Με νέα παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απειλεί την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα των κολεγίων. Η ελληνική κυβέρνηση έχει προθεσμία δυο μηνών για να αλλάξει το σχετικό νόμο που θέσπισε πριν από τρία χρόνια για τα κολέγια, καθώς αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ads

Η απόφαση αυτή εκδόθηκε μετά από προσφυγή ιδιοκτήτη ιδιωτικού κολεγίου που εδρεύει στην Ελλάδα, και σε αυτήν τονίζεται ότι ο όρος της κατάθεσης εγγυητικής επιτροπής για την λειτουργία κολεγίου στη χώρα μας, πρέπει να αλλάξει. «Οι ισχύοντες κανόνες μπορεί να οδηγήσουν σε στρεβλώσεις στην ελληνική αγορά», αναφέρει χαρακτηριστικά η επίμαχη απόφαση.

Συγκεκριμένα, η αδειοδότηση των κολεγίων βάση της κατάθεσης εγγυητικής επιτροπής συγκεκριμένου ποσού δεν δικαιολογείται από κανένα νόμο, ενώ ταυτόχρονα οι όροι λειτουργίας των κολεγίων που αποτελούν παραρτήματα ευρωπαϊκών πανεπιστημίων αποτελούν ευθύνη των κρατών στα οποία βρίσκονται τα μητρικά Ιδρύματα, υπογραμμίζει η Επιτροπή.

Οι κανόνες της συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ σχετικά με την ελευθερία εγκατάστασης (άρθρο 49) και την ελεύθερη παροχή και αποδοχή υπηρεσιών (άρθρο 56) υποχρεώνουν την Ελλάδα, όπως και όλα τα άλλα κράτη μέλη, να εξαλείψει από τη νομοθεσία της κάθε διάταξη που θα μπορούσε να αποτρέψει ή να εμποδίσει πάροχο υπηρεσιών νόμιμα εγκατεστημένο σε άλλο κράτος μέλος να δραστηριοποιηθεί στην επικράτειά της, αναφέρει η Κομισιόν.

Ads

Η Ελλάδα, με λίγα λόγια, πρέπει να κατανοήσει ότι δεν έχει καμία δικαιοδοσία να παρέμβει στον τρόπο λειτουργίας ή το πρόγραμμα κολεγίων που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η εκπαίδευση που παρέχεται στο πλαίσιο συμφωνιών δικαιόχρησης αποτελεί μέρος του εκπαιδευτικού συστήματος του κράτους μέλους στο οποίο ευρίσκεται το ίδρυμα που απονέμει το δίπλωμα. Συνεπώς, ο νόμος που έχει ψηφιστεί δημιουργεί αρνητικό αντίκτυπο στον ανταγωνισμό και στην εσωτερική αγορά της Ελλάδας και περιορίζει τις δυνατότητες των Ελλήνων υποψήφιων σπουδαστών