Μετά τις αντιδράσεις από το νομό Έβρου, αντίθετο στη δημιουργία κέντρων φύλαξης μεταναστών, εμφανίζεται το περιφερειακό συμβούλιο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το οποίο συνεδρίασε χθες στην Κομοτηνή.

Ads

Το περιφερειακό συμβούλιο της Αν. Μακεδονίας και Θράκης, ζήτησε να προηγείται ενημέρωση για κάθε απόφαση που αφορά σε παρεμβάσεις στην περιοχή και να θεωρηθεί ως απαραίτητη προϋπόθεση η σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, είχε δηλώσει ότι θα δημιουργηθούν κέντρα φύλαξης σε διάφορες περιοχές της χώρας, μεταξύ αυτών και η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Το ζήτημα των κέντρων φύλαξης μεταναστών, έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις, όπως για παράδειγμα στο νομό Έβρου, όπου ο δήμαρχοι και κοινωνικοί φορείς ετοιμάζουν κινητοποιήσεις. Μάλιστα, για μεθαύριο, Πέμπτη, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Διδυμότειχο για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ads

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για την αντιμετώπιση του θέματος των μη νόμιμων μεταναστών, στο νομό Έβρου αναμένεται να υπάρχουν συνολικά τρία κέντρα, μαζί και με το υπάρχον του Φυλακίου στο Δήμο Νέας Ορεστιάδας.

Ειδικότερα, στην Ορεστιάδα εξετάζεται πρόταση ιδιώτη, με στόχο τη δημιουργία Πολυδύναμου Κέντρου σε παλιό εργοστάσιο, όπου θα συστεγάζονται Υπηρεσία Ασύλου, Κέντρο Πρώτης Υποδοχής, Διοίκηση της δύναμης Frontex, οι υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ορεστιάδας, ενώ ένα ακόμη κέντρο κράτησης θα δημιουργηθεί στο χωριό Καρωτή του Διδυμοτείχου, σε εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο.

Οι παραπάνω πληροφορίες προκάλεσαν την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας του Διδυμοτείχου, ενώ ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, Παρασκευάς Πατσουρίδης, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη των φορέων προκειμένου να δρομολογηθούν συντονισμένες αντιδράσεις για την ανάκληση της απόφασης.

Οι δήμαρχοι του ακριτικού νομού, που συνήλθαν εκ νέου πρόσφατα, στο Σουφλί, αποφάσισαν να στείλουν επιστολή προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, στην οποία αναφέρουν: «Ως εκφραστές της τοπικής κοινωνίας αρνούμαστε την επιλογή του Έβρου και της Θράκης για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής και κράτησης λαθρομεταναστών. Αρκετά βάρη σηκώσαμε ο θρακιώτικος λαός, δεν θα σηκώσουμε και αυτό το πρόβλημα. Αντίθετη απόφαση της κυβέρνησης θα προκαλέσει την ολομέτωπη σύγκρουσή της με το λαό του Έβρου και γενικότερα της Θράκης, γιατί ο τόπος μας δεν αντέχει άλλο την υποβάθμιση του». Παράλληλα, αποφάσισαν να προσκαλέσουν τον αρμόδιο υπουργό, Χρήστο Παπουτσή, να επισκεφθεί την περιοχή και να συζητήσει το όλο θέμα με την τοπική κοινωνία.