Tην αποκάλυψη ότι ο Νίκος Μανιαδάκης, ο οποίος κατέθετε ως προστατευόμενος μάρτυρας «Γιάννης Αναστασίου» για το σκάνδαλο Novartis, ήταν μία από τις πηγές του έκανε ο Κώστας Βαξεβάνης.

Ads

Ο δημοσιογράφος και εκδότης του Documento που βρέθηκε ενώπιον της ανακρίτριας Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου μετά τις κακουργηματικές διώξεις που του έχουν ασκηθεί για τις αποκαλύψεις της εφημερίδας, ανέφερε μάλιστα ότι ο Νίκος Μανιαδάκης τού είχε αποκαλύψει ότι ο Γιάννης Στουρνάρας τον απείλησε πως αν αλλάξει η κυβέρνηση θα τον «γαμήσει».

Εξερχόμενος του Αρείου Πάγου, ο Κ. Βαξεβάνης δήλωσε: «Είναι δεδομένα πως όλοι γράφουμε ιστορία. Κάποιοι γράφουν ιστορία με τον δημοσιογραφικό τρόπο και κάποιοι άλλοι με αυτό που έχουμε διαβάσει στα βιβλία τη δεκαετία του ’50 και του ’60 με στημένες κατηγορίες και σκευωρίες. Τα υπόλοιπα μετά την απολογία».

Ο Κώστας Βαξεβάνης επισημαίνει ότι κατέθεσε στην ανακρίτρια μηνύματα και συνομιλίες, ενώ ζήτησε τα αποδεικτικά στοιχεία να διαβαστούν στον εισαγγελέα για να διωχθεί ο Μανιαδάκης για ψευδορκία ενώπιον της Βουλής και της ανακρίτριας αλλά και για πλαστογραφία μετά χρήσεως.

Ads

Ζήτησε επίσης «με τα νέα στοιχεία, που αποκαλύπτουν εκβιασμούς και απειλές μαρτύρων από τους εμπλεκόμενους-πολιτικά πρόσωπα, να ξανανοίξει η δικογραφία Novartis».

Αναλυτικά η ανάρτηση του Κώστα Βαξεβάνη:

«Πέφτουν στο λάκο που έσκαψαν για μένα. Από τη στιγμή που συγκεκριμένοι άνθρωποι επιχείρησαν να με ενοχοποιήσουν, μου έδωσαν το ηθικό και νομικό δικαίωμα να πω την αλήθεια γι αυτούς και να σπάσω το δημοσιογραφικό απόρρητο. Αποκάλυψα λοιπόν πως μια από τις πηγές μου ήταν ο Νίκος Μανιαδάκης ο οποίος κατέθετε ως προστατευόμενος μάρτυρας “Γιάννης Αναστασίου”.

Ο Μανιαδάκης μου έδινε επί δύο χρόνια πληροφορίες για το σχέδιο χρηματισμού πολιτικών “Harvard Project” , για τις υπερτιμολογήσεις φαρμάκων αλλά και για αυτούς που τον εκβίαζαν να μην καταθέσει. Μου είχε αποκαλύψει πως ο Γιάννης Στουρνάρας τον είχε απειλήσει πως αν αλλάξει η κυβέρνηση θα τον “γαμήσει”. Έλεγε μάλιστα πως έχουν έτοιμο νόμο για να εξουδετερώσουν τους προστατευόμενους μάρτυρες και τους Εισαγγελείς. Αναγκάστηκα να καταθέσω στην ανακρίτρια μηνύματα και συνομιλίες.

Ζήτησα τα αποδεικτικά στοιχεία να διαβαστούν στον εισαγγελέα για να διωχθεί ο Μανιαδάκης για ψευδορκία ενώπιον της Βουλής και της Ανακρίτριας αλλά και για  πλαστογραφία μετά χρήσεως. Η πλαστογραφία αφορά μηνύματα που ανταλλάξαμε και τα οποία δεν παρέδωσε ολόκληρα αλλά μισά. Πλαστογράφησε δηλαδή το μήνυμα και την αλήθεια. Ζήτησα επίσης με τα νέα στοιχεία, που αποκαλύπτουν εκβιασμούς και απειλές μαρτύρων από τους εμπλεκόμενους-πολιτικά πρόσωπα, να ξανανοίξει η δικογραφία Novartis».


 

Αναλυτικά η πρωινή δήλωσή του:

«Στις κανονικές νομικές διαδικασίες, σε αυτές που γίνεται απονομή πραγματικής Δικαιοσύνης, αυτός που απολογείται είναι ο κατηγορούμενος. Στη δική μου περίπτωση αυτός που εκ των πραγμάτων θα απολογηθεί είναι η κυρία Αλεβιζοπούλου η οποία καθιστά σε απολογία ολόκληρη τη Δικαιοσύνη.

