά ζητήματα για την αθλητική βία και τους ”στημένους αγώνες”, που θα πρέπει να τελειώσουν. Από τις συζητήσεις που είχαμε είμαι αισιόδοξος ότι θα γίνουν οι αλλαγές. Αν, όμως, δεν τις κάνουν δεν έχουμε άλλη επιλογή».

«Όταν βλέπεις ότι υπάρχουν συγκεκριμένα άρθρα στο νομοσχέδιο τα οποία δίνουν το δικαίωμα στην κυβέρνηση να κάνει ορισμένα πράγματα που είναι στη δικαιοδοσία της Ομοσπονδίας και ακόμα όταν ένας νόμος τους εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση να λειτουργεί με έναν τρόπο που δεν επιτρέπει στην Ομοσπονδία να λειτουργεί ανεξάρτητα, τότε δεν έχουμε άλλη επιλογή», πρόσθεσε.

Ads

Όπως αναφέρει η αθλητική ιστοσελίδα pamesports, το κύριο σημείο τριβής είναι η αλλαγή της διατύπωσης για το αυτοδιοίκητο στο άρθρο 15, που εμπεριέχει το Σύνταγμα και την κείμενη ελληνική νομοθεσία σε διαχείριση θεμάτων ποδοσφαίρου. H FIFA και η UEFA αναμένεται να ξεκαθαρίσουν ότι και με τα ισχύοντα (νέα) δεδομένα το ελληνικό ποδόσφαιρο θα αποκλειστεί από τις διεθνείς διοργανώσεις την επομένη της ψήφισης του νόμου Κοντωνή.

Το επίμαχο άρθρο με την τροποποίησή του έχει ως εξής:

Η υφιστάμενη παράγραφος του άρθρου 15 αριθμείται σε 1 και προστίθεται παράγραφος 2 ως εξής: «2. Θέματα του ποδοσφαίρου και της οργάνωσης και λειτουργίας της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας ρυθμίζονται από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (Ε.Π.Ο.), στο πλαίσιο της αυτοδιοικητικής λειτουργίας της και σύμφωνα με το καταστατικό και τους κανονισμούς της, τα οποία πρέπει να είναι εναρμονισμένα με το Σύνταγμα, την κείμενη νομοθεσία και τους κανονισμούς της Παγκόσμιας και Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, μέλος των οποίων αποτελεί η Ε.Π.Ο.».