Τις ενστάσεις τους σχετικά με την αποτελεσματικότητα της περαίωσης, αλλά και αμφιβολίες για την πορεία των δημοσίων εσόδων για το 2012, εξέφρασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μίμης Ανδρουλάκης, στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, στην οποία παρευρισκόταν ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ads

Την ίδια στιγμή, ο βουλευτής Νάσος Αλευράς ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει χάσει επικοινωνιακά από το μέτρο της περαίωσης και πρόσθεσε ότι αφ΄ ης προκρίθηκε η περαίωση θα έπρεπε να προχωρήσει ξεχωριστά για τον κάθε φορολογούμενο.

«Απαράδεκτη» έκρινε την περαίωση ο βουλευτής Χρήστος Μαγκούφης, επισημαίνοντας πως «όταν λέμε ότι είναι «η τελευταία φορά» πρέπει και να είναι έτσι» και πρότεινε την εισαγωγή νομοθετικής ρύθμισης, σύμφωνα με την οποία όταν συλλαμβάνεται κάποιος να φοροδιαφεύγει στο εξής θα πρέπει κατ’ αρχήν να του επιβάλλεται μεγάλο πρόστιμο και αν δεν συμμορφωθεί να κλείνει η επιχείρησή του.

Τέλος, ο βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης ζήτησε περισσότερες εξηγήσεις σχετικά με τις ρυθμίσεις για τα εικονικά τιμολόγια.

Ads

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών δέχτηκε επίθεση από κόμματα της αντιπολίτευσης και για τη διάταξη σχετικά με τα εικονικά τιμολόγια, η οποία χαρακτηρίστηκε ως φωτογραφική.

Για νομοσχέδιο που κρύβει φωτογραφικές ρυθμίσεις για επιχειρήσεις που έχουν εκδώσει εικονικά τιμολόγια, καθώς και για επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Παπαδημούλης. Ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε στις κατηγορίες, ζητώντας από τον κ. Παπαδημούλη να κατονομάσει τις επιχειρήσεις αυτές.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι πρόκειται για την «εξαίρεση της εξαίρεσης», μεγαλοφειλέτες του Δημοσίου και εισηγμένοι στο χρηματιστήριο. «Εσείς να μας πείτε γιατί βάλατε αυτή τη ρύθμιση, ποιους αφορά, πόσοι θα σβήσουν έτσι τις εκκρεμότητές τους και με πόσα θα καθαρίσουν».

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρος Καράογλου, μιλώντας για εκδότες που έχουν εκδώσει πλαστά τιμολόγια, επισήμανε πως υπάρχουν υπόνοιες σκανδάλου για τα συγκεκριμένα άρθρα του νομοσχεδίου.