Νέα προειδοποίηση ότι το σχέδιο για μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων ενδέχεται να οδηγήσει την Ελλάδα σε επιλεκτική χρεοκοπία, απηύθυνε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s. Η πρόσφατη μείωση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής διαβάθμισης της Ελληνικής Δημοκρατίας σε «CCC» από «Β» οφείλεται εν μέρει στην άποψή ότι με το νέο πακέτο χρηματοδότησης της Ελλάδας για την περίοδο 2011-2014 αυξάνεται ο κίνδυνος συμμετοχής των ιδιωτών σε αναδιάρθρωση του χρέους. Την ίδια ώρα, οι Financial Times βλέπουν εμβάθυνση της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας και επικαλούνται εκτιμήσεις των υπουργών οικονομικών.

Ads

«Τις τελευταίες εβδομάδες, ορισμένες προτάσεις σχετικά με αυτό το θέμα έχουν έρθει στην επιφάνεια, και τα στοιχεία καταδεικνύουν πως η κατάσταση είναι ακόμη ρευστή. Η άποψή μας είναι ότι κάθε μία από τις δύο επιλογές χρηματοδότησης που περιγράφονται στην πρόταση του γαλλικού σχεδίου θα ήταν πιθανόν να προκαλέσει πτώχευση, όπως αυτή ορίζεται από τα κριτήρια μας», αναφέρει η Standard & Poors σε ανακοίνωσή της.

Μάλιστα, η Standard & Poors παραπέμπει σε έκθεση που είχε δημοσιεύσει στις 12 Μαΐου 2009, σύμφωνα με την οποία ορισμένοι τύποι ανταλλαγής χρέους εξομοιώνονται με αθέτηση πληρωμών, αφενός διότη η συναλλαγή θεωρείται «προβληματική», αφετέρου διότι η ανταλλαγή χρέους έχει ως αποτέλεσμα οι επενδυτές να λαμβάνουν μικρότερη αξία από την αρχικά υποσχόμενη απόδοση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος δεν θέλησε να σχολιάσει τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση της Standard&Poor’s λέγοντας ότι «δεν πρέπει να συμμετέχει η κυβέρνηση σε μια τέτοια συζήτηση και να σχολιάζει εικασίες των οίκων αξιολόγησης».

Ads

Eμβάθυνση της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας βλέπουν οι Financial Times

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας το οποίο επικαλείται εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα θα παραμείνει σε ύφεση για όλο το 2011, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για επιστροφή στην ανάπτυξη κατά το τρίτο τρίμηνο. «Η οικονομία προβλέπεται ότι θα συρρικνωθεί κατά 3,75% το 2011 και θα καταγράψει οριακή ανάπτυξη το 2012», αναφέρει το δημοσίευμα προσθέτοντας πως η αδυναμία της οικονομίας φέτος σε συνδυασμό με τα επιπλέον μέτρα λιτότητας συνεπάγεται χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης – 0,6% – για το 2012.

Όπως υπογραμμίζεται, εν αντιθέσει με τις προηγούμενες εκτιμήσεις της Ε.Ε., η οικονομική δραστηριότητα εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να συρρικνώνεται κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2011 καθώς η επιπλέον δημοσιονομική λιτότητα και οι περιορισμοί ρευστότητας θα πλήξουν την οικονομία. Επικαλούμενη απόψεις αναλυτών η συντάκτης των Financial Times σημειώνει πως εάν η ύφεση έχει τελικά μεγαλύτερη χρονική διάρκεια από ότι αναμενόταν, τότε ενδεχομένως να επιδεινωθούν περαιτέρω οι πολιτικές και κοινωνικές εντάσεις.