Ανοίγει την Πέμπτη το παραλιακό μέτωπο της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρόντος του λεγόμενου πρωθυπουργού, Ερσίν Τατάρ, στην Άγκυρα, σύμφωνα με την ανταποκρότρια του Σίγμα, Μαρία Ζαχαράκη.

Ads

«Σε μια περίοδο που έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις αυτή η εξέλιξη έχει σημασία. Γνωρίζουμε ότι πολλοί θα ενοχληθούν αλλά μέχρι σήμερα οι Τ/Κ και εμείς κάναμε υπομονή χωρίς να έχουμε καμιά ανταπόκριση», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υποσχέθηκε ότι θα ανοίξει αργότερα ολόκληρη η πόλη των Βαρωσίων, η πόλη-φάντασμα που κατελήφθη από τον τουρκικό στρατό το 1974.

«Είναι αδιαμφισβήτητη αλήθεια ότι τα Βαρώσια είναι έδαφος της ΤΔΒΚ», είπε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος για να προσθέσει ότι «υποστηρίζουμε πλήρως την απόφασή σας να διατεθεί η όμορφη παραλιακή λωρίδα των Βαρωσίων στο κοινό. Προσωπικά και εκ μέρους του έθνους μου, σας συγχαίρω για αυτήν την γενναία απόφαση. Ως πρώτο βήμα, είμαστε ικανοποιημένοι που ο τουρκοκύπριος λαός θα μπορέσει να εισέλθει στην κλειστή περιοχή από την Πέμπτη το πρωί για να επωφεληθεί από την παραλία των Βαρωσίων.

Οι αντιρρήσεις των αντιπάλων είναι ήδη μάταιες, καθώς δεν υπάρχει εκεί ιδιωτική περιουσία, που ανοίγεται για χρήση. Ελπίζουμε ότι οι εργασίες, που πραγματοποιούνται με σεβασμό στα δικαιώματα ιδιοκτησίας, θα ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό και τα Βαρώσια θα ανοίξουν πλήρως για χρήση. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε κάθε είδους υποστήριξη στις αρχές της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου σε αυτό το θέμα».

Ads

Το άνοιγμα της παραλίας θα γίνει την Πέμπτη το πρωί, όπως δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ.

Οι αντιδράσεις της Κύπρου

Σύμφωνα με πληροφορίες του κυπριακού sigmalive.com, η Κύπρος διακίνησε non-paper στις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (συζητήθηκε στην Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες) σύμφωνα με το οποίο αν η Τουρκία ανοίξει την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου αποκλείονται οριστικά οι όποιες προοπτικές συνομιλιών και επίλυσης του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδικάζουν με το πλέον έντονο τρόπο την απόφαση της κατοχικής Τουρκίας και του εγκάθετου της στα κατεχόμενα Ερσίν Τατάρ, να επεκτείνουν την άδεια εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων, σε μια προεκλογική φιέστα που έστησαν στην Άγκυρα, παραμονές της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη.

Αυτή η προκλητική και παράνομη ενέργεια της Τουρκίας και των εγκαθέτων της στην Κύπρο θα καταγγελθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ, στην ΕΕ και σε όλα τα διεθνή φόρα ως μια πράξη που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και έρχεται σε αντίθεση με τα τελευταία Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Επίτροπος ΕΕ: Δεν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση στην περιοχή

Το άνοιγμα των Βαρωσίων που ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν «δεν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση στην περιοχή» δήλωσε πριν από λίγο ο Επίτροπος της ΕΕ για θέματα διεύρυνσης Όλιβερ Βαρέλι απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την παρουσίαση των εκθέσεων προόδου για τις υπό ένταξη χώρες.

Ο Επίτροπος της ΕΕ διευκρίνισε ότι θα πρέπει να ενημερωθεί πλήρως για το περιεχόμενο των δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου ώστε να προβεί σε ολοκληρωμένη τοποθέτηση.

ΣΥΡΙΖΑ: Η Κύπρος δεν επιτρέπεται να μείνει μόνη της

Οι τουρκικοί τυχοδιωκτισμοί στα Βαρώσια πρέπει να αντιμετωπιστούν με αποφασιστικότητα από την ελληνική διπλωματία και τη διεθνή κοινότητα, αναφέρει ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, σε ανάρτησή του στο twittter.

“Ο κ. Μητσοτάκης την «ξέχασε» στον ΟΗΕ, η Κύπρος όμως δεν επιτρέπεται να μείνει μόνη της. Οι τουρκικοί τυχοδιωκτισμοί στα Βαρώσια πρέπει να αντιμετωπιστούν με αποφασιστικότητα από την ελληνική διπλωματία και τη διεθνή κοινότητα”, αναφέρει ο κ. Κατρούγκαλος.