Μεγάλη ανησυχία προκαλεί η ακρίβεια σε τρόφιμα και προϊόντα πρώτης ανάγκης, με τους καταναλωτές να προσπαθούν με κάθε τρόπο να μειώσουν τα έξοδά τους. Την ίδια στιγμή αναμένονται περαιτέρω αυξήσεις μετά το Πάσχα με 15% αύξηση στην τιμή των ζυμαρικών και των δημητριακών και 20% στο ηλιέλαιο. 

Ads

Ο Γιάννης Πηλίδης πρόεδρος του Συλλόγου Μικρών και Μεσαίων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας, σε δηλώσεις του αναφέρει ότι οι ανατιμήσεις που θα γίνουν, θα φανούν σε όλα τα προϊόντα από τον Μάιο.

«Επί του παρόντος οι εταιρείες ζυμαρικών δεν μας έχουν ανακοινώσει τις νέες ανατιμήσεις. Αν πάρουμε την ιδιωτική ετικέτα που έχει κάθε αλυσίδα, ένα πακέτο 500 γραμμαρίων πωλείται περίπου 0,60 ευρώ. Είναι γνωστό ότι τα επώνυμα πωλούνται πιο ακριβά. Αυτό το ποσό δεν ξέρω πόσο χρονικό διάστημα θα διατηρηθεί. Ανάλογα με την ζήτηση και μόλις τελειώσουν τα αποθέματα με την παλιά τιμή, να υπολογίσουμε ότι θα έχουμε σίγουρα μία άνοδο 0,10 ευρώ.

Το ηλιέλαιο δεν είναι τώρα πια με τις παλιές τιμές γιατί η κατανάλωση ήταν αυξημένη όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Ενώ με τις παλιές τιμές πωλείται 11-14 ευρώ τα 5 λίτρα, θα το δούμε ή το βλέπουμε σε μερικές περιπτώσεις ήδη να πωλείται πάνω από 15 ευρώ το 5λιτρο. Τα δημητριακά πήραν και εκείνα ανατιμήσεις δύο φορές τον Φεβρουάριο 8% και 5-6% αλλά δεν ξέρουμε ακόμα πόση αύξηση θα πάρουν, λογικά κάτι αντίστοιχο με τα ζυμαρικά» αναφέρει στο newsit.

Ads

Σύμφωνα με τον Γιώργο Πηλίδη με το πέρας των πασχαλινών ημερών θα κάνουν την εμφάνισή τους οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων.

«Πιστεύω μέχρι το Πάσχα δεν θα έχουμε εύκολα άλλες ανατιμήσεις διότι υπάρχουν προμήθειες με παλιές τιμές οπότε οποιεσδήποτε άλλες ανατιμήσεις θα φανούν από τον Μάιο. Το μόνο ρευστό τώρα είναι το ηλιέλαιο το οποίο το κάνουμε εισαγωγή και η τιμή “παίζει” πάρα πολύ. Μετά τον Μάιο οι ανατιμήσεις θα είναι σε όλα τα προϊόντα, γιατί όλες οι προμηθευτικές έχουν αγοράσει πρώτες ύλες με τις καινούργιες αυξημένες τιμές, άρα όλες οι εταιρείες θα περάσουν άλλο ένα κύμα ανατιμήσεων από τον Μάιο και μετά, όπως περάσαμε το διάστημα Σεπτεμβρίου με Δεκέμβριο. Όλοι μας είπαν ότι θα κάνουν ανατιμήσεις, αλλά το ποσοστό που θα φτάσουν οι ανατιμήσεις δεν μας το έχουν ανακοινώσει ακόμα». 

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρών και Μεσαίων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος εξηγεί αναλυτικά τις αλλαγές που είδαν τον Μάρτιο και θα δουν οι καταναλωτές από τον Μάιο στα ράφια των σουπερμάρκετ.

