Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές διαδήλωσαν την Τετάρτη στο Σύνταγμα ενάντια στα νέα μέτρα (η αστυνομία έκανε λόγο για 60 χιλ. ωστόσο οι διαδηλωτές ήταν πολύ περισσότεροι). Επεισόδια σημειώθηκαν όταν ομάδα διαδηλωτών συγκρούστηκε με τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών αλλά και νερού από τις υδροφόρες. Επιχειρήσεις εκκένωσης στην πλατεία Συντάγματος και τους γύρω δρόμους, ωστόσο πολλοί διαδηλωτές επέστρεψαν μέχρι που ξέσπασε καταρρακτώδης βροχή και ανάγκασε τα μπλοκ να διαλυθούν. Πληροφορίες κάνουν λόγο για περισσότερες από πενήντα προσαγωγές μεταξύ αυτών και πολλές “προληπτικές”. Μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο κ.α.

Ads

 
Οι διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται στο Σύνταγμα στις 17:00, ενώ εντός Βουλής είχε ήδη ξεκινήσει η συζήτηση για τα νέα μέτρα που θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ με την ψηφοφορία.
 
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί στο κέντρο ενώ είχαν στηθεί και οι σιδερένιοι φράχτες και τα κιγκλιδώματα. Σύντομα η πλατεία Συντάγματος και οι δρόμοι περιμετρικά αυτής πλημμύρισαν με κόσμο, όπου με συνθήματα διαμαρτύρονταν ενάντια στη κυβέρνηση συνεργασίας και τα νέα μέτρα. Κάποια στιγμή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βγήκαν από τη Βουλή, χαιρέτισαν τη διαδήλωση και κρέμασαν ένα πανό που έγραφε : “Καταστρέψατε τη χώρα, φύγετε τώρα”. 

Η δυναμική κινητοποίηση δεν επηρεάστηκε ούτε όταν ξεκίνησε η βροχή λίγο μετά τις 18:30. Οι πρώτες ομπρέλες έκαναν την εμφάνισή τους ενώ πολλοί βρήκαν καταφύγιο κάτω από υπόστεγα. Λίγη ώρα αργότερα, μετά τις 19:00, ξέσπασαν και τα επεισόδια.

Ads

Ομάδα διαδηλωτών πλησίασε τους φράχτες στα πλαϊνά της Βουλής εκτοξεύοντας πέτρες και μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση χημικών, ενώ για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε και η «αύρα», οι υδροφόρες που εκτόξευσαν νερό με πίεση εναντίον των συγκεντρωμένων. Ένα πυκνό σύννεφο από τα δακρυγόνα απλώθηκε στη Βασιλίσσης Σοφίας και την πλατεία Συντάγματος.  

Παρά τα χημικά ο κόσμος δεν υποχώρησε. Ακολούθησαν επιχειρήσεις εκκένωσης της πλατείας Συντάγματος με τις αστυνομικές δυνάμεις να απωθούν τους διαδηλωτές στους γύρω δρόμους. Τα επεισόδια μεταφέρθηκαν στην Πανεπιστημίου, στο κάτω μέρος της πλατείας, τη Φιλελλήνων, αλλά και τα στενά περιμετρικά του Συντάγματος.
 
Στη συνέχεια πολλοί διαδηλωτές επέστρεψαν στην πλατεία Συντάγματος και την Αμαλίας έως τους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Μάλιστα το μπλοκ του ΠΑΜΕ ανέβηκε τη Φιλελλήνων και την Αμαλίας και ενώθηκε με τα υπόλοιπα μπλοκ της Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ) ενώ οι συγκεντρωμένοι χειροκροτούσαν. Μετά τις 21:00 ξέσπασε καταρρακτώδης βροχή αναγκάζοντας τα μπλοκ να αποχωρήσουν φωνάζοντας συνθήματα και πολλούς διαδηλωτές να ψάχνουν καταφύγιο σε υπόστεγα και καταστήματα. 

