Για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι απαραίτητη μια νέα βοήθεια αρκετών δισ. ευρώ, τονίζει σε επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο ίδιος θέτει ακόμη ως απαράβατο όρο για οποιαδήποτε νέα βοήθεια τη συμμετοχή των ιδιωτών στη διαδικασία για το ελληνικό χρέος. Νωρίτερα σήμερα, πηγές χωρών-μελών της ευρωζώνης έκαναν λόγο για ένα τριετές «πακέτο» δανεισμού ύψους 80 ως 100 δισ. ευρώ, «που θα είναι έτοιμο μέσα στις ερχόμενες δύο εβδομάδες».

Ads

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Welt, στην επιστολή του ο Σόιμπλε χαρακτηρίζει τη συμμετοχή των ιδιωτών ως «απαράβατο όρο» για οποιαδήποτε νέα βοήθεια προς την Ελλάδα.

Ακόμη, επισημαίνει πως «έξοδος της Ελλάδας στις αγορές το 2012, όπως προβλέπεται στο τρέχον πρόγραμμα, είναι κάτι παραπάνω από μη ρεαλιστική», ενώ τονίζει πως χωρίς στήριξη υπάρχει «πραγματικός κίνδυνος της πρώτης χρεοκοπίας στην Ευρωζώνη».

«Η διαδικασία διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές θα πρέπει να οδηγήσει σε συμβολή των κατόχων ομολόγων που θα υπερβαίνει τα στενά όρια μίας λύσης τύπου Βιέννης», τονίζει ο Γερμανός υπουργός.

Ads

Πιέσεις για όρους στη βοήθεια προς την Ελλάδα

Την ίδια ώρα, το συγκυβερνών κόμμα των Φιλελευθέρων στη Γερμανία FDP χαρακτηρίζει εφικτή την εθελοντική παραίτηση των ιδιωτών επενδυτών από τις απαιτήσεις τους έναντι της Ελλάδας. «Μία εθελοντική αναδιάρθρωση είναι εφικτή», δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο ο γενικός γραμματέας του FDP Κρίστιαν Λίντνερ. Εκτίμησε ακόμη ότι επιμήκυνση των πιστώσεων στην Ελλάδα θα είναι προς όφελος των χρηματαγορών, των ίδιων των Ελλήνων, όπως και των Γερμανών φορολογουμένων. «Για μας είναι σημαντικό να τεθούν ορισμένες σαφείς αξιώσεις εκ μέρους της ομοσπονδιακής βουλής», τόνισε ο κ. Λίντνερ.

Ο γ.γ. των Φιλελευθέρων κάλεσε την Ελλάδα να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και να πιάσει τους στόχους των ιδιωτικοποιήσεων. «Η Γερμανία πρέπει να πιέσει για να υπάρξουν επ’ αυτού δεσμευτικά εργαλεία», επισήμανε ο κ. Λίντνερ

Σημειώνεται ότι την τρέχουσα εβδομάδα πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των κυβερνητικών κομμάτων CDU, CSU και FDP. Εκτός των τακτικών συνεδριάσεων, όπως η σημερινή, αύριο Τετάρτη και αμέσως μετά την επιστροφή τους από τις ΗΠΑ, η καγκελάριος Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε θα ενημερώσουν τους βουλευτές της συμπολίτευσης σχετικά με το θέμα της Ελλάδας.

Τα κόμματα του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού επιδιώκουν να περάσουν από τη γερμανική βουλή ψήφισμα σχετικά με τη βοήθεια στην Ελλάδα. Στο ψήφισμα θα ορίζονται οι κατευθυντήριες γραμμές τις οποίες θα καλούνται να ακολουθήσουν η καγκελάριος Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες αναφορικά με τους όρους προς την Ελλάδα και τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών.

Αρκετοί βουλευτές της συμπολίτευσης έχουν ήδη δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν ένα νέο πακέτο για την Ελλάδα. Ο τρικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός της καγκελαρίου Μέρκελ διαθέτει στο Μπούντεσταγκ (ομοσπονδιακή βουλή) πλειοψηφία 19 βουλευτών.