«Κάποια προϊόντα όπως τα μακαρόνια έχουν πάρει από τον Σεπτέμβριο έως και τον Φεβρουάριο σχεδόν τρεις ανατιμήσεις. Η τελευταία του Φεβρουαρίου βλέπουμε τις αυξημένες τιμές τώρα τον Μάρτιο, γιατί εμείς πάντα τις ανατιμήσεις τις “βγάζουμε” 20 ημέρες, έναν μήνα αργότερα από την στιγμή που γίνονται. Άρα οι ανατιμήσεις που φάνηκαν τον Μάρτιο, ενώ όλοι νόμισαν ότι είναι εξαιτίας του πολέμου, τελικά ήταν η ανατίμηση που είχε γίνει νωρίτερα τον Φεβρουάριο».

Ο κ. Πηλίδης, μιλώντας έκανε τον διαχωρισμό των προϊόντων μεταξύ της ιδιωτικής ετικέτας και των επώνυμων προϊόντων, καθώς όλα τα σουπερμάρκετ έχουν τη δική τους ιδιωτική ετικέτα τροφίμων και προϊόντων.

«Στον καφέ και στα γαλακτοκομικά που έχουν πάρει από πριν ανατιμήσεις, δεν φαίνεται ότι θα πάρουν άλλη ανατίμηση. Στα γαλακτοκομικά σε αυτά με ιδιωτική ετικέτα το γάλα του ενός λίτρου πουλιέται 1,10-1,15 ευρώ, τα επώνυμα είναι πιο πάνω και μάλλον θα μείνουν στα ίδια επίπεδα»

Επιπλέον, σε δηλώσεις του στο newsbomb αναφέρθηκε και σε άλα προϊόντα λέγοντας πως «Το αλεύρι ανέβηκε 10 – 35% και αναμένουμε νέα ανατίμηση η οποία θα φανεί στους καταναλωτές μετά το Πάσχα. Η ζάχαρη ανέβηκε 10 – 12% και πωλείται στα ράφια μέση τιμή 0,72 λεπτά και εμείς αγοράζουμε 0,89 λεπτά» έτσι όπως τόνισε «βάζουμε και από την τσέπη μας καθώς δεν προλαβαίνουμε την απορρόφηση των τιμών ενώ τα περιθώρια κέρδους με βάση το νόμο είναι περιορισμένα».

Όσον αφορά το τι προκάλεσε τις ανατιμήσεις ο κ. Πηλίδης ανέφερε πως ευθύνεται «φυσικά το ηλεκτρικό ρεύμα. Οι λογαριασμοί αυξήθηκαν κατά 2 – 2,5% στο σύνολο του ετήσιου τζίρου μιας μεγάλης αλυσίδας. Μπορείτε να αντιληφθείτε για τι αύξηση μιλάμε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα προϊόντος που πήρε αύξηση λόγω της ενέργειας, είναι το χαρτί υγείας, το οποίο για να παραχθεί χρειάζεται κατά κύριο λόγο ηλεκτρική ενέργεια».

Η αύξηση στο σουβλάκι

Ο Χρηστάκης Κωνσταντίνος, ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης στο κέντρο της Αθήνας, δήλωσε στο newsbomb ότι η τιμή στο σουβλάκι αναμένεται να αυξηθεί ακολουθώντας τις διεθνείς ανατιμήσεις του τελευταίου διαστήματος και τις αύξησεις στο κόστος της ενέργειας, του ηλιέλαιου, των κρεάτων, φτάνοντας ακόμη και μέχρι τα 4 ευρώ.

«Οι τιμές έχουν πάρει τα ύψη. Το ηλιέλαιο όχι μόνο έχει ακριβύνει αλλά υπάρχει περίπτωση να έχει και έλλειψη. Αγόρασα πριν λίγο καιρό τα 10lt προς 10 ευρώ και σήμερα αγοράζω τα ίδια λίτρα πάνω από 30 ευρώ», ανέφερε ο κ. Χρηστάκης.

Και συνέχισε: «Θα έχουμε αύξηση των τιμών, αν και θα προσπαθήσουμε να απορροφήσουμε κάποιο μέρος. Οι τιμές του καταλόγου θα ανέβουν γιατί θέλουμε να έχουμε μια υγιή επιχείρηση, με δηλωμένους και πληρωμένους υπαλλήλους, με πληρωμένη εφορία και τακτοποιημένες όλες τις υποχρεώσεις».

