Nέες διώξεις ασκήθηκαν από τους εισαγγελείς Διαφθοράς στην υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, εις βάρος του πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών του Υπουργείου Άμυνας, Αντώνη Κάντα, με αφορμή παράνομες αμοιβές που εντοπίστηκαν στην υπόθεση σύμβασης για την προμήθεια ραντάρ από την βραζιλιάνικη εταιρεία Embraer, έργο στο οποίο ανάδοχος ήταν η σουηδική εταιρία Ericsson.

Ads

Η επίμαχη σύμβαση για την προμήθεια του ελληνικού Δημοσίου τεσσάρων Αερομεταφερόμενων Συστημάτων Επιτήρησης Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) υπογράφηκε το 2001. Αντίτιμο της προμήθειας ήταν ποσό περίπου 400 εκατ. ευρώ και ο εν λόγω εξοπλισμός θα τοποθετούταν σε αεροσκάφη τύπου Embraer 145.

Ο Κάντας φέρεται να πήρε για αυτή την συμφωνία συνολικά 250.000 ευρώ, ενώ υποστήριξε στην απολογία του ότι ο πλέον απόστρατος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, Χρήστος Τούμπας, του είχε πει να ενεργήσει έστι ώστε να προμηθευτεί η Ελλάδα τα 4 ραντάρ. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Έθνους, λόγω της εμπλοκής στην ερευνώμενη σύμβαση της Ericsson, Σουηδοί εισαγγελείς έχουν επικοινωνήσει με τους εισαγγελείς προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά με τη νέα υπόθεση διακίνησης παράνομου χρήματος. Μάλιστα θα στείλουν επίσημο αίτημα δικαστικής συνδρομής προκειμένου να διενεργηθεί έρευνα στην Σουηδία ώστε να διακριβωθεί αν υπάρχει ποινική εμπλοκή που να αφορά την χώρα.

Ads