Η κ. Αλεβιζοπούλου πρέπει να πει πώς με κατηγορεί ότι στις 2 Φεβρουαρίου του 2018 δημοσίευσα μία κατάθεση μάρτυρος που δόθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2018, δύο μέρες μετά λοιπόν, άρα είμαι κατηγορούμενος γιατί προσπάθησα να χειραγωγήσω τη μάρτυρα, πώς γίνεται αυτό όταν προκύπτει από την κατάθεση που έχει η ίδια στη δικογραφία της μάρτυρος, 4 Φεβρουαρίου 2018, ότι αυτά τα πράγματα που λέει η κ. Αλεβιζοπούλου ότι τα είπε η μάρτυρας, δεν τα έχει πει ποτέ.

Πρέπει  λοιπόν η κ. Αλεβιζοπούλου να μου δείξει σε ποια σελίδα, ποια παράγραφος λέει αυτά, που η ίδια λέει, ότι λέει η μάρτυρας. Πουθενά. Πρέπει όμως, με κάποιο τρόπο να το δείξει για να στηρίξει το κατηγορητήριο.

Το δεύτερο είναι πως η κ. Αλεβιζοπούλου με κατηγορεί ότι δημοσίευσα τον Μάρτιο του 2017, μία αναφορά της ανακρίτριας Ζαμανίκα εναντίον της κ. Ράικου και αυτό οδήγησε στην παραίτηση της κ. Ράικου. Υπήρξε αυτή η αναφορά την οποία αναφορά, την οποία όμως στο κατηγορητήριο η κ. Αλεβιζοπούλου λέει ότι ήταν «ολοσχερώς αβάσιμη». Τι προκύπτει; Προκύπτει ότι την ώρα που με κατηγορεί, στοχοποίησαν την κ. Ράικου με μία αβάσιμη αναφορά, την οποία αναφορά η κυρία ανακρίτρια δεν την είχε στα χέρια της. Την πήρε μετά από δικό μου αίτημα που υπέβαλα αρχές Μάρτη, στις 15 Μαρτίου.

Δύο ολόκληρους μήνες μετά το κατηγορητήριο εναντίον μου, μαθαίνει τι λέει η αναφορά. Πώς ήξερε τι είχε η αναφορά και ήταν «αβάσιμη» αφού δεν την είχε στα χέρια της; Είναι ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν για να μπορέσω και εγώ να απαντήσω στην ανάκριση.

Είναι δεδομένα πως όλοι γράφουμε ιστορία. Κάποιοι γράφουν ιστορία με τον δημοσιογραφικό τρόπο και κάποιοι άλλοι με αυτό που έχουμε διαβάσει στα βιβλία τη δεκαετία του ’50 και του ’60 με στημένες κατηγορίες και σκευωρίες. Τα υπόλοιπα μετά την απολογία».


 

Συνήγορος Βαξεβάνη: «Άρχισε η αποδόμηση του κατασκευασμένου κατηγορητηρίου»

«Η αμεροληψία του δικαστή είναι συνταγματικό καθήκον του, η δικαστική ανεξαρτησία όμως είναι διαρκές ζητούμενο, που κρίνεται κάθε φορά από τις πράξεις και παραλείψεις του δικαστή», τονίζει ο συνήγορος του Κώστα Βαξεβάνη, Γιάννης Μαντζουράνης.

«Σήμερα άρχισε η αποδόμηση ενός κατηγορητηρίου, που κατασκευάστηκε με πολιτική εκδικητικότητα και εμπάθεια και γι’ αυτό κακοποιεί την αλήθεια αγνοώντας ή και παραποιώντας κρίσιμα έγγραφα της δικογραφίας. Ωστόσο η αλήθεια και θα αποκαλυφθεί και θα εκδικηθεί τους βιαστές της» δήλωσε παράλληλα, ο Γ. Μαντζουράνης.


 

ΣΥΡΙΖΑ: ΝΔ – ΚΙΝΑΛ να δώσουν απαντήσεις μετά τις αποκαλύψεις

«Ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης «αποκάλυψε σήμερα ότι κατέθεσε στην ανακρίτρια συνομιλίες και γραπτά μηνύματα από τον κ. Νίκο Μανιαδάκη, ο οποίος ως προστατευόμενος μάρτυρας ” Γιάννης Αναστασίου ” ήταν ένας από αυτούς που τον τροφοδοτούσαν με πληροφορίες για το σκάνδαλο Novartis», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Πληροφορίες για τον χρηματισμό πολιτικών, αλλά και για αυτούς που τον εκβίαζαν πριν 5 χρόνια να μην καταθέσει λέγοντας του πως έχουν έτοιμο νόμο να εξουδετερώσουν προστατευόμενους μάρτυρες και εισαγγελείς μόλις αλλάξει η κυβέρνηση.  Δηλαδή, όλα όσα έγιναν μόλις κέρδισε η ΝΔ την εξουσία» σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση και προσθέτει:

«Ο δε κ. Μανιαδάκης μετατράπηκε σε έναν από τους βασικούς μάρτυρες στην Προανακριτική που έστησαν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για να “βαφτίσουν ” το διεθνές σκάνδαλο Novartis σε σκευωρία. Και τα δύο κόμματα είναι υποχρεωμένα απέναντι στην Βουλή και τον ελληνικό λαό να δώσουν άμεσα απαντήσεις».