«Ακούμε συχνά για την τιμή στο σουβλάκι. Η τιμή πρέπει να διαμορφώνεται, δεν μπορεί να παραμένει σταθερή όταν οι τιμές σε ενέργεια και πρώτες ύλες έχουν εκτοξευθεί. Εμείς πουλάμε το τυλιχτό 3.30 ευρώ, ενώ πριν το είχαμε στα 3 ευρώ. Προσέχουμε πολύ τις πρώτες ύλες, είναι πολύ σημαντικό αυτό στη δουλειά μας», σχολίασε ο ιδιοκτήτης ενός πολύ προσεγμένου μαγαζιού που μπορείς να βρεις από βουβαλίσια καλαμάκια μέχρι μαύρο χοίρο.

Στο κατάστημα του ο κ. Χρηστάκης ανέφερε πως «οι πατάτες δεν υπάρχει περίπτωση να βγούνε από το τυλιχτό. Δεν υπάρχει περίπτωση να το κάνει κανένας επαγγελματίας. Θα αναγκαστούμε να ανεβάσουμε τις τιμές, περίπου 20% πάνω. Θα το κάνουμε γιατί και οι εργαζόμενοι θα λάβουν αυξήσεις, λόγω ότι η ενέργεια έχει ανέβει και τα έξοδά τους έχουν αυξηθεί».

Επιχειρηματίας εστίασης: «Στα 6 τηγανίσματα θέλω 3,5 ευρώ για να τηγανίσω μια μερίδα»

«Φτάσαμε να αγοράσουμε 32,5 ευρώ το δεκάλιτρο το ηλιέλαιο που το αγοράζαμε 14,5 ευρώ» είπε χαρακτηριστικά επιχειρηματίας της εστίασης στην ΕΡΤ σύμφωνα με τον οποίο το πρώτο «θύμα» θα είναι το σουβλάκι από το οποίο «οι περισσότεροι συναδελφοι θέλουν να βγάλουν τις πατάτες»

Δεύτερο «θύμα» των αυξημένων τιμών του ηλιελαίου ενδεχομένως να είναι τα τηγανητά καλαμαράκια και τα τηγανητά κολοκυθάκια καθώς το τηγάνισμα τείνει να γίνει η πιο ακριβή διαδικασία σε μια κουζίνα.

«Έχει γίνει απαγορευτικό το ηλιέλαιο. Ή πρέπει να πέσουν ότι τιμές ή να βρούμε εναλλακτικές. Εμείς να ανεβάσουμε (σ.σ. τις τιμές) αλλά ο κόσμος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει» λένε άλλοι επιχειρηματίες της εστίασης.

Χαρακτηριστικά λένε ότι «στα 6 τηγανίσματα θέλω 3,5 ευρώ για να τηγανίσω μια μερίδα».

«Οι επιχειρήσεις της εστίασης βγαίνουν από μια διετία με συσσωρευμένες ζημιές και αντιμετωπίζουν τώρα δραματική αύξηση του λειτουργικού κόστους»

Στην επάρκεια προϊόντων στην αγορά αναφέρθηκε, ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Ενωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης, Γιάννης Λιάρος. Ομως, τόνισε ότι στην αγορά έχει δημιουργηθεί πανικός, κάτι που έχει κάνει αρκετούς να στοκάρουν το ηλιέλαιο υπό τον φόβο της έλλειψης και της ακρίβειας.

Οπως τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Λιάρος, «οι αυξήσεις είναι πολύ μεγάλες, οι τιμές του ηλιέλαιου έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, γιατί – όπως γνωρίζετε – η Ουκρανία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ηλιέλαιου στην Ευρώπη και έχουν σταματήσει να έρχονται προϊόντα από εκεί». Πάντως, οι αυξημένες τιμές του ηλιέλαιου τείνουν να «εξαφανίσουν» από την αγορά τις τηγανητές πατάτες και τα τηγανητά κολοκυθάκια επεσήμανε και αυτός.

«Οι επιχειρήσεις της εστίασης βγαίνουν από μια διετία με συσσωρευμένες ζημιές και τους τελευταίους μήνες με δραματική αύξηση του λειτουργικού κόστους. Όσον αφορά στις αλυσίδες εστίασης άμεσα δεν πρόκειται να υπάρξει καμία έλλειψη», σημείωσε.