Ένα κύκλωμα εκμετάλλευσης μεταναστών οι οποίοι πλήρωναν για τη ναύλωση ιδιωτικού λίαρ τζετ για τη μεταφορά τους σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα ανακάλυψαν οι αρχές μετά τη σύλληψη της οικογένειας Αφγανών και των διακινητών τους λίγο πριν πετάξουν για Ιταλία.

Ads

Εμπόριο οργάνων, αλλά και εμπόριο βρεφών, πιστεύουν ότι αποτελούν τις βασικές δραστηριότητες του κυκλώματος αυτού οι αρχές σε Ελλάδα, Ιταλία και Γαλλία. Την ίδια στιγμή που στην Αθήνα πολλοί είναι οι μετανάστες εκείνοι που προτίθενται ακόμα και να πουλήσουν όργανα του σώματός τους προκειμένου να διασφαλίσουν το πολύτιμο εισιτήριο για την Ευρώπη, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Έθνους, το γεγονός ότι οι συλληφθέντες Αφγανοί είχαν μαζί τους ένα μωρό, φέρεται να επιβεβαιώνει τις υποψίες για εμπόριο βρεφών.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το κόστος μεταφοράς μη νόμιμων μεταναστών με ιδιωτικό λίαρ τζετ από Ελλάδα προς Ιταλία, κοστίζει περίπου 16.000-17.000 ευρώ, τα οποία μεταφέρονται στο λογαριασμό μελών του κυκλώματος μόλις οι μετανάστες φτάσουν στην Ιταλία. Υπολογίζεται ότι χρειάζεται τουλάχιστον το ποσό των 3.000-5.000 ευρώ για κάθε μετανάστη, ενώ όσοι δεν μπορούν να διαθέσουν το ποσό αυτό στρέφονται σε άλλες μεθόδους, μια από τις οποίες είναι και η πώληση οργάνων.

Τον Οκτώβριο του 2010, πέντε μετανάστες από την Αλγερία προσπάθησαν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα από το «Ελ. Βενιζέλος» με ιδιωτικές πτήσεις τσάρτερ. Στο σχετικό έλεγχο παρουσίασαν ταξιδιωτικά έγγραφα σύμφωνα με τα οποία προέρχονταν από το Αφγανιστάν και χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά από την έρευνα που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί διαπιστώθηκε ότι οι αλλοδαποί είχαν εισέλθει μερικές εβδομάδες νωρίτερα στην Ελλάδα μέσω Έβρου, όπου είχαν εντοπιστεί από τις ελληνικές Αρχές. Συνελήφθησαν, λοιπόν, λίγο πριν επιβιβαστούν στο λίαρ τζετ, πρώτος προορισμός του οποίου ήταν η Ρώμη.

Ads

Μετά το περιστατικό αυτό τα μέλη του κυκλώματος στράφηκαν σε περιφερειακά αεροδρόμια, όπου τα μέτρα ασφαλείας θα ήταν πιο χαλαρά. Η σύλληψη των διακινητών σε Καβάλα και Ιωάννινα έδειξε ότι αυτό μάλλον δεν ισχύει. Την Παρασκευή 7 Ιανουαρίου, λοιπόν, οι Αρχές συνέλαβαν στο αεροδρόμιο της Χρυσούπολης Καβάλας μια 19χρονη Μαροκινή με ιταλικά νομιμοποιητικά χαρτιά και 15 Αφγανούς μετανάστες, οι οποίοι είχαν φτάσει στο αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» με ραδιοταξί που κόστισαν 700 ευρώ το καθένα. Προορισμός η Ιταλία.