Τρία συμβόλαια που σχετίζονται με τις ανταλλαγές της υπόθεσης Βατοπεδίου και έχουν υπογραφεί εντός του 2008 βοηθούν να ξεπεραστεί το εμπόδιο της παραγραφής
να µην εξαλειφθεί το αξιόποινο για τις πράξεις πρώην υπουργών που ελέγχονται ποινικά για την ανάµειξή τους στην υπόθεση του Βατοπεδίου.

Ads

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, που επικαλείται η εφημερίδα «Τα Νέα», τα τρία συµβόλαια (που φέρουν την υπογραφή της κ. Κατερίνας Πελέκη) τα οποία έχουν αποτυπωθεί και στα πολυσέλιδα κατηγορητήρια που έχει συντάξει για τα εµπλεκόµενα µη πολιτικά πρόσωπα η εφέτης – ειδική ανακρίτρια κ. Ειρήνη Καλού, είναι αρκετά για να ξεπεραστεί ο επικείµενος σκόπελος της παραγραφής και να µην εξαλειφθεί το αξιόποινο για τις πράξεις πρώην υπουργών που ελέγχονται ποινικά για την ανάµειξή τους στην υπόθεση του Βατοπεδίου. Η ποινική αξία των συγκεκριµένων ανταλλαγών έγκειται στο γεγονός ότι αυτά περιγράφονται στα κατηγορητήρια µε βάση τα οποία έχουν ήδη απολογηθεί µη πολιτικά πρόσωπα. Και µάλιστα περιλαµβάνονται στη λίστα των «ιερών» συµβολαίων από τα οποία κατά τη Δικαιοσύνη έχει προκληθεί ζηµία εκατοµµυρίων ευρώ στο Ελληνικό Δηµόσιο.

Επιπλέον, ο χρόνος υπογραφής των συγκεκριµένων συµβολαίων είναι εντός του 2008. Και αυτό, όπως εξηγούν δικαστές, µπορεί να αποτελέσει νοµικό επιχείρηµα ώστε να µη θεωρηθούν παραγεγραµµένα τα υπουργικά αδικήµατα, όπως έχει συµβεί για προγενέστερες πράξεις, το αξιόποινο των οποίων εξαλείφθηκε µε το αιφνιδιαστικό κλείσιµο της Βουλής τον Μάιο του 2009.

Οι δικαστές και οι νοµικοί που συµφωνούν ότι τα συγκεκριµένα συµβόλαια είναι δυνατόν να αποτελέσουν σκαλοπάτι για την πιθανή παραποµπή πρώην υπουργών στο Ειδικό Δικαστήριο µετρούν τον χρόνο τέλεσης της πράξης των ηθικών αυτουργών από το ίδιο σηµείο µε τον χρόνο διάπραξης των αδικηµάτων από τους φυσικούς αυτουργούς.

Ads

Με το σκεπτικό αυτό προσπερνούν τις υπουργικές αποφάσεις των φερόµενων ως ηθικών αυτουργών σε πράξεις απιστίας και απάτης που έχουν εκδοθεί σε προγενέστερο χρόνο (2005-2006) και άρα έχουν υποπέσει σε παραγραφή.

Σχετικά με την παραγραφή, εκφράζονται αντίθετες φωνές από τον δικαστικό και νοµικό κόσµο, όπως σημειώνει η εφημερίδα. Σύµφωνα µε αυτές δεν χωρούν ακροβασίες στον χρόνο τέλεσης των αδικηµάτων, ανεξάρτητα από το αν ο φερόµενος ως δράστης είχε ή όχι την υπουργική ιδιότητα.