Εκρηκτικές διαστάσεις έχει λάβει η ανεργία στην Εύβοια, όπου σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τον Μάρτιο του 2010 έφτανε το 11,1% έναντι του αντίστοιχου 9,7%, το 2009. Την ήδη έκρυθμη κατάσταση έχουν πυροδοτήσει οι απολύσεις στην ξυλοβιομηχανία ΣΕΛΜΑΝ, με τους εργαζόμενους της ευρύτερης περιοχής να έχουν ήδη προχωρήσει σε κινητοποιήσεις και να προγραμματίζουν περαιτέρω κλιμάκωσή τους.

Ads

Το θέμα έφερε και στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Κριτσωτάκης, ο οποίος κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας σχετικά με τις ανησυχητικές διαστάσεις της ανεργίας στην Εύβοια, αλλά και ειδικά για τις πρακτικές των επιχειρήσεων στην περιοχή. Παράλληλα, την περασμένη Τρίτη, ο κ. Κριτσωτάκης επισκέφτηκε την περιοχή μαζί με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί το θέμα, το οποίο όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, έχει πανελλαδικές διαστάσεις.

«Η Εύβοια είναι μια πάλαι ποτέ βιομηχανική περιοχή. Μετά από μια πρώτη επίθεση που υπέστη για την αποβιομηχάνισή της, τώρα εισερχόμαστε σε μια δεύτερη φάση. Η ανεργία στην περιοχή είναι ήδη μεγάλη. Η επίθεση που γίνεται τώρα είναι από τη ΣΕΛΜΑΝ» δηλώνει στο tvxs.gr ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΣΕΛΜΑΝ είναι μια παλιά επιχείρηση, από τις μεγαλύτερες τις χώρας που παλιά απασχολούσε πάνω από 1.100 εργαζόμενους, ενώ σήμερα απασχολεί περίπου τους μισούς. Μέχρι στιγμής έχουν απολυθεί συνολικά 29 εργαζόμενοι, και απειλούνται άλλοι 280 με 300 με απόλυση. Σύμφωνα με τον κ. Καρτσιωτάκη, σε συνάντηση που είχε με τη διοίκηση της εταιρείας, εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαιώθηκαν αυτές οι διαθέσεις.

Ads

Όπως εξηγεί ο βουλευτής, η ΣΕΛΜΑΝ έχει την ιδιαιτερότητα ότι είναι μια επιχείρηση ενός ομίλου, του Alpha Wood. «Θα έλεγα ότι παίζεται ένα παιχνίδι ενδοεταιρικό εντός του ομίλου, όπου από τη μία πλευρά έχει το εργοστάσιο της Χαλκίδας, που διαθέτει την τεχνογνωσία και από την άλλη, ένα άλλο εργοστάσιο στη Βόρεια Ελλάδα που είναι περισσότερο αποδοτικό, περισσότερο παραγωγικό διότι έχει την εφαρμοσμένη τεχνολογία. Το ένα δουλεύει 7ήμερο, ενώ το άλλο βρίσκεται αυτή τη στιγμή εκτός παραγωγής λόγω των προκλήσεων της εταιρείας που οδήγησαν στην απεργία των εργαζόμενων. Όμως η εταιρεία φαίνεται ότι δεν θίγεται διότι έχει την υπερπαραγωγή από τη μία πλευρά που καλύπτει τη μη παραγωγή από την άλλη. Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι το λιμάνι του ΣΕΛΜΑΝ, η ιδιοκτησία του οποίου ανήκει στην εταιρεία του Δημοσίου, είναι ένα πολύ μεγάλο λιμάνι που μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα από αυτό της Χαλκίδας και φαίνεται ότι η εταιρεία προσπαθεί με διάφορους τρόπους να αλλάξει τη χρήση προς όφελός της».

«Η ανεργία αποτελεί την πιο ακραία έκφραση της κρίσης που βιώνει η χώρα και τα στοιχεία που ανακοινώνει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία είναι αρκετά πίσω σε σχέση με τα πραγματικά. Το ποσοστό που εμείς υπολογίζουμε από 18% έως 20% σε εθνικό επίπεδο, στην Εύβοια είναι μάλλον μεγαλύτερο. Οι εργαζόμενοι της Εύβοιας έχουν ξεκινήσει τον αγώνα κατά των απολύσεων, όχι μόνο στην εν λόγω εταιρεία, αλλά και για όλη την υπόλοιπη χώρα. Η δική μας προσπάθεια εστιάζεται στο να γίνει πανελλαδικό το ζήτημα, διότι αυτές είναι οι πραγματικές του διαστάσεις» προσθέτει.

Ο κ. Καρτσιωτάκης καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι παρέχει στους εργοδότες τα απαιτούμενα εργαλεία για τη νομιμοποίηση αυτών των πρακτικών. «Χθες θα μπορούσα να απαντήσω διαφορετικά. Σήμερα, όμως, με Προεδρικά Διατάγματα και με την εξειδίκευση ουσιαστικά των νόμων που έχουν ψηφιστεί και προωθούν αυτά τα διατάγματα, που είναι αποτέλεσμα του Μνημονίου και των γενικών κατευθύνσεων του ΔΝΤ, λένε στους εργοδότες: μπορείτε να απολύεται! Στο ΣΕΛΜΑΝ για παράδειγμα, με 5% το μήνα. Η επιχείρηση θα το εκμεταλλευτεί. Άλλωστε για αυτές γίνονται αυτοί οι νόμοι, νομοθετούν για κάποιους που βρίσκονται ψηλά, όχι για τους πολλούς, όχι για τους εργαζόμενους» υπογραμμίζει.

«Δεν είναι μία επιχείρηση, και η κάθε μία δεν αποτελεί ένα θέμα. Όλα μαζί αποτελούν ένα τεράστιο θέμα: ότι η κυβέρνηση δεν υπερασπίζεται τους εργαζόμενους, αφήνει την ασυδοσία της εργοδοσίας να προχωρά σε απολύσεις και αυτό που έχουν πετύχει μέχρι στιγμής είναι να μην αναδειχθεί το θέμα με το μοίρασμα διαφημίσεων δεξιά και αριστερά» καταλήγει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στη γειτονική ΝΕΟΣΕΤ, η οποία από το 2006 έχει απολύσει γύρω στους 120 εργαζόμενους (με ιδιαίτερη προτίμηση στους συνδικαλισμένους εργαζόμενους), ενώ πρόσφατα προχώρησε σε άλλες 5 απολύσεις! Μάλιστα, η εργοδοσία της επιχείρησης δεν δέχεται να συναντηθεί με το σωματείο του εργοστασίου ούτε για τις απολύσεις ούτε για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.