Φωτογραφίες Κωνσταντίνος Τσακαλίδης / fosphotos

image

image

image

image

image

image

image

image

Φωτογραφίες Αλέξανδρος Κατσής / Fosphotos

image

image

image

image

image

image

image

* Φωτογραφία από το RT

image

Το tvxs.gr μετέδωσε τα γεγονότα με συνεχή ενημέρωση. Δείτε φωτογραφίες και βίντεο… 

21:32: Φωτογραφία από το Συνταγμα με τους διαδηλωτές να έχουν αποχωρήσει… Twitter / @IrateGreek 

image

21:08: Πολυ δυνατή η βροχή. Κόσμος σε Σύνταγμα και Αμαλίας. Κάποιοι προσπαθούν να καλυφθούν, ενώ άλλοι αποχωρούν φωνάζωντας συνθήματα. Φωτογραφίες νωρίτερα από το Σύνταγμα από vstef

image

image

image

8.58 μ.μ.: Εν μέσω δακρυγόνων και κρότου λάμψης κόσμος μπαίνει στο ξενοδοχείο Αμαλία όπου επικρατεί πανικός. (Φωτογραφία από twitter @cocobilly)

image

20:58: Φωτιά σε καφέ στην Όθωνος. (Φωτογραφία από το twitter @ypopto_mousi). Η βροχή δυνάμωσε και πάλι… 

image

20:37: Διαδηλωτές έχουν επιστρέψει στην πλατεία Συντάγματος και την Αμαλίας. Μπλοκ του ΠΑΜΕ ανέβηκε τη Φιλελλήνων και την Αμαλίας και ενώθηκε με τα υπόλοιπα μπλοκ της Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ) ενώ οι συγκεντρωμένοι χειροκροτούσαν.

20:22: Βίντεο από τα επεισόδια στο Σύνταγμα

20:16: Δακρυγόνα σε Όθωνος και Αμαλίας. Συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικούς στους δόμους περιμετρικά της πλατείας Συντάγματος. Βίντεο από την επίθεση των αστυνομικών στο Σύνταγμα… 

20:14: Φωτογραφία από το twitter του @IrateGreek

image

20:13: Φωτογραφία από το twitter @Finisterre67

image

20:00: Ο κόσμος απωθείται από τις αστυνομικές δυνάμεις προς τα προπύλαια και προς Στύλους Ολυμπίου Διός. Επιχείρηση εκκένωσης σε Σταδίου, Πανεπιστημίου, Φιλελλήνων. 

19:36: Εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων στην πλατεία Συντάγματος. Επίθεση με νερό και από τις αύρες. Επιχειρήση εκκένωσης της πλατείας. Μολότοφ εκτοξεύονται κατά αστυνομικών. Ο κόσμος έχει αποχωρήσει από την πλατεία, πολλοί παραμένουν στους γύρω δρόμους. 

image

image

* Φωτογραφίες από το twitter @ypopto_mousi 

image
Φωτογραφία από twitter @MakisSinodinos

19:19: Ένταση έξω από τη Βουλή στα λουλουδάδικα. Ομάδα διαδηλωτών συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες έριξαν δακρυγόνα, κρότου λάμψης και νερό με τα κανονάκια των υδροφόρων. Βόμβες μολότοφ πέταξαν ορισμένοι. Ο κόσμος στο Σύνταγμα αποδοκιμάζει τις αστυνομικές δυνάμεις.  

19:13: Πορεία στη Θεσσαλονίκη. Όπως αναφέρει το alterthess.gr ομάδα διαδηλωτών έσπασε την πρόσοψη της Τράπεζας Πειραιώς στη Τσιμισκή και τη βιτρίνα πολυκαταστήματος. 

image

19:10: Έπεσαν δακρυγόνα και κρότου λάμψης στο Σύνταγμα. Αποδοκιμασίες από τους διαδηλωτές. Ο κόσμος παραμένει στην πλατεία.

19:00: Με αδιάβροχα και ομπρέλες οι διαδηλωτές στην Πάτρα που επιμένουν όμως και παρά τη βροχή συγκεντρώνονται οι μεν στην πλατεία Γεωργίου (ΠΑΜΕ και Λαϊκές Συνελεύσεις) οι δε στην πλατεια Όλγας έξω από το Εργατικό Κέντρο (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΣΥΡΙΖΑ) (Πηγή: TheBest.gr)

image

18:46: Ξεκίνησε να βρέχει στο κέντρο ωστόσο οι διαδηλωτές παραμένουν στην πλατεία Συντάγματος. Πλήθος κόσμου και στους γύρω δρόμους. Οι πρώτες ομπρέλες κάνουν την εμφάνισή τους. 

image
Φωτο από twitter @Jaquoutopie

18:43: Φωτογραφία από το Σύνταγμα από το twitter @ypopto_mousi 

image

18:41: Πληροφορίες για προσαγωγές μελών της «Ροσινάντε» 

18:34: Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βγήκαν έξω από τη Βουλή και ύψωσαν πανό που έγραφε: «Φύγετε Τώρα» 

image
(φωτό: @YiannisBab)

 

18:29: Πορεία του ΠΑΜΕ στην Πρέβεζα

18:27: Συγκέντρωση και στο Βόλο. 

