Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Real news», ο Άκης Τσοχατζόπουλος συναντούσε ανώτατα στελέχη της γερμανικής κοινοπραξίας HDW/Ferrostaal στο πολιτικό του γραφείο πριν ακόμη υπογραφεί η τελική συμφωνία αγοράς των υποβρυχίων. Νέα στοιχεία επίσης προκύπτουν για τον Γιάννη Μπέλτσιο και το 1 εκατομμύριο ευρώ που φέρεται ότι παρέλαβε. Παράλληλα η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» δίνει στοιχεία για «ύποπτες» αλλαγές χρηματικών ποσών στα αντισταθμιστικά οφέλη και πολλές εκκρεμότητες στο θέμα των υποβρυχίων από αναφορά του ΣΔΟΕ. Έρχεται επιπλέον στο φως της δημοσιότητας υπόθεση ιπτάμενων ραντάρ από σουηδική εταιρεία, ως αντάλλαγμα για την απόσυρσή της από τα υποβρύχια.

Ads

Τα στοιχεία στα οποία στηρίζεται η «R» είναι από την κατάθεση του Χανς Μούλενμπεκ –οικονομικού διευθυντή της Ferrostaal την επίμαχη χρονική περίοδο- στην Εισαγγελία του Μονάχου.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος (υπουργός Άμυνας το 2000) συνάντησε ανώτατα στελέχη της κοινοπραξίας HDW/Ferrostaal στο πολιτικό του γραφείο -και όχι απλώς στο υπουργείο- τουλάχιστον δύο φορές πριν την υπογραφή της τελικής συμφωνίας για την αγορά των υποβρυχίων από την ελληνική κυβέρνηση στις 15 Φεβρουαρίου 2000, όπως διαβάζουμε στην «R».

Στις εν λόγω συναντήσεις ήταν παρών ο Γιάννης Μπέλτσιος, ο συνδετικός κρίκος Τσοχατζόπουλου και κοινοπραξίας. Όπως κατέθεσε ο Μούλενμπεκ, ο Μπέλτσιος ήταν μέλος της Ομάδας «Α», που συνδεόταν απευθείας με τις πληρωμές που λάμβαναν διάφορες υπεράκτιες εταιρείες. Η ομάδα «Α» ήταν το μέσο για «να αποκτήσουμε πρόσβαση σε ανθρώπους υψηλού επιπέδου», ανέφερε ο Μούλενμπεκ. Επίσης, ο Μπέλτσιος έλαβε 1 εκατομμύριο ευρώ, ποσό που προστέθηκε στα 11,5 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν σε εταιρείες.Συν τοις άλλοις, ο Μπέλτιος συναντήθηκε στη Βιέννη με τα στελέχη της Ferrostaal και της HDW, μετά την υπογραφή της συμφωνίας των υποβρυχίων, τέλη Μαρτίου του 2000, όπου κανόνισε μαζί τους προμήθειες ύψους 37,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Ads

Σύμφωνα τώρα με ρεπορτάζ της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», ελεγκτές της ΣΔΟΕ έχουν ζητήσει άνοιγμα λογαριασμών σχετικά με την προμήθεια των γερμανικών υποβρυχίων ενώ η Βουλή αναμένεται να ερευνήσει και την περίοδο Μεϊμαράκη. Έχει ζητηθεί άνοιγμα λογαριασμών της εταιρείας ΜΙΕ ΕΛΛΑΣ ΕΠΕ, ενώ έπειτα από έλεγχο στα γραφεία της βρέθηκαν και άλλες εμπλεκόμενες εταιρείες με συμμετοχή ίδιων προσώπων.

Σουηδικά ραντάρ

Οι ελεγκτές της ΣΔΟΕ φαίνεται ότι ανακάλυψαν ζήτημα με σουηδικά ραντάρ. Σουηδική εταιρεία (Kockums AB) είχε υποβάλλει αρχικά προσφορά για ανάληψη του έργου κατασκευής υποβρυχίων. Καταγγελία στο ΣΔΟΕ όμως φέρει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να προσφέρει σαν αντάλλαγμα για την απόσυρση της προσφοράς (ώστε να υπερισχύσει η γερμανική κοινοπραξία) την Σύμβαση «ANTENES-ERICSON» για ιπτάμενα ραντάρ. Από τα στοιχεία του ΣΔΟΕ, φαίνεται ότι οι Σουηδοί δέχτηκαν την ανταλλαγή. Για το θέμα το ΣΔΟΕ έχει ζητήσει πρόσθετα στοιχεία από το Υπουργείο Άμυνας.