Νέα, μετωπική σύγκρουση Μαξίμου και Τράπεζας της Ελλάδος, αυτή τη φορά για το ασφαλιστικό, πυροδοτεί η χθεσινοβραδυνή ομιλία του Γιάννη Στουρνάρα στο συνέδριο του Economist και οι θέσεις που εξέφρασε περί «γενναιόδωρου» συνταξιοδοτικού συστήματος στη χώρα μας.

Ads

Στην ομιλία του, ο κεντρικός τραπεζίτης χαρακτήρισε, ουσιαστικά, αναγκαίες τις νέες μειώσεις στις συντάξεις, υπέδειξε παράταση του εργασιακού βίου των ασφαλισμένων, είπε ότι τα προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος δεν μπορούν να λυθούν μέσω της αύξησης των εισφορών και τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης του ρόλου της ιδιωτικής ασφάλισης.

Μαξίμου: «Πιο ακραίος κι από τον αμερικανικό φιλελευθερισμό»

Το σχόλιο της κυβέρνησης ήταν άμεσο και σκληρό, με κύκλους του Μαξίμου να διαμηνύουν ότι ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας «προωθεί απόψεις που είναι πιο ακραίες, ακόμα και από αυτές των υπερασπιστών του πιο σκληρού αμερικανικού φιλελευθερισμού». ΟΙ ίδιες πηγές σημείωναν ότι οι απόψεις αυτές «οδηγούν στην πλήρη απορρύθμιση και είναι της λογικής, ο καθένας μόνος του».

Ads

Στην ομιλία του στον Economist ο Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι το δομικό πρόβλημα του ασφαλιστικού ασκεί δημοσιονομικές πιέσεις που «μπορεί να καταστεί αναγκαίο να μετριαστούν μέσω αναπροσαρμογών σε ορισμένες συντάξεις». Και τούτο, «διότι ορισμένες συνταξιοδοτικές παροχές στην Ελλάδα παραμένουν σχετικά γενναιόδωρες, με βάση τόσο τα ελληνικά όσο και τα διεθνή δεδομένα».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επικαλέστηκε στοιχεία της Eurostat σύμφωνα με τα οποία οι συνολικές μεταβιβάσεις προς τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης από άλλους τομείς της γενικής κυβέρνησης ανήλθαν σε 7,1% του ΑΕΠ το 2015, έναντι 3,3% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο στη ζώνη του ευρώ.

Στουρνάρας: Δεν αρκεί η αύξηση των εισφορών

Όπως είπε, το ασφαλιστικό σύστημα παραμένει δαπανηρό, καθώς οι μεταβιβάσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό προς τα ασφαλιστικά ταμεία ανήλθαν σε 7,6% του ΑΕΠ το 2016 και αναμένεται να φθάσουν το 9,9% του ΑΕΠ το 2017. Επεσήμανε, δε, ότι οι συντάξεις του Δημοσίου παρέχονται πλέον και αυτές από τον ΕΦΚΑ, γεγονός που ισοδυναμεί με περισσότερο από το 1/3 των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού το 2017.

«Το σύστημα δεν μπορεί πλέον να αυτοχρηματοδοτηθεί μέσω αύξησης των εισφορών. Οι υψηλές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης αυξάνουν τον έμμεσο φορολογικό συντελεστή επί της εργασίας και οδηγούν σε μείωση του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα», δήλωσε ο Γιάννης. Στουρνάρας.

Αναφερόμενος στον ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης είπε ότι θα μπορούσε να αναλάβει έναν αυξημένο ρόλο συνεισφέροντας την τεχνογνωσία και την εμπειρία που διαθέτει -σε θέματα όπως η ανάληψη ασφαλιστικών κινδύνων, η είσπραξη των εισφορών και η καταβολή των παροχών, σημειώνοντας: «Οι πολίτες δεν θα πρέπει να ξεχνούν το ρόλο που διαδραματίζουν οι προσωπικές αποταμιεύσεις τους για τη δική τους οικονομική ασφάλεια μετά τη συνταξιοδότηση».