Την στήριξη του ΚΙΝΑΛ στην απόφαση της κυβέρνησης για αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία επανέλαβε ο Νίκος Ανδρουλάκης, αφήνοντας παράλληλα αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ για “φαρισαϊσμό” επί του ζητήματος. Παράλληλα όμως, άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το μετεκλογικό τοπίο, αναφέροντας πως στόχος του κόμματός του είναι να γίνει κυβέρνηση, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει αν και με ποιον θα συνεργαστεί.

Ads

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον Ant1, αναφορικά με τις εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο υποστήριξε πως “μια χώρα που έχει υποστεί ανάλογη συμπεριφορά στο παρελθόν με τα γεγονότα της Κύπρου, δεν μπορεί να μην πάρει θέση. Είμαστε φίλοι του ρωσικού λαού, με μακρά ιστορία, αλλά ο Πούτιν έχει πάρει αποφάσεις που τις καταδικάζουμε” σημείωσε.

Συνεχίζοντας ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και αναφερόμενος στην στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε: “Την ώρα του σκληρού εμφυλίου στην Υεμένη, διαπραγματεύονταν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος, την αποστολή βαρέως εξοπλισμού, με συμφωνία της χώρας μας, στη Σαουδική Αραβία. Άρα αυτά τα πράγματα έχουν γίνει και με λάθος τρόπο στο παρελθόν και μάλιστα επειδή συζητείται η ψηφοφορία και η αποχή του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για το €1,2 δισ. που είχαμε πει να στείλουμε ως αναπτυξιακή βοήθεια στην Ουκρανία, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά. Το καλοκαίρι που υπήρχε ψήφισμα να καταδικάσουμε τη συσσώρευση Ρωσικού στρατού στα σύνορα της Ουκρανίας, ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε. Στο ίδιο ψήφισμα καταδικάζαμε και την υπόθεση Ναβάλνι που προκάλεσε ο κ. Πούτιν, όμως πάλι απείχε ο ΣΥΡΙΖΑ”.

Πρόσθεσε δε πως “εμείς αξιακά, όπου υπάρχει καταπάτηση κράτους δικαίου και διεθνούς δικαίου και παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, είμαστε απέναντι. Ο Πούτιν δείχνει αναθεωρητική αντίληψη για τα θέματα της περιοχής, βασιζόμενος σε ένα παρελθόν. Τα ίδια λέει και ο Ερντογάν. Αν είμαστε έτοιμοι να ζητήσουμε αλληλεγγύη κάποια στιγμή, πρέπει και να δίνουμε αλληλεγγύη”.

Ads

“Βεβαίως πρέπει να είμαστε μπροστάρηδες, για να καταλάβουν οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί και όλες οι χώρες πως πρέπει ό,τι συμβαίνει απέναντι στον κ. Πούτιν, πρέπει να συμβαίνει και στον αναθεωρητή  Ερντογάν. Είναι αναθεωρητική δύναμη που προκαλεί αναστάτωση και αταξία στην ευρύτερη περιοχή”, συμπλήρωσε, αναφέροντας ακόμη ότι “και οι ΗΠΑ από το 1990 και μετά έχουν καταπατήσει το διεθνές δίκαιο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις ευθύνες άλλων χωρών σε άλλες περιοχές του κόσμου, την στάση των οποίων πληρώσαμε, όπως στην Αραβική άνοιξη”.

Το (μη) σχόλιο για την αναφορά Τσίπρα στον Ανδρέα Παπανδρέου και το μετεκλογικό σκηνικό για το ΚΙΝΑΛ

Σε ότι έχει να κάνει με το εσωτερικό πολιτικό πεδίο, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης απέφυγε σχολιάσει ευθέως την αναφορά στην Βουλή από τον Αλέξη Τσίπρα, της ιστορικής ρήσης του Ανδρέα Παπανδρέου “η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες”. Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αρκέστηκε να αναφέρει ότι “προφανέστατα η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες. Η Ελλάδα δεν «ανήκει» στην Δύση, είναι ισότιμο μέλος της ΕΕ”.

Σε ότι αφορά τη δημοσκοπική άνοδο που παρουσιάζει το ΚΙΝΑΛ, ανέφερε ότι “εγώ δεν πολιτεύομαι με μεζούρα, πολιτεύομαι αξιακά. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θέλουν την δική μας παράταξη ως αποκούμπι. Τα πράγματα έχουν αλλάξει […] Εγώ έχω 3 στόχους: να έχουμε 10-15 σημεία μεγάλων πολιτικών αλλαγών σε βασικούς τομείς, στους θεσμούς, την οικονομία, το κοινωνικό κράτος, να έχω ένα σύγχρονο ανθρώπινο δυναμικό, ανανεωμένο, που θα το εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός για να κάνει το πρόγραμμα μας πράξη και να πετύχουμε ανατροπή των συσχετισμών και της σημερινής παθογένειας της χώρας”, Πρόσθεσε δε πως εάν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν θα έχουμε δύο ηττημένα κόμματα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ: “Το δίλημμα μετά την πρώτη Κυριακή των εκλογών δεν θα είναι εάν θα πάνε κάποιοι με τη Νέα Δημοκρατία ή τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι εάν θα πάνε με τους νικητές ή τους ηττημένους και εμείς θα είμαστε οι νικητές. Αν θα ακολουθήσουν οι ηττημένοι το πρόγραμμα των νικητών, αυτό είναι το ζήτημα”.

“Το θέμα είναι το αποτέλεσμα στις εθνικές εκλογές. Η ΝΔ συνεχώς συσσωρεύει αποτυχίες και ο κ. Τσιπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εναλλακτική. Σε αυτό το περιβάλλον έχουμε μια μεγάλη και ιστορική ευκαιρία: να αναταχθεί η δημοκρατική παράταξη και να δώσει λύσεις στον ελληνικό λαό. Πιστεύω ότι θα γίνουμε και κυβέρνηση”, συμπλήρωσε ο κύριος Ανδρουλάκης, ενώ παράλληλα προέβλεψε πως θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, λέγοντας χαρακτηριστικά “θα είμαι σύντομα και στην Βουλή. Από ότι βλέπω τα γεγονότα θα τρέξουν…”.

Τέλος αναφερόμενος στο εσωκομματικό μέτωπο σημείωσε πως “το όνομα μας είναι ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και αυτό θα το συζητήσουμε και στο συνέδριο μας”.

“Προσπαθούμε να είμαστε η δύναμη του ορθού λόγου σε όλα τα θέματα, με προγραμματικές θέσεις, μέχρι να μας δοθεί η εξουσία. Θέλουμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Δεν αξιοποιούμε τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων, αλλά τοποθετούμαστε αξιακά σε όλα τα θέματα. Κάποιοι το παίζουν Πόντιοι Πιλάτοι σε όλα” κατέληξε ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.