18:23: Πολλές προληπτικές προσαγωγές σε σταθμούς του Μετρό και του ΗΣΑΠ και γύρω από την πλατεία Συντάγματος και την Ομόνοια. 

18:20: Πλήθος κόσμου προσεγγίζει το Σύνταγμα. Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έξω από τη Βουλή. Η αστυνομία κάνει λόγο για 60.000 ωστόσο οι διαδηλωτές είναι πολύ περισσότεροι. 

17:51 – Στο Σύνταγμα το ΠΑΜΕ. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες πορείες του ΠΑΜΕ 

17.24: Θεσσαλονίκη – Έχει ξεκινησει να συγκεντρώνεται ο κόσμος έξω από την ΕΥΑΘ όπου έχει μετατραπεί σε κέντρο αγώνα από το σωματείο εργαζομένων, στην Καμάρα και στον Λ. Πύργο.

17:47 – Εκατοντάδες κόσμος βρίσκονται ήδη στο Σύνταγμα ενώ πολλοί διαδηλωτές κατευθύνονται αυτή την ώρα έξω από τη Βουλή. 

image

Από το twitter του @mpodil

17:17 – Προς την Ομόνοια πραγματοποιεί πορεία το ΠΑΜΕ

image
Από το twitter του @RedRevolution1

17:09 – Για τις 17:00 το απόγευμα έχουν προγραμματίσει συγκεντρώσεις η Πρωτοβουλία Σωματείων στην Καμάρα και η ΠΟΕ ΟΤΑ στον Λευκό Πύργο. Στις 7 μ.μ. το ΠΑΜΕ οργανώνει συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου και την ίδια ώρα έμποροι και βιοτέχνες θα κάνουν καθιστική διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.
 
17:00 – Δύο συλλαλητήρια έγιναν στη Θεσσαλονίκη κατά των νέων μέτρων, που τίθενται σε ψηφοφορία το βράδυ στη Βουλή.
 
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο (ΕΚΘ) οργάνωσε απεργιακή συγκέντρωση στον χώρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, σε ένδειξη συμπαράστασης στους εργολαβικούς υπαλλήλους της καθαριότητας. Οι συγκεντρωμένοι έκαναν πορεία στην οποία προστέθηκαν οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ στην πλατεία Συντριβανίου και οι δημόσιοι υπάλληλοι από τη συγκέντρωση της ΕΔΟΘ στην Καμάρα. Ολοι μαζί κατέληξαν στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου από νωρίς άτομα με αναπηρία, με τα αναπηρικά τους καροτσάκια έκαναν διαμαρτυρία έξω από την πύλη, καταγγέλλοντας ότι με τα νέα μέτρα τους ρίχνουν στον «Καιάδα».
 
Ξεχωριστή συγκέντρωση έκανε το ΠΑΜΕ στο άγαλμα του Βενιζέλου και ακολούθησε πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.
 
16:55 – Ισχυρά τα μέτρα στο κέντρο της Αθήνας. Αύρες βρίσκονται κοντά στην Βουλή ενώ ταυτόχρονα στήθηκε και ο φράχτης στην Βασ. Σοφίας.

image

Απο το twitter του ‏@ypopto_mousi
 
16:30 – Πως κινούνται τα μέσα μεταφοράς
 
Τα συνδικάτα εξήγγειλαν νέο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα την ερχόμενη Κυριακή -ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού 2013- στις 17:00, ενώ την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής κινητοποίησης, η ΓΣΕΕ θα πραγματοποιήσει τρίωρη στάση εργασίας από τις 12.00 έως τις 15.00 και συλλαλητήριο στις 13.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος.
 
Κεντρικό αίτημα της ΓΣΕΕ, είναι «να μην ψηφιστούν τα μέτρα και να αλλάξει η οικονομική πολιτική σε Ελλάδα και Ευρώπη», ενώ με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, ζητά ιδιαίτερα «την απόσυρση όλων των διατάξεων που αφορούν ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, καθώς και όποια άλλη διάταξη αφορά εργασιακά, ασφαλιστικά, μισθολογικά θέματα του δημοσίου τομέα».