Συμβασιούχοι όλων των μορφών εργασίας (stage, έργου, ορισμένου χρόνου) προχωρούν την Πέμπτη στις 18:00 το απόγευμα σε συμβολική σιωπηρή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος, τονίζοντας πως «η αφαίρεση του όποιου εργασιακού δικαιώματος από τον οποιονδήποτε αποτελεί κοινό εργασιακό πλήγμα όλων μας».

Ads

Το Πανελλήνιο Συντονιστικό Συμβασιούχων καλεί όλα τα μέλη του, αλλά και τα σωματεία εργαζομένων – τόσο της ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕ – ΟΤΑ,ΠΟΠ-ΟΤΑ όσο και των επιτροπών αγώνων όλων των φορέων του ελληνικού δημοσίου – σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση της Πέμπτης.

Τονίζοντας πως έχει αποφασιστεί η συνέχιση του αγώνα σε όλα τα επίπεδα μέχρι την τελική δικαίωση, μια πορεία που αποτελεί «μονόδρομο», το Πανελλήνιο Συντονιστικό Συμβασιούχων αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του πως «Από το 2001, τρεις συνεχόμενες κυβερνήσεις (Σημίτη, Καραμανλή, Παπανδρέου) έχουν κάνει καραμέλα το σπουδαιοφανές επιχείρημα, ότι δήθεν, το άρθρο 103, του αναθεωρηθέντος συντάγματος του 2001, απαγορεύει την μετατροπή των συμβάσεων μας σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το ζήτημα αυτό κρίθηκε σε πλήρη ολομέλεια του Αρείου Πάγου το 2006.

Πριν από λίγες ημέρες, στις 20 Ιανουαρίου, το θέμα μας επανήλθε για μία ακόμα φορά στην πλήρη ολομέλεια του Αρείου Πάγου για να ξανά – αποφασίσει για τέταρτη φορά, το ίδιο όργανο για το μέλλον όλων μας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι πριν από την τελευταία ολομέλεια, έχουν προηγηθεί μία κοινοτική οδηγία, τρεις αποφάσεις του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και η πρώτη ομόφωνη απόφαση της πλήρους ολομέλειας του Αρείου Πάγου, δικαιώνοντας τον αγώνα μας.

Ads

Εντός του παραπάνω διαστήματος, όμως, και κάτω από τις ισχυρές κυβερνητικές πιέσεις η ολομέλεια του Αρείου Πάγου αναθεώρησε δύο φορές την πρώτη της απόφαση, εξυπηρετώντας πλήρως τις ανάγκες της προηγούμενης κυβέρνησης και αγνοώντας όλες τις παραπάνω αποφάσεις που μας δικαιώνουν.

Στις 20 Ιανουαρίου γίναμε όλοι μάρτυρες των νέων πιέσεων της εκτελεστικής προς την δικαστική εξουσία, οι οποίες έγιναν απολύτως κατανοητές μέσω της εισήγησης του Αρεοπαγίτη, κ. Δουλγεράκη, αλλά και της εισήγησης του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Τέντε, οι οποίοι στην προσπάθεια τους να υπερασπιστούν την νέα κυβερνητική πολιτική εισηγήθηκαν την οριστική μας εξόντωση».

Οι συμβασιούχοι εκφράζουν επιφυλάξεις για την απόφαση που αναμένετε να λάβει η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. «Αν κάτι είναι όμως βέβαιο, όπως έχουμε δηλώσει εδώ και καιρό, αυτό είναι η συνεχής, δυναμική μας παρουσία έξω από τον Άρειο Πάγο, η οποία θα αποτελέσει ίσως το σημαντικότερο επιχείρημα προς το σώμα της Ολομέλειας, απέναντι στις όποιες κυβερνητικές πιέσεις. Θα εξακολουθήσουμε να είμαστε εκεί για να θυμίζουμε στο σώμα της Ολομέλειας, ότι έχει ορκιστεί στο Σύνταγμα και στον ελληνικό λαό να είναι ανεξάρτητο και μη υποταγμένο στην όποια πράσινη ή γαλάζια κυβερνητική εξουσία. Η παρουσία μας έξω από τον Άρειο Πάγο αλλά θα συνεχιστεί μέχρι να κατανοήσουν οι Αρεοπαγίτες μας ότι δεν μπορούν να προσαρμόζουν τις αποφάσεις τους, ανάλογα με την βούληση των κυβερνώντων, καταπατώντας ουσιαστικά θεσμούς και όρκους και ανατρέποντας την μία απόφαση τους μετά την άλλη σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα», τονίζουν.

Διαμαρτυρία συμβασιούχων έξω από τον Άρειο Πάγο, 10/02/2011

Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά: «Τα τελευταία 20 χρόνια είμαστε εκείνοι, που με πάγιο και διαρκή τρόπο, όχι απλά συμπληρώνουμε τις υπηρεσιακές ανάγκες του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά αποτελούμε ουσιαστικό πλέον συστατικό του, αφού χωρίς εμάς δεν μπορεί να λειτουργήσει. Υπάρχουν υπηρεσίες, που οι συμβασιούχοι μετρούν προϋπηρεσία ήδη 2 δεκαετιών, όπως οι συμβασιούχοι μίας μέρας στον ιππόδρομο (Ο.Δ.Ι.Ε.), οι συμβασιούχοι πυροσβέστες (μόνο τα τελευταία 10 χρόνια έχουν «χαθεί» την ώρα του καθήκοντος 22 συνάδελφοι τους), οι συμβασιούχες καθαρίστριες των δημοτικών σχολείων και τόσοι άλλοι».