Τρεις αστυνομικοί κάθονται στο εδώλιο του Γ’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, για το όργιο αστυνομικής βίας που εκτυλίχθηκε στις 7 Μαρτίου του 2021 στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, με αφορμή ελέγχους για το lockdown.

Ads

Τότε, αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ πραγματοποίησαν έφοδο στην πλατεία της περιοχής και με πρόσχημα τους ελέγχους για μετακινήσεις και τη χρήση μάσκας επιδόθηκαν σε τραμπουκισμούς με θύματα κατοίκους της περιοχής.

Όταν δε ο κόσμος διαμαρτυρήθηκε ξεκίνησε και το άγριο ξύλο, οι αναίτιες προσαγωγές και το κυνηγητό όσων αντέδρασαν.

Ένας νεαρός, ο Αλέξανδρος προσπάθησε να υπερασπιστεί μια οικογένεια που καθόταν σε παγκάκι στην πλατεία της Νέας Σμύρνης και στην οποία οι αστυνομικοί έκοψαν πρόστιμο.

Ads

Ο νεαρός διαμαρτυρήθηκε και τότε οι αστυνομικοί του επιτέθηκαν. Μάλιστα, ένας από τους αστυνομικούς τράβηξε με βία το κινητό τηλέφωνο από τα χέρια μιας κοπέλας που κατέγραφε σε βίντεο όσα συνέβαιναν και της είπε: «Εσύ που τραβάς βίντεο έλα μαζί μου». Επιπλέον, οι αστυνομικοί επιτέθηκαν και σε άλλους πολίτες που διαμαρτυρήθηκαν.

Η κυβέρνηση προσπάθησε να δικαιολογήσει την αστυνομική βία με αδιανόητους ισχυρισμούς, όπως μυθεύματα περί «επίθεσης» σε αστυνομικούς.

Ο αστυνομικός που χτυπούσε τον νεαρό κατηγορείται για τέλεση βασανιστηρίων, ενώ οι άλλοι δύο για συνέργεια.

Η δίκη άρχισε την περασμένη Παρασκευή με το θύμα να καταθέτει ότι δέχτηκε 8 χτυπήματα από τον αστυνομικό που τον έριξε στο έδαφος και στη συνέχεια τον πίεσε στον λαιμό.

Όπως κατέθεσε ο Αλέξανδρος, οι αστυνομικοί τον οδήγησαν στο Α.Τ. Νέας Σμύρνης και παρά τις εκκλήσεις του να τον δει γιατρός, εκείνοι τον μετέφεραν στη ΓΑΔΑ και του έκοψαν και πρόστιμο.

Η δίκη θα συνεχιστεί την Τετάρτη.