Σε μια νέα ρύθμιση οφειλών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, φαίνεται να προχωρά η κυβέρνηση. Με τις οφειλές των φορολογουμένων προς την εφορία να έχουν ξεπεράσει τα 103 δισ. ευρώ και με τους απλήρωτους φόρους να αγγίζουν το 1,2 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση, η κυβέρνηση αλλάζει στρατηγική, δίνοντας τη δυνατότητα στους οφειλέτες να πληρώσουν λίγα σε πολλές δόσεις.
Σύμφωνα με τη Νέα Σελίδα, διαπιστώνοντας τα προβλήματα, το πρωθυπουργικό γραφείο – και παρά τις αιτιάσεις του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται επιφυλάξεις των θεσμών – φέρεται αποφασισμένο να προωθήσει άμεση λύση του τεράστιου κοινωνικού ζητήματος, με μια νέα ρύθμιση οφειλών για την αποπληρωμή χρεών σε έως και 120 δόσεις. Η λογική της ρύθμισης είναι να έχει εύκολους όρους ένταξης ώστε να μπορέσουν να αποπληρώσουν οι φορολογούμενοι τις οφειλές τους σε πολλές δόσεις, αλλά και να ξεφύγουν από την ομηρεία των κατασχέσεων οι συνεπείς φορολογούμενοι.
Υπηρεσιακοί παράγοντες δεν αποκλείουν η ρύθμιση να έρθει έως το τέλος του έτους, κάτι που θα εξαρτηθεί από το εάν θα εκφράσουν για αυτή τεχνικές επιφυλάξεις οι θεσμοί. Πάντως, οι ίδιοι αναφέρουν πως η παρέμβαση αυτή θα είναι ικανή να τονώσει τα δημόσια έσοδα, διευκολύνοντας παράλληλα τους πολίτες. Με βάση τις εισηγήσεις που υπάρχουν προς το υπουργείο Οικονομικών και η νέα αυτή ρύθμιση μπορεί να κινείται στο ίδιο πλαίσιο με αυτό που ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες με χρέη προς την εφορία έως και 50.000 ευρώ, που προβλέπει:
- Διαγραφή του 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.
- Ελάχιστο ποσό εκάστης δόσης 50 ευρώ και μέγιστο αριθμό δόσεων 120.
- Διαγραφή του 95% των οφειλών από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση.
Με την υποβολή της αίτησης, η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί εντός τριών ημερών. Εάν η πληρωμή δεν γίνει εντός της προθεσμίας, τότε ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να υποβάλει νέα αίτηση.
Νέα ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία προανήγγειλε από το βήμα τη Βουλής και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης. Ο Τάσος Πετρόπουλος χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες τόνισε ότι η κυβέρνηση θα λάβει νέα μέτρα για την ελάφρυνση των οφειλών και την ενίσχυση των επιχειρήσεων καθώς οι οφειλές προς τον ΕΦΚΑ ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρω.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Νέας Σελίδας, η κυβέρνηση εκτός από τη ρύθμιση των 120 δόσεων, εξετάζει φόρμουλα για το κούρεμα των οφειλών μέσω του επανυπολογισμού τους με βάση χαμηλότερες ασφαλιστικές κλίμακες. Εξετάζει ακόμη και την άρση των κατασχέσεων σε όσους προχωρήσουν σε ρύθμιση των οφειλών τους στις εφορίες και τα σφαλιστικά ταμεία.
Αυξήσεις στον κατώτατο μισθό
Ταυτόχρονα με τη ρύθμιση των 120 δόσεων, η κυβέρνηση ρίχνει βάρος και στην αποκατάσταση της εργασιακής ομαλότητας. Το υπουργείο Απασχόλησης, η αρμόδια υπουργός Εφη Αχτσιόγλου, προετοιμάζει το πλαίσιο αναπροσαρμογής των αποδοχών των εργαζόμενων που θα τεθεί σε ισχύ από το νέο έτος. Πρωτεύουσα θέση κατέχει η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου για τους νέους κάτω των 25 ετών.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της Νέας Σελίδας, σύμφωνα με τις πληροφορίες ο κατώτατος μισθός από τις αρχές του έτους θα αυξηθεί κατά 50 έως 60 ευρώ και από 586 σήμερα αναμένεται να διαμορφωθεί στα 636 ή 646 ευρώ το μήνα. Η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη για τους νέους κάτω των 25 ετών, οι οποίοι σήμερα λαμβάνουν 511 ευρώ και με τη νέα ρύθμιση, το ύψος των αποδοχών θα διαμορφωθεί σε ανάλογο με τους άλλους εργαζόμενους επίπεδο. Η πλήρης επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ κρίσης επίπεδα (δηλαδή στα 751 ευρώ) θα γίνει σε βάθος τριετίας.
13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους με προοπτική μονιμότητας
Τέλος, μετά τη διανομή κοινωνικού μερίσματος και του επιδόματος στέγασης, η κυβέρνηση σχεδιάζει την καταβολή της «13ης σύνταξης» στους χαμηλοσυνταξιούχους, με προοπτική «μονιμοποίησής» της εφεξής. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο σχεδιασμός έχει ορίζοντα την πρώτη καταβολή της 13ης σύνταξης τον ερχόμενο Απρίλιο. Μάλιστα, το οικονομικό επιτελείο φέρεται να επεξεργάζεται το σχέδιο «μονιμοποίησης» του σκέλους που αφορά τους χαμηλοσυνταξιούχους, με την μορφή της «13ης σύνταξης» από το 2019 και έπειτα. Δηλαδή από τα επόμενα Χριστούγεννα η «13η σύνταξη» θα δίνεται παγίως και ανεξαρτήτως κοινωνικού μερίσματος, ενώ το κονδύλι της θα εγγράφεται στον προϋπολογισμό.
Μεταξύ άλλων, εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην δίνεται η 13η σύνταξη οριζόντια σε όλους, αλλά με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, το όριο χαμηλής σύνταξης θα προσεγγίζει το αντίστοιχο των δικαιούχων του ΕΚΑΣ, δηλαδή το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημά τους από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα καταβαλλόμενα σε χρήμα) μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα να μην υπερβαίνει το ύψος του σημερινού αφορολόγητου, δηλαδή το ποσό των 8.636 ευρώ. Υπό συζήτηση είναι τα κριτήρια αλλά και το ύψος του Δώρου, καθώς το 2010 η 13η σύνταξη περιορίστηκε στα 400 ευρώ για όλους, ανεξάρτητα από το ύψος της σύνταξης.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >