Νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών και τις παρακολουθήσεις μέσω Predator έρχονται στο φως της δημοσιότητας οι οποίες αναφέρουν ότι έχουν αποσταλεί περίπου 40 γραπτά μηνύματα που περιέχουν μολυσμένα με Predator links, «λίγο παραπάνω από 20 αριθμούς» κινητών τηλεφώνων.

Ads

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Inside story ο αριθμός αυτός δεν είναι τελικός, καθώς οι έρευνες από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα συνεχίζονται ακόμη.

Διαβάστε επίσης: Γιώργος Κατρούγκαλος: Φέρνουμε στην Επιτροπή Θεσμών τις νέες αποκαλύψεις για το Predator

Υπενθυμίζεται ότι η ΑΠΔΠΧ έχει ξεκινήσει ανεξάρτητη έρευνα από τον Ιούλιο του 2022 για το σκάνδαλο των υποκλοπών, μετά από σχετικά δημοσιεύματα αλλά και την καταγγελία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη.

Ads

Όπως ανέφερε η Αρχή στο Inside Story, έως σήμερα η Αρχή εκτός από την Intellexa «έχει απευθυνθεί σε τέσσερις τέτοιες εταιρείες στην Ελλάδα. Καθώς η διαδικασία είναι σε εξέλιξη, στο παρόν στάδιο δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν αυτές θα είναι οι τελευταίες στην Ελλάδα ή όχι. Στις περιπτώσεις που βρίσκονται εταιρείες εκτός Ελλάδας –όπως έχει ήδη διαπιστωθεί– αλλά εντός Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, η Αρχή έχει τη δυνατότητα να ζητήσει συνεργασία από τις εκάστοτε ομόλογες εποπτικές αρχές».

Ακόμη τονίζει ότι: «Έως σήμερα έχουν προκύψει περί τα 40 SMS αλλά η διερεύνηση συνεχίζεται» και πως αυτά «έχουν αποσταλεί σε λίγο παραπάνω από 20 αριθμούς».

Πράγμα που σημαίνει ότι κάποιοι από τους στόχους έχουν λάβει παραπάνω από ένα μήνυμα.

Εκτός από τα sms centers, η Αρχή επισημαίνει ότι «πραγματοποιούνται έλεγχοι σε εταιρείες που συνδέονται με οποιονδήποτε τρόπο με την Intellexa και των στοιχείων που προκύπτουν από την έρευνα».

Όπως αναφέρει το Inside Story, δεδομένο ότι τα στοιχεία αυτά έχουν συγκεντρωθεί κατόπιν αυτεπάγγελτου ελέγχου της Αρχής και της καταγγελίας ενός προσώπου, συνάγεται το συμπέρασμα ότι είναι αρκετά πιθανό μέσα σε αυτούς τους «λίγο παραπάνω από 20 αριθμούς» που έχουν λάβει μολυσμένα sms να συγκαταλέγονται και πρόσωπα που δεν έχουν ιδέα ότι έχουν βρεθεί στο στόχαστρο παράνομης παρακολούθησης με Predator ή ακόμη χειρότερα ότι έχουν όντως παγιδευτεί με το συγκεκριμένο κατασκοπευτικό λογισμικό.

Επιπλέον το ρεπορτάζ αποκαλύπτει ότι ακόμα δύο πρόσωπα που δουλεύουν σε μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν πιστοποιήσει τη μόλυνση του τηλεφώνου τους και έχουν εκδώσει από εξουσιοδοτημένους οργανισμούς σχετικά πιστοποιητικά, χωρίς ωστόσο να το έχουν δημοσιοποιήσει.