Την παραφιλολογία περί Grexit επιχειρεί να επαναφέρει ο ΣΕΒ, προκειμένου να πείσει για την ανάγκη «τήρησης των συμφωνηθέντων», «φωτογραφίζοντας» ουσιαστικά για μια ακόμη φορά την περικοπή των συντάξεων.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων στην εβδομαδιαία ανάλυσή του αναφέρει πως «εάν η χώρα δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα, όσον αφορά στην παραμονή της σε τροχιά υψηλής δημοσιονομικής πειθαρχίας, θα τεθεί και πάλι εκτός αγορών όπως συνέβη το 2010. Και αυτή τη φορά η διάσωση θα είναι πολύ επώδυνη, καθώς θα γίνει μέσα σε ένα πλαίσιο αποδόμησης της ευρωπαϊκής ταυτότητας της χώρας».

Επιπλέον, κάνει εκτενή αναφορά στην «αδήριτη ανάγκη», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά για «επίμονη εφαρμογή φιλικών προς την ανάπτυξη μεταρρυθμίσεων που διευκολύνουν τη λειτουργία των ελεύθερων αγορών και της επιχειρηματικότητας και ένα βελτιωμένο κοινωνικοοικονομικό θεσμικό πλαίσιο».

Τέλος, εκτιμά ότι «με την έξοδο από τα Μνημόνια, η Ελλάδα, καλείται να εξυπηρετεί ένα δυσβάστακτο χρέος, χωρίς πλέον πρόγραμμα χρηματοδοτικής συνδρομής», ενώ καλεί τις πολιτικές ηγεσίες να αντιληφθούν πως «η μεταμνημονιακή περίοδος της οικονομίας απαιτεί ακόμη μεγαλύτερη υπευθυνότητα από όση επέδειξαν κατά τη διάρκεια των μνημονίων και ριζική αλλαγή ύφους και τρόπου διακυβέρνησης καθώς σύντομα δεν θα υπάρχει το δίχτυ ασφαλείας για την εγγυημένη χρηματοδότηση του χρέους».

Ads