Σε νέα επίθεση κατά της Ελλάδας προχώρησε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, κατηγορώντας τη χώρα μας αποτελεί «παράδειγμα κακής γειτονίας».

Ads

Κατά τη διάρκεια στρατιωτικής εκδήλωσης, ο Ακάρ ανέφερε ότι η Αθήνα συνεχίζει «με προβοκατόρικες ενέργειες και ρητορική», καθώς και με «επεκτατική και επιθετική πολιτική». «Η Ελλάδα είναι αυτή που αυξάνει την ένταση, με θράσος κατηγορεί την Τουρκία. Αυτό είναι υποκρισία, είναι διπρόσωπη στάση. Αυτός ο κακός γείτονας που με κάθε ευκαιρία μας κατηγορεί στους αλλους τηρεί εχθρική στάση απέναντι μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος υπουργός συνέχισε λέγοντας: «Βάζουν στην άκρη τις Συνθήκες Λωζάνης και Παρισίων και συσσωρεύουν όπλα στα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Με την πρόκληση κάποιων και δυστυχώς με τη συνεννόηση της Ε.Ε., ανέλαβε τον ρόλο ενός κακομαθημένου παιδιού, τροφοδότησε την αστάθεια στην περιοχή με πρωτόγνωρες, παράλογες και υπερβολικές απαιτήσεις και πρακτικές και σπατάλησε τους πόρους των δικών της ανθρώπων σε μια μάταιη προσπάθεια. Να πάρουμε τα όπλα μόνο και μόνο από ανησυχία για το πολιτικό τους μέλλον».

Στη συνέχεια, ο Ακάρ ανέφερε: «Επεκτάθηκε τρεις φορές σε επτά στάδια από την ημέρα ίδρυσής της, μπήκε κάτω από τη μύτη μας, κατηγορώντας την Τουρκία για επεκτατισμό και μιλάει με μεγάλη αλαζονεία για “νεο-οθωμανική πολιτική”, δημιουργούν πλασματικές συμμαχίες και παραχωρεί τα εδάφη της, και μετά κρύβεται πίσω απο τους άλλους και επιχειρεί να μας δείξει πυγμή, αφαιρεί τα δικαιώματά της τουρκικής μειονότητας τους και αγνοώντας την τουρκική ύπαρξη, προσπαθεί να τους εκφοβίσει με πολιτικές αφομοίωσης και πιέσεις, διαπράττοντας συνειδητή γενοκτονία ταυτότητας».

Ads

Επαναλαμβάνοντας όσα είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα του ΟΗΕ, ο Ακάρ είπε επίσης: «Η μάστιγα των αθώων ανθρώπων στηρίζεται στους Έλληνες πολιτικούς. Όπως δήλωσε και ο πρόεδρός μας, οι διεθνείς θεσμοί θα πρέπει να επιβάλουν αυστηρές κυρώσεις στην Ελλάδα που έχει μετατρέψει το Αιγαίο σε νεκροταφείο προσφύγων και να πουν “σταματήστε” σε αυτά τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Και κατέληξε: «Aυτοί οι υποκριτές δεν παίρνουν μαθήματα από την ιστορία. Μπορεί να ξέχασαν ποια ήταν η μοίρα τους όταν έστειλαν τα παιδιά τους σε αυτές τις χώρες πριν από 100 χρόνια με ενθουσιασμό για περιπέτεια, αλλά μπορεί να ξέχασαν ότι κάποιοι λάτρεις της περιπέτειας άφησαν την τελευταία τους πνοή στην κρεμάλα, αλλά ας σας το θυμίσουμε στο όνομα της καλής γειτονίας. Συνειδητοποιήστε τη σοβαρότητα αυτής της δουλειάς. Σταματήστε να πηγαίνετε προς λανθασμένο δρόμο. Αποφύγετε τις προβοκάτσιες που θα προκαλέσουν καταστροφή. Μην κατεβείτε στο πηγάδι με το σχοινί κάποιου άλλου».

Την ίδια ώρα, με φόντο τα ελληνοτουρκικά συνεδριάζει σήμερα, υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη, μετά τη συνεδρίαση θα υπάρξει ανακοίνωση, από την οποία θα εξαχθούν πολλά χρήσιμα συμπεράσματα για το πού το πάει η Άγκυρα και τη στάση που θα τηρήσει το επόμενο διάστημα.

Στη συνεδρίαση αναμένεται να τεθούν όλα τα θέματα που εγείρει το τελευταίο διάστημα η τουρκική πλευρά, όπως η «στρατιωτικοποίηση» των νησιών.
Μάλιστα, τουρκικά μέσα παρουσίασαν χάρτες όπου τα νησιά εμφανίζονται ως απειλή για την Τουρκία.

Ο διευθυντής της εφημερίδας Hurriyet Αχμέτ Χακάν ανέφερε στο CNN Turk: «Λοιπόν εδώ βρίσκεται αυτό το νησί που είναι σχεδόν κάτω από τη μύτη μας. Είναι η Σάμος σε απόσταση 2 χιλιομέτρων. Έχει πληθυσμό 33.000 ανθρώπων κι εδώ έχουν στείλει 18 τεθωρακισμένα οχήματα.

Εδώ σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης είναι ένα νησί με αποστρατιωτιικοποιημένο καθεστώς. Αυτή η κίνηση παραβιάζει τον όρο της Συνθήκης της Λωζάνης.  Κι εδώ είναι η Λέσβος, είναι κοντά στην Τουρκία σε απόσταση 10 χιλιομέτρων. Έχει πληθυσμό 114.880 και οι ΗΠΑ έστειλαν 23 τεθωρακισμένα οχήματα. Η Ελλάδα τα έφερε εδώ. Και αυτό το νησί έχει αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, σύμφωνα πάντα με τη Συνθήκη της Λωζάνης. Δηλαδή αυτά τα δυο νησιά δεν πρέπει να στρατιωτικοποιηθούν».

Ωστόσο, όπως σχολίασε ο Μανώλης Κωστίδης, για πρώτη φορά μετά από καιρό ο Ερντογάν ανέφερε τη λέξη διάλογο, ενώ υπάρχει μπροστά η Σύνοδος της Πράγας στις 6 Οκτωβρίου.